Αρχική Απόψεις Aρθρα Ο Εορτασμός της 25ς Μαρτίου στο Βανκούβερ, γράφει Σοφία Καρασούλη

Ο Εορτασμός της 25ς Μαρτίου στο Βανκούβερ, γράφει Σοφία Καρασούλη

649

Όσοι περάσουν από το Δημαρχείο του Βανκούβερ αυτόν το μήνα θα δουν τις γαλανόλευκες σημαίες να κυματίζουν υπερήφανα πλάι στις σημαίες του Καναδά. Εφέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος του Βανκούβερ έχει υψώσει 56 ελληνικές σημαίες σε πέντε διαφορετικά σημεία της πόλης για να τιμήσει αυτήν την ιστορική επέτειο.
Οι Έλληνες του Βανκούβερ είναι μόνο λίγες χιλιάδες, αλλά οι πρόγονοί τους ήταν από τους πρώτους εποίκους: ψαράδες, ξυλοκόποι, μηχανεργάτες, εργάτες σιδηροδρόμου, και μικροεπαγγελματίες.
Οι Έλληνες έχουν συμβάλει στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, από τον σύλλογο χειμερινών κολυμβητών, που ιδρύθηκε το 1920 από έναν Έλληνα μετανάστη, μέχρι τα θέατρα που έκτισε ο Αλέξανδρος Πανταζής και το άγαλμα της Νίκης στο κέντρο του Βανκούβερ, και από την Ελληνική Μέρα, το ετήσιο πανηγύρι που διοργανώνει το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο της Βρετ. Κολομβίας, μέχρι το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser.

Η Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ ιδρύθηκε το 1927 και λίγα χρόνια αργότερα κτίσθηκε η πρώτη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κιτσιλάνο. Την δεκαετία του 1970 η ελληνική κοινότητα έκτισε την τωρινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καθώς και το κοινοτικό κέντρο και μεταφέρθηκε στο 4500 Arbutus street.
Οι Έλληνες του Βανκούβερ γιορτάζουν την 25η Μαρτίου με λαμπρότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την αποπεράτωση της πρώτης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου το 1930, ο εορτασμός γινόταν στην αίθουσα της εκκλησίας.

Στο κέντρο της φωτογραφίας η κ. Τούλα Κούτλα ΑΡΧΕΙΟ: Σοφία Καρασούλη-Μίλομπαρ

Η κυρία Τούλα Κούτλα θυμάται: “Φθάναμε νωρίς στην εκκλησία και συγκεντρωνόμαστε στο φουαγιέ. Ὀσα Ελληνόπουλα είχαμε εθνικές στολές τις φορούσαμε με περηφάνεια. Εγώ είχα την τύχη να έχω στολή Αμαλίας και μ’ άρεσε να την φορώ όποτε εύρισκα ευκαιρία. Αργότερα είχα στολή χωριατοπούλας. Αυτήν την χρησιμοποιούσα συχνἀ γιατί μαζί με άλλους συνομήλικους μου νέους συμμετείχαμε σε διεθνή φεστιβάλ και πηγαίναμε να χορέψουμε σε διάφορες αγροτικές περιοχές.”

Φωτογραφία από τη δοξολογία στις 25/3/1944
ΑΡΧΕΙΟ Σοφία Καρασούλη-Μίλομπαρ

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου απόκτησε ιδιαίτερη σημασία στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Γερμανούς και επικρατούσε αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια, οι Ελληνες του Βανκούβερ άρχισαν το Ταμείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας προς την Ελλαδα με τη συμμετοχή πολλών ντόπιων φιλελλήνων, όπως θυμάται ο κ. Ευάγγελος Πάππας. Στις 27 Μαρτίου 1944, η εφημερίδα The Vancouver Daily Province αναφέρει ότι ο τότε δήμαρχος J.W. Cornett και ο I.H.Thorlaksson, Πρόεδρος του Συλλόγου Φεστιβάλ Φολκλόρ Καναδά, παρευρέθηκαν στην δοξολογία για την εθνική επέτειο στο ναό του Αγίου Γεωργίου μαζί με τιμητικό άγημα από Ελληνο-Καναδούς που υπηρετούσαν στα τρία στρατιωτικά σώματα.

Δοξολογία για την 25η Μαρτίου το 1944 στην πρώτη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το 2018 στην τωρινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Κολάζ: π. Κωνσταντίνου Οικονόμου
ΑΡΧΕΙΟ: Σοφία Καρασούλη-ΜίλομπαρΜετἀ το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ 1945 και 1971, 100.000 Έλληνες ήρθαν στον Καναδά ως μετανάστες. Το 1967 η μετανάστευση από την Ελλάδα έφτασε στο απόγειο της. Το 1978, ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ και η εκκλησία των Αγίων Νικολάου και Δημητρίου, και την δεκαετία του 1980 η Ελληνική Κοινότητα του Surrey και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Ο Νίκος Πάνος και ο Παντελής Καπαδούκας έχουν πολλές αναμνήσεις από εορτασμούς της 25ης Μαρτίου τις δεκαετίες του 1970 και 1980. “Στις 25 Μαρτίου τα μέλη της Κοινότητας και μαθητές των ελληνικών σχολείων ντυμένοι με εθνικές ενδυμασίες πήγαιναν στο Μνημείο των Πεσόντων στο κέντρο της πόλης για κατάθεση στεφάνων. Ψάλαμε τον εθνικό ύμνο εις ανάμνηση των γενναίων Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Στο τέλος της τελετής ψάλαμε και τον εθνικό ύμνο του Καναδά. Το 1993 κτίσθηκε το κενοτάφιο στην Ελληνική Κοινότητα και από τότε η κατάθεση στεφάνων γίνεται κάθε χρόνο εκεί. ”

Φωτογραφία από την τοπική ελληνική εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, από επίσημο δείπνο για την 25η Μαρτίου στο Κοινοτικό Κέντρο

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου τελείωνε πάντοτε με επίσημο δείπνο στο Κοινοτικό Κέντρο. Στο δείπνο παρευρίσκονταν πολλοί ντόπιοι επίσημοι. Ο Παντελής Καπαδούκας θυμάται: “Στο δείπνο συνήθως εκφωνούσαν λόγους για την Επανάσταση του ’21, με αφίσες ηρώων και αποσπάσματα βίντεο. Μαθητές από τα ελληνικά σχολεία και χορευτές από διάφορους ελληνικούς συλλόγους, ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες, χόρευαν παραδοσιακούς χορούς. Και βέβαια, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, σερβιρίζονταν σε όλους ελληνικά φαγητά. Κι όπως πάντα, όλοι απολάμβαναν ελληνική μουσική και χορό μέχρι τα ξημερώματα.”
Ο εορτασμός της εθνικής επετείου παραμένει μέχρι σήμερα το αποκορύφωμα των εορτασμών για την ελληνική παροικία του Βανκούβερ. Τα περισσότερα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας είναι πια Ελληνο-Καναδοί δεύτερης και τρίτης γενιάς. Κι όμως, εξακολουθούν να είναι υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους και παραμένουν συνδεδεμένοι με την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Εφέτος, λόγω πανδημίας, οι Έλληνες του Βανκούβερ διοργανώνουν έναν διαφορετικό εορτασμό.
Στις 25 Μαρτίου θα συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους στη εκκλησία των Αγίων Νικολάου και Δημητρίου από όπου θα ξεκινήσει μια “παρέλαση” αυτοκινήτων.
Η πομπή θα περάσει από τα πέντε σημεία της πόλης όπου έχουν αναρτηθεί οι ελληνικές σημαίες και θα καταλήξει στο κενοτάφιο μνημείο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου για κατάθεση στεφάνων.

Σοφία Καρασούλη-Μίλομπαρ
Μάρτιος 2021

Celebrating Greek Independence Day in Vancouver

Those who pass by the Vancouver City Hall this month may notice the blue-and-white Greek flags flying proudly next to the Canadian ones in celebration of Greek Independence Day. Greek Independence Day is celebrated every year by Hellenes around the world to commemorate March 25th, 1821, the outbreak of the Greek War of Independence against the Ottoman rule. This year marks the 200th anniversary and the City of Vancouver has raised 56 Greek flags at five flag stations for the month of March 2021 to commemorate the historic event.
The Greek-Canadians of Vancouver are only a few thousand, but their ancestors were among the first pioneers: fishermen, loggers, mill and railroad workers, small businessmen. The Vancouver Hellenes have contributed to the social life and culture of the city from the Vancouver Polar Bear swim, which started in 1920 by a Greek immigrant, to the vaudeville theatres built by Alexander Pantages to city landmarks such as the statue of Nike downtown; and from the beloved annual Greek Days organized by the Hellenic Canadian Congress of BC to the Stavros Niarchos Foundation of Hellenic Studies at Simon Fraser University…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΓΛΙΚΑ www.pappaspost.com/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτενός κλοιός αιολικών σε αρχαιολογικούς χώρους, γράφει ο Τ. Σαραντής (αναδημοσίευση)
Επόμενο άρθροΕρώτηση ΚΚΕ για τη μοριοδότηση στελεχών Ε.Δ. στη Χίο