Αρχική Νέα Τοπικά Οταν αργεί ο πραματευτής… φταίει η αρχαιολογία!, ανακοινώσεις για αντιπλημμυρικό Καλοπλύτη

Οταν αργεί ο πραματευτής… φταίει η αρχαιολογία!, ανακοινώσεις για αντιπλημμυρικό Καλοπλύτη

160

Σε μείζον θέμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου έχει αναδειχτεί η πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ των αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν τον χείμαρρο Καλοπλύτη αλλά και το χωριό των Μεστών.

Στην πρώτη περίπτωση των αντιπλημμυρικών έργων για τον Καλοπλύτη, που δεν είναι πλέον χείμαρρος αλλά μετά από μπάζωμα περασμένων δεκαετιών δρόμος, το γνώριμο υποζύγιο -κατά τους αυτοδιοικητικούς- που ευθύνεται για την μη ένταξή του σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα του ΕΣΠΑ είναι η… αρχαιολογία!
Και ας κατέθεσε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή το φάκελλο του έργου χωρίς εισήγηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Διαχειριστική Αρχή, προφανώς για να προλάβει ημερομηνίες.
Και ας έχει τη δυνατότητα ο Δήμος ανεξάρτητα της εισήγησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να ζητήσει απευθείας από το ΚΑΣ να εξετάσει το αίτημά του…

Το ερώτημα που προέκυψε έτσι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αν τα έργα έχουν απενταχθεί ή μένει χρόνος για να τα προετοιμάσει η Δημοτική Αρχή. Οι δηλώσεις από πλευράς αρμόδιου αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Χίου Γιάννη Ξενάκη σε τοπικά μέσα το πρωί της περασμένης Παρασκευής (8/5), ήταν ότι τα έργα χάθηκαν… και ειδικά για αυτό που αφορά το χείμαρρο Καλοπλύτη στο κέντρο της πόλης της Χίου την ευθύνη έχει η αρχαιολογική υπηρεσία.
Η θέση άλλαξε κατά τη βραδινή συνεδρίαση της ίδιας μέρας του Δημοτικού Συμβουλίου όπου το θέμα έθεσε προ ημερησίας ο συνδυασμός «Συμμαχία Αξιών» και όπου φάνηκε ότι καταρχήν ο ο φάκελος δεν είχε ετοιμαστεί σωστά αλλά πως υπήρχε χρόνος μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, παρουσιάζοντας το ιστορικό του αντιπλημμυρικού έργου του Καλοπλύτη, για το οποίο προέκυψαν κυρίως οι διαπαραταξιακές κόντρες και ανακοινώσεις:
Ο Δήμος Χίου τον Απρίλη του 2019 κατέθεσε πρόταση για ένταξη έργου ύψους 2,2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, χωρίς όμως να έχει πάρει ζητήσει και να έχει γνωμοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία είναι απαραίτητη σύμφωνα με την Νομοθεσία και μόνο για την κατάθεση του φακέλου στη Διαχειριστική Αρχή.
Η Διαχειριστική Αρχή «παγώνει», ως όφειλε, την πρόταση και ζητά τη συμπλήρωση του φακέλου. Η μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων τον Ιούνιο του 2019. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία γνωμοδοτεί αρνητικά με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα έργο που προϋποθέτει ανασκαφές στο κέντρο της πόλης, πράγμα που σημαίνει πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα.
Λόγω και των αλλαγών στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το θέμα δεν εξετάζεται, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2019 όταν έγινε η τελευταία –μέχρι σήμερα- συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νήσων Βορείου Αιγαίου του ΥΠΠΟΑ, με έδρα τη Μυτιλήνη.
Το μέτρο εν τω μεταξύ κλείνει για να ξανανοίξει στις 9-3-2020 με ημερομηνία λήξης την 30η Ιουνίου 2020.

Την προηγούμενη Τετάρτη, 6/5, ο Δήμος ενημερώνεται ότι πρόκειται να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων με τηλεδιάσκεψη και ζητούνται τα σχέδια σε ηλεκτρονική μορφή.
Την Παρασκευή 8 Μαΐου γίνεται η ανάρτηση της Ημερήσιας Διάταξης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων για την συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Μαΐου 2020. Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Παύλος Καλογεράκης, είναι αναπληρωματικό μέλος από την πλευρά εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο όργανο.
Μετά την προ ημερησίας συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου την Παρασκευή 8/5, αποσαφηνίστηκε ότι η ημερομηνία λήγει 30 Ιουνίου, ενώ ακόμα και αν την αρνητική εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας την κάνει αποδεκτή το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, το θέμα μπορεί να τεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η δημοτική παράταξη «Συμμαχία αξιών» την Κυριακή (10/5) σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

Τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν απενταχθεί – Η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της

Επί δύο μέρες έως και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, δήλωναν κατηγορηματικά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα του Καλοπλύτη και των Μεστών έχουν χαθεί οριστικά.

Η αιτιολογία για το πρώτο ήταν ότι είχε αποφασίσει αρνητικά η Αρχαιολογία και για το δεύτερο ότι κάποιοι κάτοικοι ζητούσαν αντίτιμο για τα τμήματα των ακινήτων που καταλάμβανε το έργο. Η δε προθεσμία για την ένταξη είχε παρέλθει στις 30 Απριλίου. Τελικώς ούτε το ένα ούτε το άλλο ίσχυε.

Με πρόταση της ΣυμμαΧίας Αξιών συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα και αποκαλύφθηκε ότι η προθεσμία και των δυο έργων είναι η 30η Ιουνίου. Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα με τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δεν υπήρχε καμία πρόθεση να παραστεί εκεί ο Δήμος με αιρετό εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής, παρά μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες, έχοντας προεξοφλήσει ότι το έργο έχει ήδη απενταχθεί από τις 30 Απριλίου.

Τελικά μετά από πρόταση μας, αποφασίστηκε να παραστεί ο Δήμος στη συνεδρίαση, με εκπροσώπηση μέλους της δημοτικής αρχής, να προσφύγει στο ΚΑΣ και στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα αντιπλημμυρικά έργα του Καλόπλυτη, καθώς επίσης και να υπάρξει κάθε αναγκαία συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

Θεωρούμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος επτά μηνών, που θα μπορούσαν να έχουν ήδη γίνει ενέργειες προς το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες με ευθύνη του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου δεν έχουν γίνει.

Ως προς το θέμα του αντιπλημμυρικού των Μεστών, το οποίο ο ίδιος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι αν δεν γίνει τώρα δεν θα υπάρξει νέα δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου, αποφασίστηκε να ληφθούν υπεύθυνες δηλώσεις από όποιους θέλουν να πωλήσουν το αναγκαίο τμήμα του ακινήτου τους. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή για την άμεση ολοκλήρωση της πρότασης, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Η ΣυμμαΧία Αξιών θεωρεί ότι τα δυο αυτά έργα είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη της Χίου και τα Μεστά και δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στους δυο μήνες που απομένουν προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος της αδράνειας των επτά μηνών.

Την επομένη ανεβάζει τους τόνους η Δημοτική Αρχή Δήμου Χίου, με την Απάντηση Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη
στην Ανακοίνωση του κ. Κώστα Τριαντάφυλλου για τα Αντιπλημμυρικά Έργα

Η συνδρομή του κ. Τριαντάφυλλου στην ευόδωση των αντιπλημμυρικών έργων ήταν η γνωστή πολεμική που εξαπολύεται από το πρώτο δευτερόλεπτο της θητείας μας μέχρι και τούτη την ώρα.

Ωστόσο, τα ήδη πεπραγμένα της Δημοτικής μας Αρχής είναι αποτυπωμένα, καταρχάς, στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Εν συνεχεία, σεις, να έχετε υπομονή για το μετρήσιμο και απτό έργο μας, το οποίο ήδη απολαμβάνουν οι δημότες μας, παρά τους λίγους μήνες της θητείας μας, και δη, υπό τις γνωστές, πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή κινούνται στη δημιουργική πορεία που περήφανα και καθαρά έχουν χαράξει και στην οποία προσκρούουν τα δικά σας ισοπεδωτικά σχέδια από κοινού με τις αναχρονιστικές και παλαιομοδίτικες πολιτικές σας μεθοδεύσεις.

Για τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα είναι γνωστή η ταραχώδης πορεία τους και τα μύρια προβλήματα που αντιμετώπισε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρά τις προσπάθειές της, τα οποία συνεχίζουν και επί των ημερών μας να υφίστανται, τόσο εξαιτίας της Αρχαιολογίας αναφορικά με το έργο Καλοπλύτη, όσο δε και με ιδιοκτησιακά θέματα που επηρεάζουν την πορεία στο αντιπλημμυρικό έργο Μεστών.

Για όλα αυτά, δυστυχώς, συνεχίζετε την αγαπημένη και προσφιλέστατή σας, μέθοδο της ψευδολογίας και της διαστρέβλωσης των γεγονότων, μιας και ο Δήμαρχος ουδέποτε αναφέρθηκε σε απώλεια των συγκεκριμένων έργων.

Αυτή λοιπόν την υπερφίαλη και κατεδαφιστική σας «βοήθεια» και πρακτική ο Δήμαρχος κα η Δημοτική μας Αρχή δεν τη χρειάζονται. Άλλωστε, ο χιώτικος λαός γνωρίζει καλά και τον τρόπο και τις πρακτικές με τις οποίες την αποτυπώσατε και εξακολουθείτε να την αποτυπώνετε μέχρι σήμερα.

Εμείς, προχωράμε δυνατά και αποφασιστικά για το συμφέρον της Χίου και των ανθρώπων μας, ενώ εσάς, σας παραδίδουμε, για ακόμη μία φορά, στην κρίση των συμπολιτών μας, οι οποίοι διαθέτουν νου, γνωρίζουν και ξεχωρίζουν.

Σας συνιστούμε δε, ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ακολουθεί βράδυ Τρίτης η απάντηση από πλευράς Συμμαχίας Αξιών με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ραδιοφωνικής συνέντευξης του Δημάρχου Χίου στις 8/5:

Απάντηση Κώστα Τριαντάφυλλου στον Δήμαρχο Χίου

Ο κ. Κάρμαντζης, χτες, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, εξέδωσε μία ανακοίνωση εναντίον μου, το ύφος και τους χαρακτηρισμούς της οποίας αφήνω στην κρίση κάθε δημότη της Χίου.

Στην ανακοίνωση αυτή, δήλωσε ότι : «Για όλα αυτά, δυστυχώς, συνεχίζετε την αγαπημένη και προσφιλέστατή σας, μέθοδο της ψευδολογίας και της διαστρέβλωσης των γεγονότων, μιας και ο Δήμαρχος ουδέποτε αναφέρθηκε σε απώλεια των συγκεκριμένων έργων.»

Αντί άλλης απάντησης, παραθέτω το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Κάρμαντζη, στην Χριστίνα Ψυλλή και το Ραδιόφωνο της Αλήθειας, την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 (πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποκαλύψαμε ότι υπάρχει χρόνος για τα αντιπλημμυρικά, ότι η δημοτική αρχή τα είχε εγκαταλείψει και θέσαμε το θέμα προς απόφαση εκτός ημερήσιας διάταξης) :

«… Ο Καλοπλύτης και το «αποχετευτικό» (σημείωσή: εννοεί προφανώς το αντιπλημμυρικό) των Μεστών τούτην την ώρα χάνονται. Και χάνονται γιατί έχουμε Υπηρεσίες όπως η Αρχαιολογία… Και έτσι λοιπόν για παράδειγμα επειδή με ρωτάτε αυτά τα δύο έργα τούτην την ώρα απεντάσσονται. Για όλα τα υπόλοιπα δίνουμε μάχη να μη χαθεί τίποτα…»

Εμείς σε αντίθεση με την άποψη σας αυτήν, κ. Κάρμαντζη, ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε και στα δύο έργα.

Και φυσικά, προσωπικά, έχω ήδη προσφερθεί να συμμετέχω προς υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος μιας θετικής γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Βορείου Αιγαίου, στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής 15 Μαΐου 2020, εφόσον αυτό επιτραπεί από το ίδιο το όργανο.

Γιατί, παρά τα όσα λέγατε κ. Κάρμαντζη, να είστε βέβαιος ότι και τα δύο αυτά έργα είναι ζωτικής σημασίας και θα γίνουν.

Και θα γίνουν γιατί αυτή είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο ευτυχώς δεν έχετε πλειοψηφία”, καταλήγει.

Ανεξάρτητα αν υπάρξει και νέος γύρος ανακοινώσεων εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων εξετάζει το θέμα την προσεχή Παρασκευή 15/5/20. Ακόμα και αν γίνει δεκτή η αρνητική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων (που κακώς βάλλεται αφού κρίνει από την πλευρά της ανάλογα με το πώς θα προστατευτούν καλύτερα τα μνημεία), ο Δήμος μπορεί να θέσει το θέμα στο ΚΑΣ έτσι ώστε να προλάβει μέχρι τις 30/6/20 που λήγει η προθεσμία υποβολής στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είδομεν…

ΠΗΓΗ: voreioaigaio.ert.gr