Αρχική Νέα Τοπικά Σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου: Ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας

Σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου: Ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας

69

Ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα ατομικής προστασίας καταγγέλλει με δελτίο τύπου το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου. Με αφορμή τη συμμετοχή την Πέμπτη στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία και τα δικαιώματα των υγειονομικών, ο ΣΕΣΝΟΧ καταγγέλλει ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων στο Νοσοκομείο της Χίου αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα το ακτινολογικό υπολειτουργεί, καθώς οι 3 εναπομείναντες ιατροί του δεν επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών του τμήματος. Παράλληλα η ΜΕΘ στην οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως και 6 κλίνες αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις 3 λόγω ελλείψεων κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους παρέχονται με το σταγονόμετρο και έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα υπήρχαν ακόμα και από δωρεές».
«Για την άμεση ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να μην καταρρεύσουν ή μετατραπούν σε νοσοκομεία μιας νόσου, και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, χρειάζεται να προχωρήσετε σε κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση», σημειώνει το σωματείο που θα περιλαμβάνει προσλήψεις, μονιμοποιήσεις προσωπικού στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας και εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΣΝΟΧ
Εμείς οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας αγανακτούμε, καθώς αντί για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες και Μέτρα Προστασίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργική απόφαση μας «σερβίρει» αναστολή των κανονικών αδειών, ενώ τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών και η ΠΦΥ βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, χωρίς μέτρα στο σχεδιασμό και με ΜΗ επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας των κατοίκων της κάθε περιοχής.
Η επικίνδυνη κατάσταση επιτείνεται και από το γεγονός ότι, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας, ήδη εκατοντάδες υγειονομικοί νοσούν από την επιδημία και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αντικατασταθούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων στο Νοσοκομείο της Χίου αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα το ακτινολογικό υπολειτουργεί, καθώς οι 3 εναπομείναντες ιατροί του δεν επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών του τμήματος. Παράλληλα η ΜΕΘ στην οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως και 6 κλίνες αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις 3 λόγω ελλείψεων κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους παρέχονται με το σταγονόμετρο και έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα υπήρχαν ακόμα και από δωρεές.
Ταυτόχρονα με την ομολογία των τεράστιων ελλείψεων, η πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία (που περιλαμβάνει την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι δεν είχαν κριθεί διοριστέοι, ακόμα και σε μη προκηρυχθείσες θέσεις) αποδεικνύει αυτό που επίμονα ζητούσε η ΟΕΝΓΕ και το Σωματείο μας και αρνιόταν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Ότι, δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα και η επιτακτική ανάγκη για άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, καθώς και για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Για την άμεση ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και την ΠΦΥ ώστε να μην καταρρεύσουν ή μετατραπούν σε νοσοκομεία μιας νόσου, και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, χρειάζεται να προχωρήσετε σε κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, που να περιλαμβάνει:
► Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις συμμετεχόντων στην προκήρυξη 2Κ και στις καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό.
► Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► Να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, η ΠΦΥ, και το ΕΚΑΒ.
► Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους ► Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για διενέργεια εξετάσεων SARS-COV-2.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία, σας προσκαλούμε την Πέμπτη 12 Νοέμβρη και ώρα 10.30πμ να συμμετέχετε στην από κοινού με το σωματείο μας, συνέντευξη τύπου στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου μας.
////

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι Έλληνες που ίσως μας σώσουν από τον κορονοϊό, από το ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στο Γιάννη Χρήστου- 50 χρόνια, Online Συνεδριακή Ημερίδα