Αρχική Πολιτισμός ΟΒ Χίου ΚΝΕ: καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα πόλεμο, προσφυγιά και ρατσισμό

ΟΒ Χίου ΚΝΕ: καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα πόλεμο, προσφυγιά και ρατσισμό

72

Οι Οργανώσεις Βάσης Χίου της ΚΝΕ προσκαλούν σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και το ρατσισμό.

«Οι φτωχές μας καλύβες σηκώνουνε τις μεγάλες Πατρίδες.
κι οι καλοί πατριώτες,
τεχνουργούν για τα χέρια μας δυνατές αλυσίδες.
Αν πονούμε, μας δείρανε, όμοια οχτροί κι όμοια φίλοι,
κι αν το λέμε, αν το ξέρουμε της ζωής το τραγούδι,
το μάθαμε απ’ του χάρου τα χείλη».

Το ποίημα αυτό του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ, που έζησε και ο ίδιος στο πετσί του τον πόνο της προσφυγιάς, μαρτυρά τον πόνο της βιοπάλης, των σκληρών συνθηκών της ζωής που καλούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να βιώσουν, όπως και τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, λόγω της αδικίας που ξεπηδά από τις κοινωνικές ανισότητες.

Με τους στίχους αυτούς πλαισιώνεται ο διαγωνισμός των ΟΒ Χίου της ΚΝΕ, που καλούν τους νέους και τις νέες του νησιού, να εμπνευστούν από έργα τέχνης ενάντια στον πόλεμο, την προσφυγιά και το ρατσισμό. Από καλλιτέχνες από τις εικαστικές τέχνες, ποιητές, λογοτέχνες και δραματουργούς.

Να ψάξουν τραγούδια και τα μηνύματα τους, να συνθέσουν τα δικά τους τραγούδια. Να ζωντανέψουν μέσα από τη δική τους ματιά θεατρικά έργα ή να γράψουν το δικό τους και να το παρουσιάσουν. Να επιλέξουν μορφές όπως το σκίτσο ή ζωγραφική. Να πάρουν θέση πίσω από τη κάμερα και να φωτογραφίσουν μέσα από τα δικά τους μάτια, να φτιάξουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους ή video.
Να γίνουν ρεπόρτερ, σεναριογράφοι, φωτογράφοι.

Ατομικά ή με την ομάδα τους να, δηλώσουν συμμετοχή και να δημιουργήσουν το δικό τους έργο.

Λήξη συμμετοχής έως 27 Μάη και αποστολή των έργων έως 15 Ιούνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976580613 / email: knechiou@hotmail.com

Στο κάλεσμά τους επισημαίνουν:

«Το τεράστιο πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού αιτούντων ασύλου και προσφύγων, στο νησί μας και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου έχει αγγίξει όλο τον κόσμο. Έχει φτάσει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, επιβαρύνοντας τους πρόσφυγες και το λαό της Χίου, ανάλογα με τα παζάρια κάθε φορά μεταξύ της ΕΕ, της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων. Είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που υπέγραψαν κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την υποστήριξη και άλλων κομμάτων. Πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύνεται από την κυβέρνηση, αλλά του δίνει όλο και πιο καθαρά ένα μόνιμο χαρακτήρα στα νησιά μας, με τα σχέδια τους για μόνιμη δομή. Διατηρούν τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων ασύλου, αγνοώντας την αντίδραση και αντίσταση των χιωτών να υποστηρίξει τα εγκληματικά τους σχέδια.

Με αυτή τη δραστηριότητα οι ΟΒ Χίου της ΚΝΕ θέλουμε να καλέσουμε κάθε νέο και νέα να εκφράσει το δικό του μήνυμα μέσα από το δικό του έργο. Μήνυμα αντίδρασης απέναντι στις φρικτές εικόνες που όσο κι αν θεωρεί κάποιος ότι “συνηθίζεις”, συνεχίζουν να μας παγώνουν το αίμα. Μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης. Μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό με τους οποίους δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να έρθουμε τόσο κοντά».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕορτασμός του Αγίου Ισιδώρου αυτή την Κυριακή
Επόμενο άρθροΚινητοποίηση στη Λαγκάδα με την παρουσία Ν. Μηταράκη σε ταβέρνα (video)