Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Η καταγωγή του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, ήταν από τον Γαλατά Κρήτης και της μητέρας του, Ασπασίας Πουλάκη, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας.
Το σπίτι όπου γεννήθηκε είναι επί της οδού Πολυτεχνείου, απέναντι από το δημοτικό Κήπο Χίου. Υπάρχει σήμερα σχετική πινακίδα που ενημερώνει ότι σε αυτό το νεοκλασικό κτήριο γεννήθηκε ο μεγάλος μας Μουσικοσυνθέτης.
Λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του πατέρα του (ανώτερος δημόσιος υπάλληλος) πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Μυτιλήνη (1925-1928), για να ακολουθήσει η Σύρος και η Αθήνα (1929), Ιωάννινα (1930-1932) Αργοστόλι (1933-1936), Πάτρα (1937-1938), Πύργο (1938-1939) και Τρίπολη (1939-1943).
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ βιβλίο του «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (εκδόσεις Ianos),
γράφει χαρακτηριστικά;
Μικρός είχα γεννηθεί στη Χίο. Εκεί ζούσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε. Ο πατέρας του είχε γίνει υπουργός Αιγαίου και πήγε στη Μυτιλήνη. Μαζί και εμείς καθώς ο πατέρας μου τον ακολούθησε στο υπουργείο ― πάντα πήγαιναν μαζί.
Ακόμα θυμάμαι πως με έπαιρνε στην αγκαλιά του, γιατί με αγαπούσε πολύ. Ήταν ένας άνθρωπος που εκτός από μορφωμένος και γοητευτικός λάτρευε τα καλαμπούρια….
..» Στη Βαρειά της Μυτιλήνης είχαμε νοικιάσει ένα σπίτι. Μου έκαναν την τιμή να δώσουν το όνομά μου, χρόνια μετά, σε ένα δρόμο. Όμως σε κανένα φάκελο γράμματος δεν θα γραφτεί το όνομά μου γιατί είναι ερημικός κι εκεί ζουν μόνο κατσίκες (γέλια).
Στη Χίο, επί δημαρχίας Μάρκου Μεννή, διοργανώνονται τα «Θεοδωράκεια- πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου»
Το 2005., σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ και τη συμμετοχή του Ζουλφί Λιβανελλί δίνονται δύο ξεχωριστές συναυλίες σε Τσεσμέ και Χίο.
Μάλιστα τότε περνά με πλοίο στον Τσεσμέ, για πρώτη φορά από τη Χίο. Καθισμένος στην πλώρη του πλοίου, δεν χόρταινε να κοιτά τον Τσεσμέ, το χωριό της μητέρας του.
Ζουλφί Λιβανελί
“Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι σύμβολο αντίστασης, είναι τίμιος άνθρωπος και πολύ καλός μου φίλος και είναι επίσης σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας”, δήλωνε ο Ζουλφί Λιβανελί στον Τσεσμέ, μετά το πέρας της συναυλίας στα πλαίσια των ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΩΝ.
“Είμαι πολύ χαρούμενος που είναι στον Τσεσμέ με εμάς, τους Τούρκους, γιατί όλοι οι άνθρωποι εδώ όπως είδατε τον αγαπούν και οι άνθρωποι εδώ εκτιμούν τη φιλία μας. Η προσπάθεια μας για τη φιλία έφερε καρπούς και όπως είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, οι Τούρκοι δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς βίζα ενώ οι Έλληνες μπορούν.
Μάρκος Μεννής
«Σήμερα που είμαστε στον Τσεσμέ γιορτάζουμε τα 80 χρόνια του Μίκη, μπορούμε να στείλουμε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας σε όλο τον κόσμο!
Ο Μίκης και ο Λιβανελί είναι το φωτεινό υλικό που μας στέλνει, εύχομαι να είναι χιλιόχρονοι και ευτυχισμένοι για το καλό των λαών μας», τόνιζε τότε ο Μάρκος Μεννής.
Αφετηρία των εκδηλώσεων αυτών ήταν τα 80χρονα του Μίκη Θεδωράκη. Ο σχεδιασμός ήταν να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Μετά το Δήμαρχο Μάρκο Μεννή, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και επί Παντελή Βρουλή μέχρι το 2009 και ο Δήμος Τσεσμέ φαίνεται να μην συμμετείχε πλέον ενεργά στις εκδηλώσεις.
Το 2006 είχαν διοργανωθεί για 2η χρονιά οι εκδηλώσεις που έφεραν το όνομά του. Τότε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Χίο, στο ξενοδοχείο ΧΑΝΔΡΗΣ, σημείωσε ότι τα «Θεοδωράκεια 2006- πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου», τον ικανοποιούν διότι προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία αλλά και διότι προέρχονται από έναν τόπο όπου ο ίδιος πρωτοείδε το φως της ζωής.
Σημείωσε μάλιστα ότι τα «Θεοδωράκεια» θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν όλα τα νησιά του Αιγαίου και το επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής ότι έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από συναδέλφους του άλλων νησιών για διοργάνωση στο μέλλον κοινών εκδηλώσεων.
Βραβείο Μ. Θεοδωράκης
Οι τριήμερες εκδηλώσεις για τα «Θεοδωράκεια 2006»
Το όνομα του Χιώτη Μίκη πήρε εξάλλου η παιδική χορωδία του Δήμου Χίου, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Χίου.
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ
Έφυγε, σήμερα από τη ζωή ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, συγγραφέας, πολιτικός Μίκης Θεοδωράκης, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο και μία απαράμιλλη παρακαταθήκη στη νέα γενιά.
Με σπουδαία αγωνιστική δράση άφησε το αποτύπωμα του στην Αντίσταση, υποστηρίζοντας σθεναρά τη δημοκρατία και τα ανθρωπιστικά οράματα. Με γενέτειρα του τη Χίο, διέπρεψε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατακτώντας αμέτρητα βραβεία, ενώ υπήρξε υποψήφιος και για το Νόμπελ Ειρήνης. Το αξιολογότατο, πολύπλευρο και καταγεγραμμένο έργο του εκτείνεται σε όλο το φάσμα και τα είδη της μουσικής δημιουργίας, τιμώντας τον ελληνικό πολιτισμό.
Η απώλεια του είναι τεράστια για την χώρα μας και την παγκόσμια τέχνη. Η Ρωμιοσύνη ολόκληρη υποκλίνεται στο σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, που πλέον βρίσκεται στην γειτονιά των αγγέλων.
Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνου
Ο λατρεμένος σε όλους Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Μυροβόλο Χίο στις 29 Ιουλίου 1925.
Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2021, σύσσωμη η Ελλάδα θρηνεί για την απώλεια του μεγαλύτερου Έλληνα συνθέτη που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας.
Ο μουσικοσυνθέτης που άγγιξε γενιές «έφυγε» για τη συνοικία των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.
Αιωνία του η Μνήμη.
ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος Ελληνας με την διεθνή ακτινοβολία ένωσε με την μουσική του όλους τους Ελληνες .
Το έργο του ταξίδεψε στην Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.
Η Χίος μας ήταν ο γενέθλιος τόπος του.
Ο δήμος μας , οφείλει τις μεγαλύτερες τιμές για τον Μίκη όλων των Ελλήνων.