Αρχική Απόψεις Aρθρα Οι «πράσινες» μπίζνες βλάπτουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, του Ν....

Οι «πράσινες» μπίζνες βλάπτουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, του Ν. Ξυλά

132

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι τυχαία η ξαφνική «ζέση» των ΜΜΕ για την προβολή των κινητοποιήσεων για το κλίμα. Πήρε άραγε ο πόνος αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον σε μαζική κλίμακα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τις τεράστιες παραγωγικές μονάδες, τις καπιταλιστικές βιομηχανίες σε μια σειρά κλάδους, για το περιβάλλον; Αυτούς που δουλεύουν τις μηχανές «στο φουλ» για τα κέρδη τους, μολύνοντας γη, θάλασσα και αέρα κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σήμερα, να κάνουν φιλο-περιβαλλοντικό κήρυγμα…;

Ας δούμε το μέγεθος της υποκρισίας καθώς και την αλήθεια πίσω από το όψιμο «ενδιαφέρον» τους. Σύμφωνα με στοιχεία από τους ίδιους τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών σε όλο τον πλανήτη συνέδραμαν 3.024 επιχειρήσεις, παίρνοντας μάλιστα και μέτρα διευκόλυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων τους σε αυτές, έπαιξαν ρόλο 820 οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» (ΜΚΟ και διάφορα «ευαγή» ιδρύματα, χρηματοδοτούμενα άμεσα ή έμμεσα από μεγάλα μονοπώλια), αλλά και 7.371 ιστοσελίδες σχετικές με το κλίμα και το περιβάλλον. Κομβικής σημασίας για την κινητοποίηση και ιδιαίτερα της νεολαίας ήταν επίσης η παρέμβαση συνδικαλιστικών οργανώσεων, κομμάτων, αλλά και της Εκκλησίας σε διάφορες χώρες, για να μη μιλήσουμε για το επίσημο κράτος, το οποίο – κυρίως μέσα από τα σχολεία – ανέλαβε σε πολλές περιπτώσεις ρόλο οργανωτή της συμμετοχής των μαθητών. Αντίστοιχες κινήσεις είχαμε και στο νησί μας.

Βεβαίως, είναι απολύτως κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι, νέοι, εργαζόμενοι, ανησυχούν για το υπαρκτό πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Για τους «μεγάλους παίκτες» όμως, που τις οργανώνουν, τις στηρίζουν και τις προωθούν, κοινός παρονομαστής είναι μία καλολαδωμένη «βιομηχανία» που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από το υπαρκτό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η λεγόμενη «πράσινη οικονομία» είναι γι’ αυτούς χρυσωρυχείο μια διέξοδος για υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που ψάχνουν να διέξοδο για νέα κέρδη… σε μια περίοδο μάλιστα που η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αναιμική και γίνεται λόγος ήδη για την επόμενη κρίση.

Γιατί κάτι τέτοιο είναι κακό, αναρωτιούνται ορισμένοι; Ας κερδίζουν κάποιοι προκειμένου να σωθεί το ο πλανήτης! Που οδηγεί όμως η… «πράσινη ανάπτυξη» ή «Πράσινο New Deal», συνθήματα στα οποία συγκλίνουν όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής του ενεργεακού μείγματος σε βάρος πιο παραδοσιακών μορφών Ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, ο λιγνίτης; Γιατί το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» από το Μάρτη του 2013 αποκάλυπτε πως επενδυτές σε γνωστές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, όπως η «Morgan Stanley» και η «Goldman Sachs», που διαχειρίζονται αμύθητα κεφάλαια παγκοσμίως, «σπρώχνουν» επενδύσεις στις ΑΠΕ και στα βιοκαύσιμα;

Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν σώζεται ο πλανήτης αλλά ακριβώς αυτά τα σχέδια που υποτίθεται ότι τον σώζουν, πέρα από την κερδοφορία των ομίλων, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ίδιο το περιβάλλον! Όσο μένει το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους (ό,τι χρώμα κι αν έχει) δεν μπορεί να δοθεί απάντηση προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα, σε όλες τις εκδοχές του ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι παράγοντας επιβαρυντικός για το περιβάλλον και συνιστά μόνιμη απειλή για την ασφάλεια, ακόμα και για τη ζωή των ανθρώπων.

Μερικά παραδείγματα: Η νεοϋορκέζικη εταιρεία KKR & Co, που «επενδύει» σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αγόρασε πριν από έξι χρόνια τη «Nephila Capital Ltd» από τη Βερμούδα, που εμπορεύεται παράγωγα και αξιόγραφα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, καταστροφικούς τυφώνες κ.λπ.!

Η χρηματοπιστωτική επενδυτική εταιρεία υψηλού ρίσκου «Water Asset Management LLC», επίσης από τη Ν. Υόρκη, αγοράζει δικαιώματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στη λογική πως μακροπρόθεσμα το νερό θα αντιμετωπίζεται ως «ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο»!

Υπάρχουν «επενδυτές», που αδημονούν κυριολεκτικά για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, όπως η μεταλλευτική εταιρεία «Nuna Minerals A/S», που ποντάρει σε πλούσια κοιτάσματα, ανεκμετάλλευτα ακόμη, σπάνιων γαιών και χρυσού στη νότια Γροιλανδία, εκεί όπου μέχρι πρότινος υπήρχαν παγετώνες.

Μεταλλευτικές εταιρείες της Δανίας μόνο μεταξύ 2010 και 2011 αύξησαν κατά 75% τις επενδύσεις σε περιοχές της Γροιλανδίας που έμεναν «ανεκμετάλλευτες» λόγω παγετώνων… Εκθέσεις του ΟΗΕ τις οποίες επικαλείται το «Bloomnberg» εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστούν νέες υποδομές λόγω κλιματικής αλλαγής , αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων! Την πληροφορία αυτή έχει αξιοποιήσει η ολλανδική εταιρεία «Arcadis NV», που εδώ και χρόνια προσφέρει υπηρεσίες εκσυγχρονισμού αντιπλημμυρικών υποδομών και έχει συνεργαστεί με τους δήμους αμερικανικών μεγαλουπόλεων που έχουν πληγεί από τυφώνες, όπως η Ν. Υόρκη μετά τον τυφώνα «Σάντι» και η Ν. Ορλεάνη μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα».

Σε αυτό το πάρτι «αξιοποίησης» της κλιματικής αλλαγής δεν λείπουν τα μεγαθήρια που ξεπλένουν μέσω μάρκετινγκ καταστροφικά περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι BP, «ExxonMobil», «DuPoint», «General Electric», η μεγάλη διεθνής εταιρεία ξυλεμπορίας «International Paper» και η πιο νέα «πράσινη» εταιρεία βιοκαυσίμων «Archer Daniels Midland», οι οποίες, έναντι υποτροφιών σε πανεπιστήμια ή καλοπληρωμένες εκστρατείες διαφήμισης και «ενημέρωσης», εμφανίζονται ως χορηγοί «ερευνών» για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος!

Και βέβαια ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Αν έρθουμε για παράδειγμα στα καθ’ ημάς, τι είναι οι «πράσινες επενδύσεις» των ανεμογεννητριών, με τους τόνους τσιμέντου σε περιοχές Natura. Η ένταξη μιας περιοχής σε καθεστώς NATURA καθόλου δεν εμποδίζει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, απλά αυστηροποιεί ως ένα σημείο τους όρους για τα επιχειρηματικά μεγαθήρια της Ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην αναθεώρηση του Χωροταξικού όταν συζητιόταν και τώρα αναλαμβάνει η ΝΔ να την επιταχύνει, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, για να «δώσει ώθηση σε επενδύσεις».

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι το δίκαιο ενδιαφέρον και την ανησυχία εκατομμυρίων ανθρώπων – ιδιαίτερα της νεολαίας – για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή – παραμορφώνεται στο έδαφος καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το ενδιαφέρον αυτό το εκμεταλλεύονται για τους ανταγωνισμούς τους μεγάλα μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κράτη για δικούς τους σκοπούς που αντιστρατεύονται την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνος δρόμος για να γίνει η ανησυχία για το περιβάλλον ουσιαστική και αγωνιστικά δημιουργική είναι να μπολιαστεί με την προοπτική της σύγκρουσης με αυτά τα συμφέροντα.

Όσο «πράσινες» κι αν είναι οι διακηρύξεις, όσες δυνατότητες για πράσινη ενέργεια και προστασία της φύσης κι αν δίνει η επιστήμη και η τεχνολογία, στα χέρια του κεφαλαίου και της εξουσίας του, μόνο «μαύρη» θα είναι η ανάπτυξη για το λαό. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη φύση, είναι ανάγκη να συνδυαστεί με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη.

Νέστορας Ξυλάς

Γραμματέας της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

Χίος 10/7/2019

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌχι άλλες μπασκέτες σκοτώστρες στην Ελλάδα, του Ν. Ροδίτη
Επόμενο άρθροΗ ανεπάρκεια τους είναι κίνδυνος για τους αδύναμους, της Ευαγ. Μανιτσούδη