Αρχική Απόψεις Aρθρα Με τη “μάνα” αρχίζει ο κύκλος της ζωής, με την ίδια τελειώνει…,...

Με τη “μάνα” αρχίζει ο κύκλος της ζωής, με την ίδια τελειώνει…, γράφει η Ευγενία Κώττη

131
Χρόνια πολλά στην Μάνα που η καρδιά της κυοφορεί και γεννά κάθε μέρα Αγάπη.
Χρόνια πολλά στην Μάνα της εκούσιας θυσίας, που μπορεί να αγκαλιάσει κάθε παιδί. Αυτό που γεννήθηκε από τα σπλάχνα της, αλλά κι εκείνο που απλά, έγινε το σπλάχνο της.
Χρόνια πολλά στην Μάνα που παραμέρισε τα όνειρα της για να μεγαλώσει με απέραντη αγάπη, διαρκή προσφορά, ένα παιδί ΑμεΑ, συχνά μόνη… Χωρίς πρακτική συναισθηματική στήριξη από τον σύζυγό. Με ελάχιστη συνδρομή από την πολιτεία… Σχεδόν μονίμως “ένοχη” για τα πάντα…
Χρόνια πολλά στην Μάνα που μόνη, χωρίς σύζυγό ανάθρεψε παιδιά- διαμάντια, κάνοντας, ενίοτε και δύο δουλειές την μέρα. Πού έλειπε πολύ, στερήθηκε το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, για να μην στερηθούν τα παιδιά της, υγεία, μόρφωση, αξιοπρέπεια.
Χρόνια πολλά στην Μάνα που έπνιξε, έκρυβε για χρόνια, τα δάκρυα της σε ένα δυστυχισμένο γάμο, για να μην πληγώσει τα παιδιά της.
Χρόνια πολλά στην Μάνα που σηκώνει στους ώμους της, τίς ευθύνες ενός ολάκερου σπιτικού, αλλά δεν βρίσκεται ένα χέρι να την αγκαλιάσει, να τις μοιραστεί για να αντέξει το πρόωρα φθαρμένο από την κούραση σώμα της.
Χρόνια πολλά σε εκείνες τις πνευματικές μας Μητέρες που έντυσαν την ψυχή μας, με αξίες, αρετές και αποδοχή άνευ όρων… Χρόνια πολλά στην Μάνα που ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου, με έγνοια ρωτά το παιδί της” που πας χωρίς μπουφάν θα κρυώσεις…”.
Χρόνια πολλά στην Μάνα της προσφυγιάς, κάθε Μάνας που διεκδικεί για εκείνη και το παιδί της ένα καλύτερο, πιο ελεύθερο, ειρηνικό μέλλον.
Χρόνια πολλά στην Μάνα της ξενιτιάς, που μοιράζεται την ίδια έγνοια για το που ταξιδεύει τώρα το παιδί της, μαζί με μια άλλη άγνωστη Μάνα, μπορεί από τίς Φιλιππίνες…
Χρόνια πολλά στην Μάνα τού ναυτικού που μπορεί να γεννήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά της μόνη.
Χρόνια πολλά Μάνα της ασθένειας που βρέχει τις νύχτες το μαξιλάρι της γιατί παλεύει κάτι πιο μεγάλο από την ίδια. Στο σώμα της ή τού παιδιού της. Αλλά καμουφλάρει τον πόνο τής ψυχής πίσω από ένα χαμόγελο…
Χρόνια πολλά στις γυναίκες που ποτέ δεν έγιναν Μητέρες, αλλά γαλούχησαν πολλούς ανθρώπους με Αγάπη, ανθρωπιά και υψηλά ιδανικά…
Χρόνια πολλά στην κάθε Μάνα που για χρόνια πάλεψαν με το σύζυγό της να πάρουν τα παιδιά τους 3 μεταπτυχιακά και πονούν καθώς τα βλέπουν να μαραίνονται μέρα την μέρα από την ανεργία και την αναξιοκρατία.
Χρόνια πολλά στην Μάνα που την… έπεισαν ότι θα είναι πιο εύκολο να συνδυάσει μητρότητα και εργασία δουλεύοντας 4 ώρες την ημέρα και τώρα… ζει το τσαλαπάτημα τού 8ωρου, των υπερωριών, της σύνταξης που θα… περιμένει να πάρει, αν πάρει, κοντά στα 70.
Χρόνια πολλά σε κάθε Μητέρα που γλυκαίνει τον κόσμο με την γεμάτη κατανόηση, αποδοχή αγκαλιά της, το καλομαγειρεμένο φαγητό, το γλυκό, το σπίτι που μοσχοβολά καθαριότητα. Ενώ εργάζεται, μεγαλώνει παιδιά, φροντίζει ηλικιωμένους…
Χρόνια πολλά στις Μητέρες αγωνίστριες, δημιουργούς, που κόντρα στην αναπηρία, φωτίζουν τον κόσμο με τα πιο λαμπερά χρώματα συναισθημάτων.
Όσο για τις γυναίκες που είναι χρόνια αντιμέτωπες με την στειρότητα, ας αξιωθούν σύντομα να γιορτάσουν αυτή την μέρα, μεγαλώνοντας, με την τάχιστη παρέμβαση της Πολιτείας, παιδιά καρδιάς.
Σε ευχαριστώ μαμά… δικιά μου, τού άντρα μου που βοηθήσατε να ανατραφούν με απέραντη αγάπη, τα παιδιά της εργαζόμενης κόρης και νύφης σας.
Ευχαριστώ κάθε Μητέρα καρδιάς που μπόλιασε την σκέψη και τα συναισθήματα μου, με γλυκά καρποφόρα δέντρα.
Ζήσε αληθινά ελεύθερη και ευτυχισμένη, άνοιξε τα φτερά σου, όπως σού αξίζει Μάνα του κόσμου!!! Σε καιρούς Ειρήνης, Ελευθερίας, Δημοκρατίας και ευημερίας. Σού χρωστάμε, ένα βαθύ, πλατύ, αιώνιο Ευχαριστώ… Διά βίου.

Μάθε μας να αγαπάμε απεριόριστα… όπως εσύ, εμάς…
Φιλούμε τα χέρια που έγιναν το πιο ασφαλές καταφύγιο της Ζωής. Με τη λέξη “μαμά” αρχίζει ο κύκλος της ζωής μας, με την ίδια τελειώνει…

9 Μαΐου . 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΥΤ ΒΙΑΛ: 2ος θάνατος πρόσφυγα και μια γέννα στα χωράφια…
Επόμενο άρθροΣυντονιστική Επιτροπή: «Προγραφές και προκλήσεις του υπουργού μετανάστευσης κ. Μηταράκη»