Αρχική Πολιτισμός Λογοτεχνικό Εργαστήριο 2 Μια γροθιά το σόι, της Ματρώνας Αποστολίδη (ήχος)

Μια γροθιά το σόι, της Ματρώνας Αποστολίδη (ήχος)

532

Γραία η εκλιπούσα. Άρτι αφιχθείσα στο ναό. Ευσέβεια και πένθος, κατά το δοκούν. Βόμβα η δήλωση του πρώτου στην ιεραρχία εγγονού, κάτι δεν πάει καλά με τη γιαγιά. Μαχαίρι τα γοερά κλάματα, γούρλωσαν τα μάτια. Σούσουρο στους συγγενείς, άνω κάτω η παράταξη. Να ανοίξει η γη να καταπιεί τη μάνα του, σους, τι ’ναι αυτά που λες, δεν ντρέπεσαι τέτοιες ώρες; Απτόητος εκείνος, σα στριμωγμένη να ’ναι η γιαγιά. Διέρρευσε η παρατήρηση.

                         Μια γροθιά το σόι,της Ματρώνας Αποστολίδη

Πήραν φωτιά τα μάτια, πέρα δώθε, πέρα δώθε. Βρες το λάθος στην εικόνα, σα να λέμε. Το βρήκε η νοσοκόμα του χωριού, που ’χε μάτι γαρίδα. Άχου, ανάποδα τη βάλαν τη γριά στο φέρετρο, τα πάνω κάτω της φέρανε. Σα διάνος φούσκωσε ο δικαιωμένος. Απόγνωση στις κόρες, πόνος και σταυροκοπήματα, έλα Χριστέ και Παναγιά, αχ καημένη μάνα, και τώρα;
Ετοιμοπόλεμη η νοσοκόμα, τι τώρα, να ’ρθει ένας να τη γυρίσουμε.Όλοι ένα βήμα πίσω, ο διάνος ρούπι. Εύκολη η επιλογή, εσύ, έλα εδώ, που ’σαι και παλικάρι, πιάσ’ την απ’ τα ποδάρια, εγώ απ’ τους ώμους. Επιτυχής ο αιφνιδιασμός, στήθηκ’ ο καψερός για το ντουέτο. Στον αέρα η γιαγιά, μισός ο γύρος πάνω από το φέρετρο. Μαζί και τα λουλούδια. Τη βρήκε τη βολή της μα λάθεψε ο προσανατολισμός. Ανατολή έπιασε το κεφάλι. Ακάθεκτη η νοσοκόμα, μη χασομεράτε, βάλτε όλοι ένα χεράκι να γυρίσουμε και το φέρετρο.
Μια γροθιά το σόι, γύρω γύρω όλοι. Ευθυμία στην ατμόσφαιρα. Συναγερμός. Μαρμάρωσε το ποίμνιο. Τα μάτια χαμηλά, σφαλισμένα τα στόματα. Στο φουλ η υποκριτική, εις ένδειξη σεβασμού.
Μόνο το Αλτσχάιμερ ξεσπάθωσε, βρε παιδιά, πώς τηνε παιδεύετε τη συμπεθέρα, αφήτεντηνε στην ησυχία της, δε βλέπετε πως κοιμάται; Θριάμβευσε η αλήθεια. Περίπατο η θλίψη, τσάμπα η καταπίεση. Σπαρταριστά τα γέλια, δάκρυσαν τα μάτια. Την κλάψανε όλοι τη γριά, παράπονο δε θα ’χει.

(Τα κείμενα είναι γραμμένα στα πλαίσια του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, με εμψυχωτή τον Γιάννη Μακριδάκη και δημοσιεύονται με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών τους.)