Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πανελλαδικές: Πανωλεθρία- δεκάδες τμήματα με μονοψήφιο ή μικρό διψήφιο αριθμό εισακτέων

Πανελλαδικές: Πανωλεθρία- δεκάδες τμήματα με μονοψήφιο ή μικρό διψήφιο αριθμό εισακτέων

140

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr
Πανωλεθρία για δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα που ξεμένουν από πρωτοετείς φοιτητές.
Η δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας «φώτισε» το «έγκλημα» σε βάρος των φετινών υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από τους περίπου 103.000 υποψήφιους, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές μπήκαν περίπου 63.000, συνεπώς περίπου 40.000 μαθητές που έδωσαν εξετάσεις βρέθηκαν εκτός ΑΕΙ.

Από τις περίπου 79.000 κενές θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν περίπου οι 63.000 κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 16.000 θέσεις έμειναν κενές και πολλά τμήματα μένουν χωρίς φοιτητές.

Περισσότεροι από 22.000 υποψήφιοι των ΓΕΛ δεν έκαναν μηχανογραφικό εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ, όπως καταγράφηκε σε πολλές καταγγελίες μαθητών και γονέων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποκλείστηκαν από τις σχολές προτίμησής τους μέσα από το εκρηκτικό «κοκτέιλ» της ΕΒΕ και των ειδικών μαθημάτων.

Το αποκορύφωμα το «άριστου» μέτρου (ΕΒΕ) ήρθε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης, η οποία φέτος δεν έχει ούτε έναν εισακτέο παρά το γεγονός ότι διέθετε 108 θέσεις.

Εκτός από τους… μηδέν εισακτέους στη συγκεκριμένη σχολή δεν είναι λίγα τα τμήματα, κυρίως στην περιφέρεια, τα οποία θα βρεθούν με ελάχιστους νέους φοιτητές, κάτι που κάνει την λειτουργία τους εξαιρετικά δύσκολη.

Ενδεικτικά στοιχεία από το alfavita.gr:
Φυσική Καβάλας με 11 επιτυχόντες σε 201 θέσεις
Μαθηματικό Σάμου με 5 επιτυχόντες και 305 θέσεις
Επιστήμης διατροφής Λήμνου με 6 επιτυχόντες σε 106 θέσεις,
Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης με 3 επιτυχόντες σε 185 θέσεις,
Μαθηματικών Καστοριάς με 6 επιτυχόντες σε 144 θέσεις,
Περιβάλλοντος Λάρισας με 6 επιτυχόντες σε 113 θέσεις,
Μαθηματικών Ηρακλείου με 31 επιτυχόντες σε 168 θέσεις,
Αρχιτεκτόνων Πάτρας με 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις,
Περιβάλλοντος Μυτιλήνης με 5 επιτυχόντες σε 101 θέσεις,
Νοσηλευτική 85 από 164,
Γεωπονία Καλαμάτας 30 στους 152
Λογιστική Κοζάνης 30 στις 301 θέσεις
Φυσικό Ηρακλείου 34 σε 155 θέσεις
Γαλλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 17 σε 117 θέσεις
Ιταλικής φιλολογίας Θεσσαλονίκης 20 σε 94 θέσεις
Φυσική Λαμίας 18 σε 97 θέσεις.

H παρέμβαση Τσίπρα και η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας
Η «σφαγή» των υποψηφίων με κυβερνητική υπογραφή προκάλεσαν τη οργή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που κάνει λόγο για πρωτοφανή, στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων, αδικία, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι η επιλογή της είναι «πανεπιστήμια για λίγους, κολλέγια με δίδακτρα για τους πολλούς» και συμπληρώνει «με τη σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους (…)».

Απολύτως ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Νίκη Κεραμέως για τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων ενώ το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, ψέματα, λαϊκισμό και αδιαφορία για το μέλλον της χώρας.

«Δεν είναι εκτός ΑΕΙ 40.000 υποψήφιοι, είναι 35.000!»
«Ο κ. Τσίπρας μιλά για “εμπαιγμό” μαθητών όταν ο ίδιος τους έχει “τάξει” αναδρομική καθ’ υπέρβαση εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές, χωρίς εξετάσεις, όταν υποστηρίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ με 1,2 ή 3 στα 20, αδιαφορώντας για τις προοπτικές αυτών των παιδιών, αφήνοντάς τα να αντιμετωπίσουν ως απόφοιτοι Λυκείου το φάσμα της ανεργίας, όταν η κυβέρνησή του ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 τμήματα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι στην κορυφή της λίστας των τμημάτων που δεν επέλεξαν οι επιτυχόντες, κάποια δε με ρυθμό αποφοίτησης ακόμη και 3-4% ετησίως, όταν επιδεικτικά αγνοεί, διαφημίζοντας ως συνήθως τα Κολέγια, το αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης, και μαζί τους περισσότερους από 22.000 υποψηφίους που το επέλεξαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από το υπουργείο διαψεύδεται ακόμη πως μένουν εκτός ΑΕΙ 40.000 υποψήφιοι, χαρακτηρίζοντας fake news σχετικές αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου.
«Μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 περσινούς. Όχι 20.000 ή 25.000 περισσότεροι από πέρυσι, που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταστροφολογώντας. Και μάλιστα οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να επιλέξουν τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση» σημειώνεται.

«Ντροπή»
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς ντροπή σε χρόνια πανδημίας άλλαξε του κανόνες, για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια. Όσο δύσκολο και αν είναι ας προσπαθήσουν τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα να μην προσβάλουν τα χιλιάδες παιδιά που απέκλεισαν από το δημόσιο Πανεπιστήμιο» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Ο χρόνος, η σκιά του και άλλες μηχανές” στο Οθωμανικό Λουτρό Χίου
Επόμενο άρθροΗ νηστεία του Αϊ Γιαννιού και οι νοστιμιές από τα κουντουρούδια, γράφει η Β. Γεωργούλη