Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Στενός κλοιός αιολικών σε αρχαιολογικούς χώρους, γράφει ο Τ. Σαραντής (αναδημοσίευση)

Στενός κλοιός αιολικών σε αρχαιολογικούς χώρους, γράφει ο Τ. Σαραντής (αναδημοσίευση)

113

Ιστορικά μνημεία σε Λακωνία, Ηλεία, Εύβοια, Κοζάνη και Βοιωτία με θέα τις ανεμογεννήτριες
● Ακόμα και στον ομφαλό της γης εισβάλλουν «πράσινα» πάρκα, αλλοιώνοντας το προστατευμένο τοπίο.

του Τάσου Σαραντή- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καθώς το δεύτερο μεγάλο κύμα της επέλασης της «πράσινης» ενέργειας ετοιμάζεται να σαρώσει τη χώρα, γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σχεδιάζεται να περικυκλώσουν και να αλώσουν αρχαιολογικούς τόπους, ενώ η εγκατάστασή τους θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία των τοπίων τους και θα προσβάλει βάναυσα την ιερότητά τους.

Ως αρωγοί στην εισβολή των αιολικών και των ηλιακών πάνελ γύρω ή μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους λειτουργούν η υπουργός Λίνα Μενδώνη και οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, παραγκωνίζοντας αν χρειαστεί και τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Με τις ευλογίες Μενδώνη

Παρακάμπτοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν οι γιγαντιαίες τεχνολογικές εγκαταστάσεις στο τοπίο των αρχαιολογικών χώρων, η Λίνα Μενδώνη και το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι διαθέτουν στη φαρέτρα τους… πρωτοποριακές μεθόδους για τον μετριασμό του κακού.

Αυτό αποκαλύφθηκε στην περίπτωση της κατασκευής του αιολικού σταθμού της Βούρλας στη Νάξο, ο οποίος αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 100 μέτρων και αποτελεί το τμήμα ενός μεγάλου αιολικού εργοστασίου του Ομίλου Κοπελούζου με 95 ανεμογεννήτριες, που εκτείνεται στην Ανδρο, την Τήνο, τη Νάξο και την Πάρο. Ενάντια στο έργο έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι δήμοι όλων των νησιών με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Καθώς την περίοδο που διανύουμε γνωμοδοτούν υπηρεσίες σχετικά με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να τροποποιηθεί η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του έργου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε την έγκρισή της θέτοντας τον όρο «να εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η δυνατότητα κατάλληλου χρωματισμού του πυλώνα (των ανεμογεννητριών) προκειμένου να εντάσσεται στο περιβάλλον, να μειωθούν οι ανακλάσεις και η οπτική όχληση που μπορεί να επιφέρουν στο τοπίο. Οι πυλώνες προβαλλόμενοι στον ουρανό να μην εμφανίζουν αντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο».

Την απόφαση υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που, τουλάχιστον, παραδέχεται πως «μπορεί» να επιφέρουν οπτική όχληση στο κυκλαδικό τοπίο, αλλά δεν αναιρεί τη θέση του αιολικού λόμπι που υποστηρίζει ότι τα αιολικά πάρκα έχουν αρμονική σχέση με τον τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (efsyn.gr)