Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Πολιτικά ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη, από τον Πινοσέτ στην ΗΠΑ των...

Πολιτικά ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη, από τον Πινοσέτ στην ΗΠΑ των διακρίσεων

97

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου διοργανώνει διήμερο προβολών βραβευμένων ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23-03-2018, στις 8.30 μ.μ..

Την Πέμπτη, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Νοσταλγώντας το φως”/ Nostalgia for the Light, σε Σκηνοθεσία- Σενάριο: Πατρίσιο Γκουζμάν.
Πρόκειται για μια παραγωγή από Γαλλία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, του 2010, διάρκειας 90’.

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουζμάν φτιάχνει μια ταινία τεκμηρίωσης με σεναριογραφημένες εικόνες και αποκαλύπτει αλήθειες μέσα από μια αλληγορία μεταξύ της παρατήρησης των αστεριών στην έρημο Ατακάμα και του φόρου αίματος που πλήρωσαν όσοι αντιστάθηκαν στο απολυταρχικό καθεστώς του Πινοσέτ.
Σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά σκέψεων, φιλοσοφικών θεωριών και επιστήμης, οι εικόνες ταξιδεύουν και η μνήμη αιωρείται σε μια σκληρή αποτίμηση της σύγχρονης Ιστορίας και των πανάρχαιων αποκαλύψεων.

Την Παρασκευή, 23/3 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Δεν είμαι ο Νέγρος σου”/ I am not your Negro, σε Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ.
Ντοκιμαντέρ του 2017, Ελβετία/ Γαλλία/ Βέλγιο/ΗΠΑ, διάρκειας 93’.
Πρωταγωνιστούν: Αφήγηση: Σάμιουελ Λ. Τζάκσον
Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ
Βασισμένο στο ημιτελές χειρόγραφο του πολιτικού διανοητή Μπόλντουιν, το «Remember this house» και με την συγκλονιστική αφήγηση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, το ντοκιμαντέρ του Ραούλ Πεκ καταγράφει ιστορικά τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της αμερικανικής ιστορίας.
Τρεις διαδοχικές δολοφονίες επιφανών ακτιβιστών του πολιτικού κινήματος εναντία στο φυλετικό διαχωρισμό είναι η αφορμή να γραφτούν τριάντα σελίδες περί ίσης μεταχείρισης των μαύρων στην εκπαίδευση και την εργασία, οι οποίες διανθίστηκαν από τον Ραούλ Πεκ με εικόνες από το παρελθόν αλλά και επίκαιρες, υπογραμμίζοντας κινηματογραφικά ότι το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων αφορά το παρόν και έχει δημιουργήσει μια στέρεα εικόνα στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥψος βροχής στη Χίο, ικανοποίηση από ΔΕΥΑΧ
Επόμενο άρθροΟ φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης, έκθεση στο ΟΜΗΡΕΙΟ