Αρχική Νέα Τοπικά ΛΑΣ Δήμου Χίου: Αντισεισμική προστασία τώρα, οι ανθρώπινες ζωές μετρούν

ΛΑΣ Δήμου Χίου: Αντισεισμική προστασία τώρα, οι ανθρώπινες ζωές μετρούν

39

Κλιμάκιο από στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νησί αποτελούμενο από τους Μάρκο Σκούφαλο, Αμπαζή Γιώργη, δημοτικό και περιφερειακό σύμβουλο αντίστοιχα και Τσίγκο Στέφανο, αντιπρόεδρο της ΤΚ Λαγκάδας περιόδευσαν στα πληγέντα από το σεισμό σχολεία του νησιού, προκειμένου να έχουν μια πλήρη εικόνα του φαινομένου που έπληξε τα νησιά μας και το νησί μας.
“Δυστυχώς αυτό που επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά, πέρα από τις συγκεκριμένες σοβαρές ζημιές και τα προβλήματα που δημιουργούν σε εκπαιδευτικούς γονείς και παιδιά, είναι οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων όλα αυτά τα χρόνια, που κανείς τους δεν έχει σκύψει σοβαρά πάνω στο ζήτημα που λέγεται αντισεισμική προστασία των κατοίκων και των κτιρίων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Πάντα μεγάλα λόγια και «τσάι και συμπάθεια» από τους κυβερνώντες, αλλά μόλις έρθει η ώρα να βάλουν βαθιά το χέρι για να προστατέψουν ανθρώπινες ζωές, τότε όλα αναγορεύονται σε κόστος και σε μη επιλέξιμες δαπάνες είτε από τους ίδιους είτε από την ΕΕ.
Μόλις η Λαϊκή συσπείρωση θέσει αυτά τα ζητήματα επί τάπητος στο τεχνικό πρόγραμμα ή στον Π/Υ, οι απαντήσεις είναι τα ειρωνικά μειδιάματα και η επίκληση του «πάλι τα ίδια». Χρόνια τώρα ζούμε αυτή την απαξίωση είτε στην αντισεισμική προστασία είτε στην αντιπλημμυρική ή αντιπυρική. Γι’ αυτό και έχουμε αυτά τα τραγικά φαινόμενα.
Η πολιτική προστασία εκπονεί ένα σχέδιο επί χάρτου, από κει και πέρα, πέτρα πάνω στην πέτρα δεν μπαίνει στη θέση της.
Τα σχολεία ασυντήρητα στην τύχη τους. Τα αιτήματα για τοιχοποιίες , για σκεπές , για ενισχύσεις σε διάφορα σημεία τους καρκινοβατούν στον προκρούστη της ΣΑΤΑ σχολείων ή των διάφορων έκτακτων προγραμμάτων του «Φιλόδημου ή Τρίτση» και αναμένουν να σταθούν τυχερά να ενταχθούν.
Τα δημόσια κτίρια που συνωστίζονται οι πολίτες το ίδιο .
Τα ετοιμόρροπα περιμένουν τον επόμενο σεισμό για να σκοτώσουν μικρούς ή μεγάλους , αν δεν το έχουν κάνει στο μεσοδιάστημα.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο και το ζήσαμε στις συναντήσεις μας με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που επισκεφθήκαμε, το ζήσαμε στα όσα με αγωνία μας είπαν.

ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.
Άμεσα να ελεγχθούν τεχνικά όλα τα σχολικά κτίρια για την στατικότατα τους και όχι μόνο μακροσκοπικά . Να μην επαναλειτουργήσει κανένα σχολείο αν δεν είναι εγγυημένη η ασφαλής λειτουργία και πρόσβαση σε αυτά.
Το ίδιο να γίνει για όλα τα δημόσια κτίρια.
Στα σχολεία με πρόβλημα να υπάρξουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό Π/Υ για την επιδιόρθωση των ζημιών και η μεταφορά των μαθητών σε ασφαλή κτίρια με χρονοδιάγραμμα αποχώρησης τέτοιο , που δεν θα καταλήγει στο ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Τώρα Δήμος και Περιφέρεια να συνεργαστούν πάνω σε αυτά τα θέματα , και να ξεκινήσει η καταγραφή ετοιμόρροπων κτιρίων και η κατεδάφισή τους.
Τέλος θεωρούμε ότι σε θεματικές συνεδριάσεις τους το Δημοτικό και Περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να συζητήσουν για την αντισεισμική προστασία του νησιού με μέτρα συγκεκριμένα πρακτικά και μετρήσιμα εντός χρονοδιαγραμμάτων.

ΧΙΟΣ 9/11/20

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑν. Μιχαηλίδης: Έλλειψη σχεδιασμού από την κυβέρνηση για τη στήριξη της σεισμόπληκτης Σάμου
Επόμενο άρθρο“Ελευθέρια” Χίου- μηνύματα για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση