Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης, έκθεση στο ΟΜΗΡΕΙΟ

Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης, έκθεση στο ΟΜΗΡΕΙΟ

297

“Ο Φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης” είναι ο τίτλος και τοθέμα της έκθεσης που σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας και την αρωγή της Φωτογραφικής Λέσχη Χίου, εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 ΜΑρτιου στις 7.00 μ.μ. στο ΟΜΗΡΕΙΟ.

Ημερομηνία Λήξης Εκδήλωσης, Σάββατο- 21 Απριλίου 2018.

Η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.
Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου Γιώργου Σεφέρη, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), μετά από την ευγενική δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κας Άννας Λόντου το 1999.
Όλη η συλλογή περιέχει πάνω από δυόμισι χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών που έβγαλε ο Γ. Σεφέρης, από το 1920, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο Παρίσι, ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971).

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ημέρα Σάββατο, ο Γιώργος Σεφέρης ταξιδεύοντας στα μέρη της αρχαίας Φοινίκης, σημειώνει στο ημερολόγιό του:
«Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτάξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη-».
Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του- είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σε ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου.
Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην παρούσα έκθεση, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.

(Απόσπασμα από το κείμενο του Διονύση Καψάλη, Διευθυντή του Ιδρύματος, στο τετράπτυχο που συνοδεύει την έκθεση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠολιτικά ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη, από τον Πινοσέτ στην ΗΠΑ των διακρίσεων
Επόμενο άρθροΚυνηγετικός σύλλογος Χίου: προς εκλογοαπολογιστική συνέλευση