Αρχική Νέα Τοπικά ΣΕΣΝΟΧ: στέλνουν εργαζόμενους της ΒΙΑΛ για τεστ σε ιδιώτες- καμπανάκι για COVID-19

ΣΕΣΝΟΧ: στέλνουν εργαζόμενους της ΒΙΑΛ για τεστ σε ιδιώτες- καμπανάκι για COVID-19

345

Την πολύ σοβαρή καταγγελία ότι πήγαν στο Νοσοκομείο εργαζόμενοι από τη ΒΙΑΛ για να κάνουν το τεστ του κορονοϊού  και τους παρέπεμψαν σε ιδιωτικά εργαστήρια, κάνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο (ΣΕΣΝΟΧ).

Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 – που οφείλεται κυρίως στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «προσάρμοσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως του Τουρισμού και των Μεταφορών, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα προληπτικά μέτρα – επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας ταυτόχρονα με την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό, υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.

“Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται σε μαζικούς εργασιακούς χώρους, λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, που αντιμετωπίζονται «ως περιττό κόστος» για την εργοδοσία, που έχει εξασφαλίσει την πλήρη κυβερνητική ανοχή και στήριξη”, συνεχίζει το Σωματείο.

“Εκτός από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας – μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, που πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι – σπάνιοι είναι οι προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι των εργαζομένων”.

“Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχασε την ευκαιρία που της δόθηκε με την επιβολή της υποχρεωτικής τρίμηνης καραντίνας να ενισχύσει το ΕΣΥ με υλικά και ανθρώπινο δυναμικό,  μας μιλά για ατομική ευθύνη και επιχειρεί  να μεταφέρει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, είτε «κουνώντας το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της νέας κρίσης, είτε «πετσοκόβοντας» τις άδειες των εργαζομένων. Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας και, πρώτα από όλα, τα νοσοκομεία  αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας.

“Στο νομό μας η διασπορά του κορονοϊού είναι γεγονός και ενώ  θα  έπρεπε να γίνουν τα εξής απλά πράγματα:
Αντικειμενική Ενημέρωση του αριθμού των κρουσμάτων, μαζικά Τεστ σε κατοίκους, επισκέπτες και πρόσφυγες, ενίσχυση της ΜΕΘ με προσωπικό και υλικά και γενικότερα ενίσχυση του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου.
Εξασφάλιση χώρων με σίτιση  από την περιφέρεια προκειμένου να μένουν όλοι  άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί θετικοί, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη μείωση της διασποράς.

Αντί αυτών:

 • Ο ΕΟΔΥ παραπληροφορεί ανακοινώνοντας μειωμένο αριθμό κρουσμάτων προφανώς για να μην φανεί η αποτυχία της κυβέρνησης.
 • Δεν γίνονται μαζικά τεστ από τους δημόσιους φορείς και οι πολίτες καταφεύγουν σε ιδιώτες πληρώνοντας από 120 έως 150€.
 • Περιφέρεια και Δήμος Χίου συγκαλύπτουν την ανεπάρκεια του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης.
 • Στους εργαζόμενους της ΒΙΑΛ δεν έχουν γίνει τεστ όπως θα έπρεπε, αφού συνάδελφός τους έχει διαγνωστεί θετικός. Ενώ βοούν οι καταγγελίες, εργαζομένων στη Βιάλ με συμπτώματα, ότι παραπέμπονται από το Νοσοκομείο σε ιδιωτικά εργαστήρια  για να πραγματοποιήσουν το Τεστ.
 • Ο κ. Μηταράκης, Υπουργός και βουλευτής Χίου  είναι εξαφανισμένος
 • Το νοσοκομείο δεν έχει πλήρη επάρκεια υλικών σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.
 • Η ΜΕΘ του νοσοκομείου αποδυναμώνεται από έμπειρο εκπαιδευμένο προσωπικό αντί να ενισχύεται και δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας.
 • Ο μοριακός αναλυτής που διαθέτει το νοσοκομείο ουδέποτε λειτούργησε πάρα τις διαβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς, με αποτέλεσμα τα τεστ να πηγαίνουν στην Αθήνα, έτσι καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων και ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στην κοινότητα αυξάνεται.
 • Το ακτινολογικό του νοσοκομείου υπολειτουργεί χωρίς γιατρούς και με εργαζόμενους με πολλά οφειλόμενα ρεπό και ημέρες άδειας

Εμείς ως ΣΕΣΝΟΧ πάντα παρεμβαίναμε και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε έχοντας ως σημαία μας την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων του νομού, μόνιμων και προσωρινών καθώς και την ευημερία και ασφάλεια των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Απαιτούμε:

 • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με προτεραιότητα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
 • να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους
 • να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.
 • να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους
 • να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για  διενέργεια  εξετάσεων  SARS-COV-2.
 • να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας”.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕννεάμερα Παναγιάς στην Πλακιδιώτισσα Καλλιμασιάς
Επόμενο άρθροΝΕ Χίου ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης ανακολουθία στα όσα έλεγε προεκλογικά η ΝΔ για προσφυγικό- μεταναστευτικό