Αρχική Νέα Τοπικά ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα φορέων σε σύσκεψη για το προσφυγικό, 11/12

ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα φορέων σε σύσκεψη για το προσφυγικό, 11/12

64

Απεγκλωβισμό των προσφύγων- μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, με απομόνωση των ρατσιστικών φωνών και έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» , ζητά το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ που καλεί την Τετάρτη, 11/12/19 στη 1.00 μ.μ. σε σύσκεψη στον οίκο Χίου Διδασκάλου, τα σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους μαζικούς φορείς επαγγελματιών στο Νομό να εκφράσουν την αντίθεσή μας στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Συμμετοχή στη σύσκεψη δηλώνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.
Στη σχετική ανακοίνωση του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται τα εξής:
“Απεγκλωβισμός των προσφύγων μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες! Απομόνωση των ρατσιστικών φωνών!!
Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους μαζικούς φορείς επαγγελματιών στο Νομό να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ενισχύουν την καταστολή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, αυξάνοντας τους κινδύνους για νέα θύματα.
Περιφέρεια και Δήμοι την Τετάρτη κλείνουν τις υπηρεσίες τους, ως διαμαρτυρία , αλλά στην ουσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση. Από τα αιτήματα τους,δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους αυτούς που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των ανταγωνισμών, των πολέμων.
Οι συμφωνίες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά και δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, έχουν μεγάλες συνέπειες και στη ζωή των ντόπιων κατοίκων. Τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα οξύνονται, αφού οι υποδομές υγείας, παιδείας, ασύλου, διεθνούς προστασίας , φύλαξης κλπ, αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:
• Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Κανένα νέο κέντρο! Μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση και τίποτε άλλο.
• Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
• Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες ασύλου και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά με μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
• Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
• Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας, παιδείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
• Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ.
• Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, τα σωματεία της δύναμής μας, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα να πάρουν μέρος στην κοινή σύσκεψη την Τετάρτη 11/12/2019 και ώρα 13:00 στον Οίκο Χίου Διδασκάλων.
Καλούμε, να απαιτήσουμε να σταματήσουν τα νησιά μας να είναι αποθήκες ψυχών και να στηρίξουμε τα θύματα των πολέμων είτε στρατιωτικής είτε οικονομικής μορφής. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και Ε.Ε..
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
Χίος 10/12/2019
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ “HOT SPOT”!
ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΦΥΛΑΚΗ!
ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουμε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019, με θέμα το νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα επιχειρεί τη συνέχιση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, που υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, η ΝΔ επεκτείνει τον εγκλωβισμό και την απέλαση προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα αποπροσανατολίζουν κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, Περιφέρεια και Δήμοι μέσα από τον στημένο καβγά για τις νέες δομές. Γίνεται ξεκάθαρο αυτό μέσα από τα περιορισμένα αιτήματα που βάζουν οι τελευταίοι, για την κινητοποίηση της Τετάρτης. Μιας και δέχονται την ύπαρξη δομών, ζητάνε την αύξηση της καταστολής, την επαναπροώθηση προσφύγων και την αποσυμφόρηση των νησιών.
Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να αυξήσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους ξεριζωμένους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί μας. Είναι εγκλωβισμένοι εδώ χωρίς τη θέλησή τους. Παιδιά, έγκυες, άνθρωποι με προβλήματα υγείας ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα στις λάσπες, σε σκηνές και αυτοσχέδιες καλύβες, εκτεθειμένοι στο κρύο και στη βροχή. Η κυβέρνηση θα έχει την απόλυτη ευθύνη για ενδεχόμενα νέα θύματα, με το χειμώνα να μας χτυπάει την πόρτα. Χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα!
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημά μας να κλείσουν τα “hot spot”, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες και να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας- ΕΕ- Τουρκίας. Αυτά τα αιτήματα μπορούν και πρέπει να ενώσουν ντόπιους και αλλοδαπούς, δίνοντας ουσιαστική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
• Να κλείσουν τώρα όλα τα hotspot! Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά, όπως κι αν ονομαστεί!
• Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα
• Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κ.λπ. και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
• Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
• Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Επανενώσεις οικογενειών. Κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες.
• Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
• Στα νησιά να υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
• Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.
• Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε δομές φιλοξενίας.
• Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.