Αρχική Απόψεις Aρθρα Οι συνταγματικές ελευθερίες, μετά τον κορωνοϊό, του Σ. Παραδείση

Οι συνταγματικές ελευθερίες, μετά τον κορωνοϊό, του Σ. Παραδείση

233
Ο κορωνοϊός, αργά ή γρήγορα, θα αποτελέσει παρελθόν. Το ζήτημα που όλο και περισσότερο μας απασχολεί είναι ποιο θα είναι το σκηνικό στην μετα-κορωνοϊό εποχή.

Πολλά τα ερωτήματα που αναφύονται:
Θα αποκατασταθεί η προηγούμενη κατάσταση;
Θα υπάρξουν απομεινάρια σωματικής και ψυχολογικής επίδρασης στην ανθρωπότητα;
Θα έρθουν οι άνθρωποι περισσότερο κοντά ή ο συνάνθρωπος θα γίνει εφιάλτης και η κοινωνία ζούγκλα;
Θα ξαναβρεί ο άνθρωπος τις χαμένες αρχές και αξίες ή θα παραμείνουν κυρίαρχες οι νεοφιλελεύθερες αρχές και αντιλήψεις και η ατελέσφορη τεχνοκρατική μονομέρεια;
Θα ξαναβρούν την υψηλή τους θέση στο κοινωνικό κάδρο αυτοί που θυσιάζονται για την κοινωνία ή θα εξακολουθήσουν να βασιλεύουν αυτοί που ζουν παρασιτικά σε βάρος της κοινωνίας;
Θα συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος τα όρια του ή θα ζει με την ψευδαίσθηση της αλαζονείας του;
Ποιες συνέπειες θα έχει για τους εργαζόμενους και την οικονομία γενικότερα η ανατροπή των δεδομένων;

Είναι ερωτήματα που και θα συζητηθούν και θα απαντηθούν στην πράξη.
Ωστόσο, εκείνο για το οποίο δεν γίνεται συζήτηση, αλλά δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους είναι το θέμα των βασικών συνταγματικών ελευθεριών που έχουν ανασταλεί, με εύλογη βέβαια αιτία.
Η όπου γης εξουσία έχει στα χέρια της το εξής αποδεδειγμένο γεγονός:
Παρέχοντας «άρτον και θεάματα» κερδίζεις όλους αυτούς που ακολουθούν την εξουσία σαν κοπάδι, αλλά έχεις και πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους που με τέτοιες πολιτικάντικες μεθόδους απομακρύνεις και δεν προσελκύεις. Ο φόβος, όμως, της ασθένειας και του θανάτου αποδείχτηκε ότι είναι το ισχυρότερο όπλο πειθούς και ανεμπόδιστης άσκησης εξουσίας. Ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στην πρωτοπορία της διεκδίκησης για τα κάθε λογής δικαιώματα, μπροστά σ’ αυτό το φόβο καταθέτουν τα όπλα.
Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό κίνδυνο, όπως μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Ο καθένας δεν μπορεί να αυτοαναγορεύεται σε ειδικό και να ισχυρίζεται διαφορετικά πράγματα, χωρίς στοιχεία και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Αποδεχόμαστε, λοιπόν, αυτό που μας λένε οι ειδικοί. Αν κάποια στιγμή προκύψουν πραγματικά στοιχεία εξαπάτησης τότε η συζήτηση θα γίνει σε νέα βάση.
Η εξουσία όμως, η κάθε εξουσία σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, «γλυκαίνεται» με τη διεύρυνση της δύναμης της και ψάχνει αφορμές για να το πετυχαίνει, για το …. καλό μας.
Σήμερα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο φόβος δικαιολογημένος, αν και κάποιοι, από τη φύση τους ενδεχομένως, φοβούνται περισσότερο από το φυσιολογικό.
Παρ’ όλα αυτά απαιτείται δημοκρατικός έλεγχος των τυχόν αυθαιρεσιών και επανεξέταση όλων των αποφάσεων αυτής της δύσκολης περιόδου. Συνήθως «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Κάποιοι χτίζουν ανέκαθεν επιχειρηματικές και πολιτικές καριέρες πάνω στα συντρίμμια.
Το κρίσιμο σημείο είναι τι θα συμβεί αύριο αν ένας ανύπαρκτος κίνδυνος μεγεθυνθεί και παρουσιαστεί ως πραγματικός, για να δικαιολογηθεί η όποια εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα και να επιτευχθούν οι αντιδημοκρατικοί και αντιλαϊκοί στόχοι της όποιας εξουσίας; Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία για τις μεθοδεύσεις του παγκόσμιου συστήματος εξουσίας εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.
Θα βρεθεί ένας Παντελής Καρασεβδάς για να κτυπήσει το καμπανάκι, όπως τότε που το πολιτικό σύστημα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και έστρωνε με προθυμία το χαλί στο δικτάτορα Μεταξά;
Θα έχει συνειδητοποιήσει ο λαός τον κίνδυνο προκειμένου να ξεσηκωθεί και να μην επιτρέψει να υλοποιηθούν σχεδιασμοί που αποσκοπούν να διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και να στραγγαλίσουν στοιχειώδεις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.
Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από μια συνεχή αντιπαράθεση μεταξύ του αγαθού της ασφάλειας και του αγαθού της ελευθερίας. Αυτή η σύγκρουση οδηγεί ακόμα και σε διχαστικά φαινόμενα στο χώρο της κοινωνίας.
Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες έδωσαν στην ασφάλεια μια μεγάλη νίκη σε βάρος της ελευθερίας. Μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πάντα; Θα είναι η χειρότερη εξέλιξη.

Sotiris Paradisis
στις 9:42 μ.μ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΥΤ ΒΙΑΛ: φωτιές και επεισόδια βράδυ Μ. Σαββάτου, αφορμή ο θάνατος 47χρονης από Ιράκ
Επόμενο άρθροΣτη μνήμη της Μαρίας Αργυράκη, του Κ. Γανιάρη