Αρχική Απόψεις Aρθρα Νενητούρια- επίγειος παράδεισος που δεν πρέπει να “σβήσει”, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Νενητούρια- επίγειος παράδεισος που δεν πρέπει να “σβήσει”, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

358

ΑΠΟΨΗ
Ναι, πάμε σε έναν επίγειο παράδεισο, το χωριό Νενητούρια της Χίου, στα βορειοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 66 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Επίγειος παράδεισος το χωριό Νενητούρια, συνδυασμός βουνού και θάλασσας, τι άραγε να πρωτοθαυμάσεις;

Το φαράγγι; την μοναδικής ομορφιάς παραλία του Αγίου Γεωργίου του Κρασά, τον καθεδρικό ναό του χωριού, τους Ταξιάρχες, που η ηλικία του αγγίζει τους 2 αιώνες, τους νερόμυλους δίπλα στον χείμαρρο του χωριού, τα πολλά ξωκλήσια, τι;

Εμείς σταματάμε στο σχολείο του χωριού αφού προηγουμένως σας δώσω λίγες ακόμη πληροφορίες για το χωριό από την Wikipedia.
Τα Νενητούρια τα αποτελούν 4 οικισμοί: Κοσμάδος, αν και στις απογραφές αναφέρεται σαν ξεχωριστός οικισμός με 32 κατοίκους, Ψαρός, Χαμέτος και Αντραχλιάς, ο οποίος έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Με βάση την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός των Νενητουρίων είναι 37 κάτοικοι.

Μάλιστα, 37 μόλις κάτοικοι που σήμερα είναι ακόμη λιγότεροι κι αυτό υπήρξε η αιτία να κλείσει το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού αντικείμενο της φωτογράφισης του από τον Αποστόλη Βενέτη γνωστό φωτογράφο της Ελληνικής υπαίθρου που έχει αποθανατίσει με τον φακό του σχεδόν κάθε γωνιά της Χίου.
Δική του η φωτογραφία του Σχολείου που φιλοξενεί το άρθρο.
Το Μονοθέσιο λοιπόν, Δημοτικό Σχολείο στα Νενητούρια δεν χτυπάει κουδούνι εδώ και χρόνια και στεγάζει πλέον ένα μικρό Εκπαιδευτικό Μουσείο.

Το ιστορικό του σχολείου:
Το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νενητουρίων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1921 και στην αρχή στεγαζόταν στο παλιό κοινοτικό γραφείο.
Το 1956 ανεγέρθηκε το νέο κτήριο (αυτό της φωτογραφίας) το οποίο σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του το 1983 λόγω ελλείψεως μαθητών.

Το Σεπτέμβριο του 2009 οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού μετέτρεψαν το παλιό σχολείο σε ένα μικρό Μουσείο της εκπαιδευτικής ιστορίας των Βορειοχώρων της Χίου.

Ένα Μουσείο που σε λίγο ποιός άραγε θα ανοίγει την πόρτα του στους τυχόν επισκέπτες του;
Ίσως να υπάρχει κάποιο σημείωμα που να γράφει: Το κλειδί, είναι κάτω από τη γλάστρα δεξιά…
Σε ένα άλλο βορειόχωρο της Χίου, τα Λεπτόποδα, το καφενείο του <Ο ΄Εμπολος> λειτουργεί με αυτοεξυπηρέτηση των περαστικών πελατών και το κλειδί κάτω από το χαλάκι…

Πρόσφατα διάβασα άρθρο δημοτικού συμβούλου του νησιού που έγραφε ότι επισκέφθηκε χωριά στα βόρεια της Χίου και διαπίστωσε ότι έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης!!!
Τι αξιοποίηση; Αναστηλώσεις κτηρίων και μνημείων για επισκέψεις τουριστών σε έρημα χωριά; Την έλλειψη πληθυσμού δεν την βλέπει;
Η Πολιτισμική και Πολιτιστική μας κληρονομιά που σαφώς χρήζει συντήρησης και ανάδειξης απαιτεί και την ύπαρξη … γηγενούς πληθυσμού. Εύλογο το γιατί.
Σε φάση εθνικιστικής παρόξυνσης οι γείτονες μας Τούρκοι, με συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο, μεγάλη οικονομική κρίση η χώρα μας, κρίση και αξιών και ταυτόχρονα το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί με αφανισμό το γένος μας.

Η Χίος δεν είναι το μόνο νησί, η μόνη επαρχία που οι κάτοικοι της μετανάστευσαν στο εξωτερικό, σε αστικά κέντρα της χώρας ή στην ίδια την πόλη της Χίου μετατρέποντας την σε μικρογραφία της άναρχης δόμησης της Αττικής, εγκαταλείποντας την ύπαιθρο.

Η ευθύνη του Κράτους τεράστια. Το ερώτημα που μπορεί να τεθεί από ‘ρεαλιστές’ είναι γιατί να πετάμε χρήματα για αξιοποίηση μνημείων κλπ σε μέρη που σύντομα δεν θα υπάρχουν κάτοικοι;
Και δεν είναι και τόσο παράλογη σκέψη αν σκεφτούμε ότι εκτός από τους ελάχιστους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών που κάποια στιγμή θα ‘φύγουν’, το ίδιο θα… συμβεί και με τους κατοίκους των πόλεων.
Ερήμωση λοιπόν των χωριών και σταδιακή σημαντική μείωση του πληθυσμού κωμοπόλεων και πόλεων των νησιών κλπ.

Προς το παρόν έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κι ο χορός καλά κρατά -κι όχι μόνο στη Χίο-, με αντιπαραθέσεις για έργα κλπ.
Κανείς δεν ασχολείται με το καυτό θέμα του δημογραφικού που απαιτεί άμεση και καινοτόμα λύση.

Και, ποιος θα τους ψηφίζει μετά από μία δεκαετία ή λίγο αργότερα; Τα ψάρια του Αιγαίου; Μάλλον όχι εφόσον δεν θα υπάρχουν πλέον ούτε ψαράδες …να τους πάνε τα ψάρια…

Φωτογραφία Σχολείου: Αποστόλης Βενέτης

Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία από τους συνοριοφύλακες
Επόμενο άρθροΜαρίνα Χίου: Αποχωρεί ο Ομιλος Τσάκου