Αρχική Απόψεις Aρθρα ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ…ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ, γράφει ο Κ. Πουλιανός

ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ…ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ, γράφει ο Κ. Πουλιανός

119

Τον Μάρτιο το κλείσιμο των σχολικών βαθμίδων θεωρήθηκε αναγκαίο, τον Νοέμβριο κρίθηκε επιτακτικό και μέχρι σήμερα η επαναλειτουργία τους χαρακτηρίζεται κρίσιμη.
Το ΥΠΑΙΘ, αντί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, συνεχίζει την βίαιη επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών.

Από την πρώτη στιγμή οι εκπαιδευτικοί στάθηκαν στο πλευρό των γονέων και των μαθητών. Υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν εκείνα τα παιδιά που πάνω από έναν υπολογιστή παλεύουν για να μη χάσουν την επαφή τους με το σχολείο, παλεύουν για να πετύχουν τους στόχους τους, παλεύουν για το δικαίωμα στη μόρφωση. Υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μαθητών ζητώντας την ισότιμη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τη στιγμή λοιπόν που τα σχολεία είναι κλειστά πάνω από ένα μήνα, που εκατοντάδες σχολικές αίθουσες ή μονάδες έκλειναν νωρίτερα λόγω της έλλειψης υγειονομικών μέτρων, τη στιγμή που χιλιάδες μαθητές αποκλείονται από τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση», το Υπουργείο Παιδείας στέλνει εγκυκλίους για την αξιολόγηση των μαθητών, ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής αναλγησίας. Με γνώμονα την «αριστεία» το κύριο μέλημα τους στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι η αξιολόγηση των μαθητών και μάλιστα σε ένα περιβάλλον εχθρικό και αντιεκπαιδευτικό. Φαίνεται πως το Υπουργείο Παιδείας δεν κατανοεί ότι η παράδοση βαθμολογίας υπό αυτές τις συνθήκες σκοντάφτει σε παιδαγωγικά αλλά και αντικειμενικά προβλήματα.
Την ώρα που φορείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ζητούν μείωση της ύλης, το Υπουργείο με μία εκδικητική απόφαση βάζει όλη την ύλη για τις εξετάσεις συνεχίζοντας το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας του « όλα βαίνουν καλώς».

Σε συνθήκες υποχρεωτικής αναστολής των σχολείων, που δεν υπάρχει κανονική εκπαιδευτική διαδικασία, σε συνθήκες που χιλιάδες μαθητές είναι αποκλεισμένοι από την εξ αποστάσεως και πολλοί ακόμα δυσκολεύονται να «παρακολουθήσουν», η Υπουργός έρχεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων πιέζοντας καθηγητές και μαθητές να τελειώσουν όλη την ύλη και να δώσουν εξετάσεις με ηλεκτρονικά θέματα.
Αρκεί να θυμηθούμε μόνο ότι την πρώτη φορά εφαρμογής αυτού του συστήματος ο αριθμός των μετεξεταστέων αυξήθηκε από 4% σε 16%, αναγκάζοντας το Υπουργείο να βάλει την Τράπεζα Θεμάτων στο συρτάρι.

Σε όλο αυτό το φιάσκο, έρχεται να προστεθεί και η κλιμακωτή βάση στα ΑΕΙ. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα δηλαδή θα καθορίζουν τα ίδια την ελάχιστη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά, ξεκινώντας από το 10. Με τις αλλαγές αυτές το Υπουργείο πρακτικά θέλει το Τμήμα να διαλέγει τους εισακτέους και όχι οι μαθητές να επιλέγουν το Τμήμα που επιθυμούν. Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση του αριθμού των εισακτέων, σε κλείσιμο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και στέρηση ελεύθερης επιλογής από τους εξεταζόμενους. Η υπονόμευση των ΑΕΙ δεν είναι τυχαία και είναι άριστα συνδεμένη με τις πελατειακές σχέσεις που έχει η Κυβέρνηση με τα Κολλέγια και τις ιδιωτικές σχολές. Τον Μάρτη η Υπουργός έπλεκε το εγκώμιο των Ιδιωτικών Σχολείων και σήμερα έρχεται να εξισώσει, χωρίς κανέναν έλεγχο από αρμόδιες επιτροπές, τα πτυχία των Κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ.
Με τον μανδύα λοιπόν τις «αριστείας» και εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση χτυπά ανελέητα μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το Υπουργείο παίρνει για άλλη μία φορά κάτω από την βάση και η Υπουργός μένει μετεξεταστέα. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους που υπόσχονται παγουρίνα και εδώ και 5 μήνες βρίσκονται ακόμη καθοδόν…

Πουλιανός Κωνσταντίνος
Μέλος ΔΣ Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου – εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Τα δάκρυα του Αγίου Ισιδώρου στη Χίο”, στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βότανα – καρποί της Γης»
Επόμενο άρθροΗ φωτογραφία των γιορτών για τον πατέρα ναυτικό, γράφει ο Ζαννής Στρογγυλός