Αρχική Απόψεις Aρθρα Όχι άλλες μπασκέτες σκοτώστρες στην Ελλάδα, του Ν. Ροδίτη

Όχι άλλες μπασκέτες σκοτώστρες στην Ελλάδα, του Ν. Ροδίτη

239

Χρειάστηκε να χάσει τη ζωή του τόσο άδικα ένας 19χρονος τον περασμένο Αύγουστο στη Χίο για να θορυβηθούν οι υπεύθυνοι και συγκεκριμένα ο δήμος Χίου και να ξεκινήσει την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 ο προγραμματισμένος έλεγχος ασφάλειας στις περίπου 180 μπασκέτες, που βρίσκονται εγκατεστημένες σε σχολεία και κοινόχρηστους χώρους από την μια έως την άλλη άκρη της Χίου.
Το έργο αυτό, που κίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει ανατεθεί στην εταιρεία TUV Hellas, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται σε περίπου 40.000 ευρώ. Η διαδικασία ελέγχου, με πρότυπο κατά ΕΛΟΤ, περιλαμβάνει την σταδιακή φόρτωση της μπασκέτας, με πρόσδεση στην βάση της στεφάνης, με βάρος έως 320 κιλά και για ορισμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου ελέγχεται και αξιολογείται η συμπεριφορά της, ενώ στο τέλος γίνεται μέτρηση της απόστασης από το έδαφος, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν παραμόρφωση.

του Νίκου Ροδίτη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ, 12/10/2019

Επιπλέον, εκτός από τον οπτικό έλεγχο στο σημείο στήριξης της μπασκέτας στο έδαφος και εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο γίνεται αποκάλυψη του σημείου και ελέγχονται τα αγκύρια. Μετά το πέρας των ελέγχων η TUV Hellas θα παραδώσει στον δήμο Χίου τεχνική έκθεση με τα πορίσματα, από τα οποία θα προκύψουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις μπασκέτες και ειδικότερα αν και ποιες πρέπει να ξηλωθούν ή να γίνουν επισκευαστικές εργασίες, ενώ για όσες κριθούν ότι είναι ασφαλείς θα χορηγηθεί σχετικό πιστοποιητικό.
Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των περίπου 200 μπασκετών, που έχουν καταγραφεί σε όλο το νησί, έχουν ξηλωθεί περίπου 20, οι οποίες κρίθηκε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου ότι είναι καταφανώς ανασφαλείς και επικίνδυνες. Ενώ εκστρατεία ελέγχου σε μία προς μία τις μπασκέτες, που είναι εγκατεστημένες σε αθλητικούς χώρους, αλλά και σε σχολικά κτίρια, έχει ξεκινήσει και ο Δήμος Βόλου, προκειμένου να πιστοποιηθούν για την ασφάλειά τους ή όπου απαιτείται να αντικατασταθούν ή να επιδιορθωθούν. Το τραγικό δυστύχημα στη Χίο σήμανε συναγερμό στον Δήμο Βόλου.
Εμείς προτρέπουμε φυσικά όλους τους δήμους της χώρας να ελέγξουν τις μπασκέτες που έχουν στην ευθύνη τους διότι κάποιες από αυτές είναι ακατάλληλες να παίζουν τα παιδιά και όχι μόνο… Καλό θα είναι να περάσει σχετικός νόμος από την βουλή ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος αυτός.
Πηγή: astraparis.gr
Νίκος Ροδίτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους*, του Γ. Παληού
Επόμενο άρθροΟι «πράσινες» μπίζνες βλάπτουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, του Ν. Ξυλά