Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Χίου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Χίου για την Εργατική Πρωτομαγιά

74

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
την ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, στην πλατεία Βουνακίου,
στις 11.00 π.μ..

1η Μάη 1886 – 1η Μάη 2022

136 χρόνια έχουν περάσει από την αιματηρή Πρωτομαγιά του Σικάγο όπου οι εργαζόμενοι πάλεψαν για την κατάκτηση του οχτάωρου με το γνωστό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες για ελεύθερο χρόνο», ενώ όλα αυτά τα χρόνια είδαμε πώς σιγά σιγά καταπατούνταν αυτά τα δικαιώματα φτάνοντας στη θέσπιση της 10ωρης εργασίας με το νόμο Χατζηδάκη.

Σήμερα, τιμάμε για άλλη μια φορά τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο του αγώνα για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα.

Η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου που αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς για τα κέρδη, ενώ την ίδια ώρα η επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων που οργανώνονται στα σωματεία τους, απεργούν σε όλο των κόσμο συνεχίζεται.

Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε πού μπορούν να οδηγήσουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ΕΕ με Ρωσία) για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών άσχετα με το ποιες αφορμές πάντα βρίσκουν. Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από το μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο οι ροές των προσφύγων και ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

Επικίνδυνη η κατάσταση και για τη χώρα μας καθώς η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο καθώς έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και με τη συστηματική εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού εμπλέκεται ο λαός μας, ακόμη πιο βαθιά στο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά των αγορών του πετρελαίου και της ενέργειας.

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από αυτό τον πόλεμο. Δεν έχουμε συμφέρον να επιλέγουμε στρατόπεδο «ληστών» για τα συμφέροντα άλλων. Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς αποτελούν φάρο για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου κάνοντας το σύνθημα «Ελπίδα είναι η πάλη των λαών» ακόμα πιο επίκαιρο. Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας να μη χρησιμοποιείται το ελληνικό έδαφος για τα πολεμικά σχέδια, να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις, καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα ή τρόπο (πολεμικό υλικό, στρατιωτικά μέσα, στρατό).

Ο λαός μας ήδη πληρώνει ακριβά με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία στο όνομα της «ανάκαμψης». Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.

Οι αυξήσεις – ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Άλλωστε, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς ο μισθός συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένος εδώ και χρόνια, ενώ περίπου το 30% του κλάδου δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ακόμη και με 3μηνες συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων εκπαιδευτικών με νεογέννητα μωρά ή με παιδιά που βρίσκονται σε προετοιμασία εξετάσεων που καλούνται να διαχειριστούν αυτή την έκρυθμη κατάσταση με τα έξοδα να τρέχουν και το μισθό να μην φτάνει για τίποτα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, παραπάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί θα απολυθούν για ακόμη μία φορά στα τέλη Ιουνίου έχοντας σαν μόνο εισόδημα το επίδομα ανεργίας, αν και εφόσον το δικαιούνται.

Πρόκληση αποτελεί και το γεγονός ότι τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν με κενά εκπαιδευτικών τα οποία αυξάνονταν και λόγω του covid και μένουν ακάλυπτα, με απαρχαιωμένες υποδομές με κίνδυνους για τα παιδιά, χωρίς τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει στην προμετωπίδα της να προχωρήσει την αντιεκπαιδευτική της ατζέντα μέσω τις αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης φέρνοντας και τις απαράδεχτες εξετάσεις PISA, λες και αυτό έλειπε από τα παιδιά: οι επιπλέον εξετάσεις. Με απειλές και αυταρχισμό, την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-κολλεγίων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας με την καθιέρωση των 3μηνων συμβάσεων και πλήθος άλλων αντιεκπαιδευτικών πρακτικών συνεχίζει την αποδόμηση και απαξίωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των μαθητών. Ταυτόχρονα φέρνουν τροπολογίες που καταργούν την κυριακάτικη αργία στα φροντιστήρια και προσπαθούν κάτω από το χαλί να περάσουν συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών τμημάτων.

Όλες οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται πως λεφτά δεν υπάρχουν για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, πως η μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση είναι ουτοπικό αίτημα. Μπροστά στα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, το ΥΠΑΙΘ «τάζει» διορισμούς με το σταγονόμετρο αποκρύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες.

Απέναντι σε όλα αυτά δε μπορεί να αποτελεί απάντηση η συμβιβαστική γραμμή που τραβάει η ΑΔΕΔΥ που μαζί με την ΓΣΣΕ αλλά και την κυβέρνηση μιλά για κινήσεις «μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας». Αντίστοιχα οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ καλλιεργούν την αποδοχή και το συμβιβασμό της κατάστασης.

Δε μπορούμε να ακολουθούμε τέτοιες λογικές όταν μιλάμε για τις ανάγκες μας. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον εργαζόμενο λαό! Για να ανασάνουμε από τη βαρβαρότητα, την ακρίβεια, να απαλλαγούμε από τους πολέμους θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας:

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
  • Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών. Μονοετή υπηρέτηση στους νεοδιόριστους.
  • Κατάργηση των εξετάσεων PISA. Δημιουργούμε μέτωπο με μαθητές και γονείς για τη μη πραγματοποίησή τους.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα
  • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες!

Για το ΔΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου: Πρωτότυπη πρωτοβουλία για την εργατική πρωτομαγιά
Επόμενο άρθροΟμοσπονδία ΕΒΕ- κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά