Αρχική Νέα Τοπικά Μόνο καταγραφή προσφύγων- μεταναστών, ζητά η Παγχιακή Επιτροπή – συγκέντρωση στην πλατεία

Μόνο καταγραφή προσφύγων- μεταναστών, ζητά η Παγχιακή Επιτροπή – συγκέντρωση στην πλατεία

326

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Χίο συγκέντρωση με κύριο σύνθημα τη μη παραμονή των προσφύγων- μεταναστών στο νησί· παρά μόνο για την καταγραφή τους.
Τη συγκέντρωση πραγματοποίησε η λεγόμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, λειτουργώντας κύρια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία θέτει και ζητήματα μη παραμονής των προσφύγων λόγω θρησκεύματος στα νησιά του Αιγαίου.
(“Καταγγελία και αποτροπή ενεργειών και πρακτικών που ενθαρρύνουν εγκατάσταση πληθυσμών στα νησιά μας, που μπορεί να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες”, αναφέρεται κομψά στο ψήφισμα).

Πρόκειται για τη 2η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βουνακίου από την ίδια Επιτροπή ως διοργανωτή. Πιο μικρή η συγκέντρωση από αυτή του περασμένου Σεπτεμβρίου, με θετικό γεγονός ότι κύλησε (όπως και η πορεία) χωρίς κανένα επεισόδιο.


Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα δυσαρέσκειας για τη λειτουργία Κέντρου στην περιοχή της ΒΙΑΛ, και περισσότερο στη δομή στη Σούδα μέσα στην πόλη της Χίου, οι διοργανωτές πέτυχαν να δώσουν ένα αντιπολιτευόμενο κλίμα στη συγκέντρωση, από την οποία πάντως έλειπαν οποιαδήποτε συνθήματα, μένοντας οι συγκεντρωμένοι μόνο σε μερικά χειροκροτήματα επιδοκιμασίας και σε ένα μουρμουρητό την ώρα που ασκούσε ο ομιλητής κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή.


Η κριτική ήταν σκληρή κατά της Κυβέρνησης αλλά και του Δήμου για την πολιτική τους στο προσφυγικό, αλλά και ονομαστικά σε όλους όσοι αποφάσισαν πρόσφατα να καταθέσουν πρόταση για Προαναχωρησιακό Κέντρο στη θέση 18 του επαρχιακού δρόμου Χίου- Βολισσού.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εντελώς αφιλόξενη και χρησιμοποιήθηκε εντέχνως για να παρουσιαστεί σαν ένα νέο «γκουαντανάμο».
Από την άλλη πάλι τέθηκε θέμα διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας και της φύλαξης των συνόρων όπως και αναφορά για αλλοίωση του πληθυσμού της Χίου από τις χιλιάδες των προσφύγων –μεταναστών που μπορεί να κρατηθούν στο νησί.


Ετσι μεταξύ του κόσμου στη συγκέντρωση ήταν και άτομα που ιδεολογικά κινούνται στον προοδευτικό χώρο και διαφωνούν στη λειτουργία μας κλειστής φυλακής για τους πρόσφυγες, αλλά και άτομα του ακροδεξιού χώρου, όπως συγκεκριμένο που πρόσφατα καταδικάστηκε για επίθεση κατά προσφύγων και έδωσε το σύνθημα να ψαλλεί ο εθνικός ύμνος φτάνοντας η πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης!
Στα 10 σημεία του «ψηφίσματος της πλατείας» όπως το ονόμασαν, γίνεται μάλιστα αναφορά ακόμα και για «υποστήριξη ενεργειών σε οποιοδήποτε επίπεδο, που μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για την επίσπευση των ειρηνικών διαδικασιών ώστε να ζει ο κάθε λαός στον τόπο του».
Να προσθέσουμε επίσης ότι το αίτημα της Επιτροπής, να εξαιρεθεί η Χίος από διαμονή προσφύγων και μεταναστών, αναφέρθηκε ως παράδειγμα ο νομός Εβρου που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν είναι μόνο «πέρασμα» καταγραφής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο βάθος δημοτικές εκλογές;

Στην κριτική που έχει ασκηθεί στην «Παγχιακή Επιτροπή Αγωνα» πως προτιμά να κινείται ανώνυμα και εκμεταλλευόμενη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αφού δεν έχει προχωρήσει από πέρυσι το φθινόπωρο στη δημιουργία συντονιστικού που θα την εκπροσωπεί), τους ομιλητές πλαισίωναν και μια σειρά ατόμων πάνω στην εξέδρα που θύμιζε παρουσίαση … ψηφοδελτίου για δημοτικές εκλογές.
Είναι διάχυτη η εντύπωση άλλωστε στην κοινή γνώμη ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή θα παρουσιαστεί κάποια στιγμή ως δημοτική παράταξη στις επόμενες εκλογές. Αλλωστε την πιο σκληρή κριτική τη δέχεται η σημερινή δημοτική αρχή του Μανώλη Βουρνού ότι έχει ενδώσει στις πιέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρώπης γενικότερα αποδεχόμενη να κάνει το νησί της Χίου ένα νέο «γκουαντανάμο» ή νησί Ελλις.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΜΕ Χίου: προτάσεις για την εξέταση των μαθημάτων που ανεβλήθησαν λόγω σεισμού
Επόμενο άρθροΟι γεύσεις που μας ενώνουν, στη πλατεία Βουνακίου από την Κοινωνική Κουζίνα Χίου