Αρχική Απόψεις Aρθρα Ο υδροβιότοπος του Μαλαγκιώτη εκπέμπει SOS, γράφει ο Γ. Μακριδάκης

Ο υδροβιότοπος του Μαλαγκιώτη εκπέμπει SOS, γράφει ο Γ. Μακριδάκης

329

Ο χείμαρρος Μαλαγκιώτης είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος χείμαρρος της Χίου, πηγάζει από το Πελινναίο όρος και χύνεται στην παραλία Μαγεμένα της Βολισσού.
Στις όχθες και στην κοίτη του ζουν νεροχελώνες, καβούρια και πολλά είδη χλωρίδας, πανίδας και μικροπανίδας, ενώ στην εκβολή του σχηματίζεται υδροβιότοπος με νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πολύτιμος για τη ζωή των πτηνών, των ζώων, των εντόμων αλλά και των ανθρώπων αφού αποτελεί την αντίσταση του υδροφόρου ορίζοντα στην εισχώρηση της θάλασσας και την υφαλμύρωση των πηγαδιών.

Ο υδροβιότοπος αυτός είναι προστατευόμενος από το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012 και φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών ενδημικών αλλά και περαστικών από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.

Δεν είμαι ειδικός στην παρατήρηση των πουλιών αλλά αυτή τη στιγμή όποτε βγω από το σπίτι μου και περπατήσω στον υδροβιότοπο βλέπω διάφορα είδη όπως αργυροτσικνιάδες, αγριόπαπιες, ερωδιούς, νυχτοκόρακες, νερόκοτες, αιγαιόγλαρους κ.α..
Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί ακόμη και βίδρες, ενώ και οι νεροχελώνες που ζουν στα ψηλά του χειμάρρου έφταναν κάποτε μέχρι την εκβολή του και τον υδροβιότοπο.


Τα τελευταία πολλά χρόνια όμως η απρονοησία, η αδιαφορία και η αναλγησία του τότε Δήμου Αμανής και μετέπειτα του Δήμου Χίου έφεραν τον υδροβιότοπο σε πλήρη παρακμή και σε κίνδυνο απόλυτης καταστροφής.
Τα συνεχή μπαζώματα για να εξυπηρετούνται εποχούμενοι επισκέπτες των μπιτς μπαρ της περιοχής, το παράνομο μπιτς μπαρ που μέχρι πριν 5 χρόνια λειτουργούσε πάνω ακριβώς στον υδροβιότοπο και έκλεισε μετά από πολυετείς και ψυχοφθόρες ενέργειες μερικών ανθρώπων αλλά και οι αδιάφοροι τύποι που συνεχίζουν να περνούν συνεχώς με οχήματα 4Χ4 μέσα από τα νερά του υδροβιότοπου και πάνω από την παραλία πέριξ αυτού ακόμη και σήμερα που έχουν σταματήσει πλέον τα μπαζώματα μετά από εξίσου πολυετείς και ψυχοφθόρους αγώνες λίγων ανθρώπων, έκαναν και κάνουν μεγάλες ζημιές στο οικοσύστημα, σκοτώνουν πουλιά, αφήνουν τα ακαλαίσθητα ίχνη τους στην παραλία ως μάρτυρες της αμορφωσιάς και της αναλγησίας των ανθρώπων απέναντι στο νησί τους και δεν αφήνουν την περιοχή ήσυχη για να κάνει η φύση τη δουλειά της.

Έχω επανειλημμένες φορές γράψει για την κατάσταση που επικρατεί στον υδροβιότοπο όλο τον χρόνο και κορυφώνεται κάθε καλοκαίρι με την έλευση των εκδρομέων στην περιοχή.

Φέτος το καλοκαίρι θα ήθελα να ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αλλά δεν είμαι αισιόδοξος. Προς το παρόν θα πω ότι μετά από πολλές οχλήσεις και άρθρα και φωτογραφίες που έκανα τα τελευταία χρόνια, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου δέχθηκε φέτος να φτιάξει δυο πινακίδες ενημερωτικές για τον υδροβιότοπο και απαγορευτικές για την διέλευση των οχημάτων από μέσα του και από την παραλία.

Ελπίζω οι πινακίδες αυτές να φτιαχτούν και να στηθούν σύντομα στις δυο πλευρές του υδροβιότοπου, ελπίζω και οι άνθρωποι, ντόπιοι και επισκέπτες να αρχίσουν να τον σέβονται επιτέλους.

φωτογραφίες:
Αργυροτσικνιάς στον υδροβιότοπο στις 21 Μαϊου 2021
Η τραγικά ακαλαίσθητη, ντροπιαστική για το νησί και καταστροφική για τον υδροβιότοπο εικόνα του κάθε μέρα, με τα ίχνη από τις ρόδες των 4Χ4 που περνούν από μέσα του.

του Γιάννη Μακριδάκη, συγγραφέας- αγρότης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά σε αυλή σπιτιού στην Καλλιμασιά – Έκαψε 4 αυτοκίνητα και 2 μηχανάκια
Επόμενο άρθροΤρία έργα στο αεροδρόμιο Χίου από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου