Αρχική Νέα Τοπικά Νέο περιστατικό εμπρησμού Αγίας Τράπεζας σε εξωκλήσι του Χαλκειούς

Νέο περιστατικό εμπρησμού Αγίας Τράπεζας σε εξωκλήσι του Χαλκειούς

109

Και νέο περιστατικό εμπρησμού σε εκκλησάκι στην ευρύτερη περιοχή του Χαλκειούς, όπου βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων- μεταναστών καταγράφηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου (30/12/2019).
Το περιστατικό αφορά το εκκλησάκι της Παναγίας Λειαπυργούσαινας και η σχετική ειδοποίηση έγινε από κάτοικο του Χαλκειούς που πήγε να ανάψει το καντήλι, όπου βρέθηκε παραβιασμένη η πόρτα και οι άγνωστοι δράστες να έχουν προκαλέσει φωτιά στην Ιερά Τράπεζα και στην Αγία Πρόθεση, το μέρος που γίνεται η προετοιμασία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Χωρίς να έχει εκδοθεί επίσημο δελτίο τύπου από την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία που κλήθηκε για να ερευνήσει για τυχόν στοιχεία, ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου και ο Δήμαρχος Χίου, που ζητούν τη σύλληψη των δραστών.
Με δραματικό τρόπο ο Σύνδεσμος Κληρικών κάνει λόγο για «…θέαμα φρικτό και ανίερο και προσβάλει βάναυσα μέσα στα Χριστούγεννα, τα όσια και ιερά της Πίστεώς μας. Δεν πρόκειται απλά για βανδαλισμό, αλλά για βεβήλωση χώρου λατρείας, που συνέβη ακόμα μία φορά (θυμίζοντας ανάλογη βεβήλωση στον Άγιο Χαράλαμπο Χαλκειούς την 10η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους) αναίτια και απρόκλητα και χωρίς ανάληψη ευθύνης η σύλληψης των δραστών».

Αντίστοιχα ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, αφού «… καταδικάζει απερίφραστα την ασεβή πράξη που προσβάλλει κατάφωρα το θρησκευτικό συναίσθημα ιδιαίτερα κατά τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων τις οποίες διανύουμε», συνιστά «ψυχραιμία, σύνεση, νηφαλιότητα και ενότητα για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Οι αρμόδιες αρχές που εξετάζουν την υπόθεση θα προβούν στις δέουσες ενέργειες για τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων στους δράστες», σημειώνει ο κ. Κάρμαντζης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιερέων Ι.Μ. Χίου:
Ειρηνική διαμαρτυρία – διάβημα του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών προς τους αιρετούς της Χίου και την Ελληνική Αστυνομία.
Ενώ ήδη διατρέχουμε το Άγιο Δωδεκαήμερο και κάθε χριστιανική ψυχή αγάλλεται με το πανευφρόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Σωτήρος Χριστού, μία θλιβερή είδηση, της βεβηλώσεως ενός ακόμη Ιερού Παρεκκλησίου στην πολύπαθη περιοχή του Χαλκειούς, συντάραξε τις καρδιές μας, προκαλώντας θλίψη και αποτροπιασμό. Η εικόνα μίας ακόμη καθημαγμένης εκκλησίας, της Παναγίας της Λειαπυργούσενας, της ενορίας του Χαλκειούς με πυρπολημένη την Αγία Τράπεζα και την Αγία Πρόθεση, αποτελεί θέαμα φρικτό και ανίερο και προσβάλει βάναυσα μέσα στα Χριστούγεννα, τα όσια και ιερά της Πίστεώς μας. Δεν πρόκειται απλά για βανδαλισμό, αλλά για βεβήλωση χώρου λατρείας, που συνέβη ακόμα μία φορά (θυμίζουμε ανάλογη βεβήλωση στον Άγιο Χαράλαμπο Χαλκειούς) αναίτια και απρόκλητα και χωρίς ανάληψη ευθύνης η σύλληψης των δραστών.
Ως Κληρικοί της Αγιοτόκου, ακριτικής και νησιωτικής Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών λάβαμε και στο παρελθόν τόσον γραπτώς, όσο και προφορικώς και δια της παρουσίας μας, θέση στο πλευρό των λαϊκών αδελφών μας κατοίκων του Χαλκείου, που ως μη ώφειλε, σηκώνουν όλο το βάρος του λεγομένου «προσφυγικού – μεταναστευτικού».
Με την παρούσα επιστολή μας απευθυνόμαστε προς τους αιρετούς άρχοντες της Χίου και την Ελληνική Αστυνομία υψώνοντας ειρηνικά φωνή διαμαρτυρίας για την επαναλαμβανόμενη προσβολή της Πίστης μας, προ ολίγου καιρού με τη βεβήλωση του Ενοριακού Παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους Χαλκειούς και τώρα με τη βεβήλωση του Ενοριακού Παρεκκλησίου του Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγίας Λειαπυργούσενας) Χαλκειούς. Ζητάμε από τους αρμοδίους να ανεύρουν τους ανόσιους δράστες της βεβήλωσης των ναών μας, οι οποίοι με τις πράξεις τους προσβάλουν την Πίστη μας και διασαλεύουν την δημόσια ειρήνη.
Επισημαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι το μίσος, η αυτοδικία, η εκδίκηση, απάδουν προς την διδασκαλία του Ευαγγελίου και προς το πρόσωπο του Θεαθρώπου Λυτρωτή, Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος « ενώ εχλευάζετο και υβρίζετο από τους βασανιστάς του, δεν εχλεύαζε και δεν ύβριζεν αυτούς. Ενώ έπασχεν αδίκως, δεν απειλούσεν εκδικήσεις, αλλά παρέδιδε και ενεπιστεύετο τον εαυτόν του στον Θεόν, που κρίνει πάντοτε με δικαιοσύνην».( Α’ Πέτρου 2,23).

Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμους έφερε η “Ζηνοβία”
Επόμενο άρθροΚαραβάκια των Ευχών, από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, παραμονή Πρωτοχρονιάς