Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ανασχηματισμός: Εκτός κυβέρνησης ο Μ. Χρυσοχοΐδης – Όλα τα νέα πρόσωπα

Ανασχηματισμός: Εκτός κυβέρνησης ο Μ. Χρυσοχοΐδης – Όλα τα νέα πρόσωπα

69

Αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Εκτός Χρυσοχοΐδης και Θεοχάρης.
Σήριαλ με τον Ευ. Αποστολάκη.

Τις αλλαγές στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η «καρατόμηση» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πληρώνει το μάρμαρο για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς φεύγει από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πηγαίνει στο υπουργείο Άμυνας. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αρχικά ανακοινώθηκε η είσοδος στην κυβέρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ., που θα αναλάμβανε τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας σε νεοσύστατο υπουργείο.

Ομως πριν την ορκωμοσία, όπως σημειώνεται στο ertnews.gr, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται την υπουργοποίησή του, γεγονός που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να εξαπολύει δριμεία επίθεση τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά του κ. Αποστολάκη.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει προκειμένου να αποδεχτεί την πρόταση για ανάληψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Με δήλωσή του, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες προσθέτοντας ότι η υπουργοποίηση του θα γινόταν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση.

Oι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, πρώην υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σαρωτικές οι αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης και αναπληρώτρια η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία και στέλεχος της Ν.Δ., η οποία είχε έντονη δημόσια παρουσία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Εκτός κυβέρνησης και ο Χάρης Θεοχάρης, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας αναλαμβάνει υπουργός Τουρισμού.

Τέλος, η υπουργοποίηση του Σίμου Κεδίκογλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ερμηνεύεται ως κίνηση συμβολισμού μετά την καταστροφή του νησιού από τις πυρκαγιές.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο βουλευτής Ευβοίας ήταν… άφαντος και άλαλος για όσο καιρό η εκλογική του περιφέρεια καταστρεφόταν από τις φλόγες.

Η ορκωμοσία των νέων μελών έγινε το απόγευμα της Τρίτης, 31/8, ενώ η συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει την Πέμπτη.

Ο ανασχηματισμός
Με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

​​Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.

Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.

Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.

Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.

Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr, ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑκόμα περιμένει ο Ι.Ν. Αγίου Ιωσήφ- πότε θα ξεκινήσει ο εργολάβος
Επόμενο άρθροΟ Χιώτης Μίκης Θεοδωράκης- τα “Θεοδωράκεια”- συλλυπητήρια μηνύματα