Αρχική Green Life Ανθρώπων Ιστορίες ΚΥΤ ΒΙΑΛ: 2ος θάνατος πρόσφυγα και μια γέννα στα χωράφια…

ΚΥΤ ΒΙΑΛ: 2ος θάνατος πρόσφυγα και μια γέννα στα χωράφια…

114

Ένας Ιρακινός πρόσφυγας βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής, 9/5, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 51χρονο, που από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, αλλά τον τελευταίο καιρό ζούσε στη ΒΙΑΛ. Σύμφωνα δε, με δελτίο τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο».

Από την ώρα που ήταν γνωστό βέβαια, παραμένει το ερώτημα πως αντιμετωπιζόταν η περίπτωσή του.
Ενώ το πρωί συμπατριώτες και φίλοι του, ζητούσαν να μάθουν τα ακριβή αίτια του θανάτου του, χωρίς πάντως να υπάρξουν εντάσεις στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος Σομαλός,  που σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Υπουργείου «η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πέθανε από εισρόφηση» ενώ έφερε δαγκωματιές από ποντικούς.

ενοχλημένο το Υπουργείο

Σήμερα μετά το 2ο θάνατο πρόσφυγα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θορυβημένο προφανώς από την κατάσταση και με μια 25χρονη πρόσφυγα να γεννά στα χωράφια της ΒΙΑΛ, ανακοινώνει ότι:

«η διοίκηση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ θα ενημερώσει αναλυτικά ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αναχώρησε για τη Χίο αναφορικά με τους δύο θανάτους που έλαβαν χώρα από παθολογικά αίτια.

“Υπενθυμίζεται ότι ο 28χρονος Σομαλός πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη) και όχι από δάγκωμα ποντικών όπως γράφεται και λέγεται τις τελευταίες ημέρες σε μία εμφανή και καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εκμετάλλευσης του θανάτου του, ενώ ο 51χρονος Ιρακινός πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο».

Πάντως για το θέμα των αιτιών του θανάτου αυτό που σημειώθηκε από το σύνολο των τοπικών μέσων είναι πως είχε δαγκώματα από ποντικούς και όχι ότι πέθανε από «δάγκωμα ποντικών», όπως φαίνεται πως διάβασε το γραφείο τύπου του υπουργείου.

Και μια γέννα!

Σε ότι αφορά τη Σομαλή λεχώνα που τόσο η ίδια όσο και το μωρό της (6ο κατά σειρά παιδί) είναι καλά στην υγεία της, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ζήτησε εξηγήσεις από τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ αφού διέμενε σε διαμέρισμα της Οργάνωσης.
Πράγματι έχει ενδιαφέρον να απαντηθεί γιατί η 25χρονη προτίμησε αντί να πάει στο νοσοκομείο να πάει πρώτα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Εκεί έσπασαν τα νερά και έτσι μόνη της κατάφερε και ξεγέννησε το παιδί της (η πρώτη πληροφορία έλεγε ότι ήταν ο 9ο παιδί της, το υπουργείο όμως σημειώνει ότι ήταν το 6ο) για να αναλάβει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ τα περαιτέρω.

Απλήρωτα ενοίκια;
Με την ευκαιρία επίσης καλό είναι να υπάρξει ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουν και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, πότε θα υπάρξουν οι χρηματοδοτήσεις για να πληρωθούν τα ενοίκια των διαμερισμάτων. Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, οι πληροφορίες λένε ότι πληρώθηκαν για τον Ιανουάριο…

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Από παθολογικά αίτια, οι δύο πρόσφατοι θάνατοι στο ΚΥΤ

Σομαλή πρόσφυγας, η οποία διέμενε σε διαμέρισμα της πόλης της Χίου στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, γέννησε σήμερα το πρωί έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ της Χίου.

Τόσο η ίδια όσο και το μωρό βρίσκονται στο νοσοκομείο της Χίου και είναι καλά στην υγεία τους.

Η 25χρονη, παρακολουθούνταν συστηματικά από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις 27 Απριλίου 2021, οι γιατροί του ΕΟΔΥ την ενημέρωσαν ότι η ημέρα του τοκετού πλησίαζε και σε περίπτωση που θα παρουσιάζονταν οι πόνοι των συσπάσεων θα έπρεπε – εφόσον διέμενε και στην πόλη της Χίου – να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην πόλη. Το επόμενο ραντεβού της το είχαν κλείσει για την 05η Μαΐου 2021, αλλά εκείνη δεν πήγε.

Σήμερα το πρωί έφτασε έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με ταξί, όταν πλέον είχαν αρχίσει οι πόνοι των συσπάσεων.

Άμεσα, βγήκαν οι μαίες του ΚΥΤ, τη βοήθησαν να γεννήσει το έκτο μωρό της, χωρίς προβλήματα, ενώ μετά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Η 25χρονη Σομαλή είχε μεταφερθεί από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ σε διαμέρισμα στην πόλη της Χίου στις 24 Νοεμβρίου 2020, ενώ άλλες 64 εγκυμονούσες, έχουν μεταφερθεί από το ξεκίνημα του 2021, σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στην ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις η ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ”, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε η 25χρονη Σομαλή, ενώ ήταν και είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της, την οποία, από τα γεγονότα προκύπτει ότι δεν παρείχε επιμελώς.

Επίσης, η διοίκηση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ θα ενημερώσει αναλυτικά ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αναχώρησε για τη Χίο αναφορικά με τους δύο θανάτους που έλαβαν χώρα από παθολογικά αίτια.

Υπενθυμίζεται ότι ο 28χρονος Σομαλός πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη) και όχι από δάγκωμα ποντικών όπως γράφεται και λέγεται τις τελευταίες ημέρες σε μία εμφανή και καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εκμετάλλευσης του θανάτου του, ενώ ο 51χρονος Ιρακινός πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο.