Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Στέλιος Κουμπιάς: Εχουμε πληρώσει αδρά τόσα χρόνια στην αρμύρα, συνέντευξη στην Τασσώ...

Στέλιος Κουμπιάς: Εχουμε πληρώσει αδρά τόσα χρόνια στην αρμύρα, συνέντευξη στην Τασσώ Γαΐλα

713

Πάμε Χίο όπου το Σάββατο 27 Μάη θα λάβουν χώρα οι αρχαιρεσίες της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣΝΑΤ) για την ανάδειξη νέου Δ.Σ για μία συζήτηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης και εκ νέου υποψήφιο καπετάν Στέλιο Κουμπιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καπετάν Στέλιο διάβασα στον τύπο ότι τη Δευτέρα 15 του Μάη έξω από το λιμάνι της Χίου ήταν αγκυροβολημένα ούτε ένα ούτε 2 αλλά 10 ! καράβια. Το σχόλιο σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό για το νησί μας, θα ήταν όμως ακόμη καλύτερα από οικονομικής απόψεως εάν γινόταν η τροφοδοσία των πλοίων από τις τοπικές επιχειρήσεις καθώς και η Πετρέλευσης των.

ΕΡ. Μετά από υπηρεσία 28 ετών στο Εμπορικό Ναυτικό καπετάνιε… βγήκατε στην σύνταξη για να την βλέπετε να συρρικνώνετε διαρκώς. Μιλήστε μας για τις περικοπές των συντάξεων των ναυτικών μας τα τελευταία χρόνια.

ΑΠ. Δυστυχώς κα. Γαΐλα, από την έναρξη των μνημονίων το 2010, οι συνταξιούχοι και ειδικά οι Ναυτικοί ήταν αυτοί που επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος με τα συνεχή κοψίματα στις συντάξεις των, και το λέω αυτό γιατί το 2012 εν μια νυκτί έκοψαν 7% της σύνταξης μόνο από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, ιδιαίτερα επώδυνες ήταν οι περικοπές στις συντάξεις κατά την πρώτη μνημονιακή περίοδο και συγκεκριμένα μέχρι και το έτος 2014, καθώς έφτασαν στο 52% για τις κύριες συντάξεις ενώ μέχρι και 77,2% ανήλθε το «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις.

Με το τρίτο μνημόνιο, και στα έτη 2015 και 2016 ακολούθησε νέος, αλλά μικρότερος γύρος περικοπών, στις συντάξιμες αποδοχές, και ο κύκλος των περικοπών έκλεισε με τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016.

ΕΡ.: Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ναυτικοί ασφαλώς καπετάν Στέλιο θα βιώνουν περισσότερο αυτές τις περικοπές ενώ θα περίμεναν ότι η σύνταξη του ΝΑΤ θα τους προσφέρει μία αξιοπρεπή ζωή.
Στη Χίο το ποσοστό των εγγεγραμμένων συνταξιούχων ναυτικών στην ΠΕΣΝΑΤ ποιο είναι;

ΑΠ.: Ο βαρύς πέλεκυς έπεσε στους υψηλοσυνταξιούχους, αλλά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι κα. Γαΐλα, είδαν να συρρικνώνεται κατά πολύ η σύνταξη τους ειδικά μετά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ στα τέλη του 2019, που ήταν και το τελειωτικό χτύπημα.
Δυστυχώς, για τους χαμηλοσυνταξιούχους η καθημερινότητα και τα προς το ζειν έχει καταντήσει ένας εφιάλτης χωρίς φυσικά να αναφέρουμε και τα χρήματα που θέλουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Οι Ναυτικοί είναι οι μόνοι που κάθε μήνα πλήρωναν και πληρώνουν τις εισφορές τους για το ΝΑΤ και την εφορία. Εχουμε πληρώσει αδρά τόσα χρόνια στην αρμύρα για να περάσουμε μια αξιοπρεπή ζωή στο γέρμα της ζωής μας, δυστυχώς άλλα υπολογίζαμε και αλλιώς μας ήρθαν.

Στην ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου είναι εγγεγραμμένοι περίπου 500 συνάδελφοι, μικρό το ποσοστό, αλλά έχουμε και το σωματείο συνταξιούχων ΝΑΤ του Βροντάδου που δεν θέλουν για δικούς τους λόγους να έχουμε ένα ομογενές σωματείο και μια κοινή πορεία.

ΕΡ.: Συνολικά στο νησί ο αριθμός συνταξιούχων ναυτικών αλλά και των εν ενεργεία;

ΑΠ.: Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια το σύνολο των εν ενεργεία και απόμαχων Ναυτικών, αλλά πιστεύω ότι είναι πάνω από πέντε χιλιάδες.
ΕΡ.: Η ΠΕΣΝΑΤ έχει δώσει μεγάλους και δυναμικούς αγώνες για τα συμφέροντα των συνταξιούχων ναυτικών.
Μία περίπτωση το θέμα γιατρού του ΝΑΤ που το είχα καλύψει δημοσιογραφικά. Τώρα έχει ρυθμιστεί ικανοποιητικά;

ΑΠ.: Η ΠΕΣΝΑΤ Χίου ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1991 από μια ομάδα συνταξιούχων Ναυτικών που η πλειοψηφία τους έχει φύγει για το μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα, με επικεφαλής τον αείμνηστο καπτά Νικόλα Γιόμελο.
Από την ημέρα της ίδρυσης μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί πολλοί και δυναμικοί αγώνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τους συνάδελφους και τις χήρες συναδέλφων.

Σχετικά με τον Οίκο Ναύτου κα. Γαΐλα, και την τοποθέτηση γιατρού, Όπως θα γνωρίζετε, από το 2014 και την υπαγωγή όλων των ασφαλιστικών ταμείων στο νέο φορέα (ΕΟΠΥΥ), ο Οίκος Ναύτου Χίου σταμάτησε να λειτουργεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες στον ιατροφαρμακευτικό φορέα στους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και τις οικογένειες των, που αυτή την στιγμή υπολογίζονται πάνω από 12.000 ασφαλισμένους.

Αυτό που ζητούσαμε ήταν να πραγματοποιηθεί επιτέλους η υπόσχεση που μας είχαν δώσει από τον Οκτώβριο του 2019, για την μόνιμη και νόμιμη τοποθέτηση δύο(2) Ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ στον Οίκο Ναύτου Χίου σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτου Χίου, με την παραχώρηση ορόφων του Οίκου Ναύτου στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.

Τελικά, μετά από πολλούς αγώνες καταφέραμε να έχουμε γιατρό για δύο φορές την εβδομάδα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε μόνο μια φορά την εβδομάδα, φυσικά και δεν μας ικανοποιεί, αλλά μας ευχαριστεί αυτό που εισπράττουμε από την Ναυτική Οικογένεια της Χίου.

ΕΡ.: Μας αναφέρετε τα θέματα πρώτης προτεραιότητας της ΠΕΣΝΑΤ σήμερα;

ΑΠ.: Λόγω του ότι στην Χίο δεν υπάρχει για εμάς τους συνταξιούχους Ναυτικούς καμιά εξυπηρέτηση από τον τοπικό ΕΦΚΑ, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τους συναδέλφους και χήρες συναδέλφων σε θέματα και προβλήματα που τους αφορούν, δυστυχώς πολλές φορές αδυνατούμε να δώσουμε λύσεις, γιατί δεν παίρνουμε απαντήσεις από τα κεντρικά του ΕΦΚΑ-ΝΑΤ στον Πειραιά στα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνουμε, χωρίς καμιά υπερβολή έχουμε γίνει το παράρτημα του ΕΦΚΑ-ΝΑΤ στην Χίο.

ΕΡ.: Στις 27 του μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές του Σωματείου σας. Διαβάζω στον τύπο ότι μπορούν τα μέλη να ψηφίσουν κι ηλεκτρονικά. Γιατί όμως να ψηφίσουν καπετάν Στέλιο;

ΑΠ.: Πράγματι κα. Γαΐλα, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στο Εργατικό Κέντρο Χίου από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μ.μ., θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ του Σωματείου μας.
Καλούμε λοιπόν όλα τα μέλη του Σωματείου μας, αλλά και όλους τους συναδέλφους και χήρες συναδέλφων να έλθουν να ψηφίσουν βάση των απαιτήσεων του καταστατικού του Σωματείου μας.
Και στις φετινές εκλογές δίνουμε την δυνατότητα εφόσον θα βρίσκονται εκτός Χίου ή δεν θα μπορούν να παραβρεθούν την ημέρα των εκλογών, να ψηφίσουν ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σωματείου μας pesnatchiou@gmail.com .
Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί και το ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους, και όλοι οι συνάδελφοι θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν από 1 μέχρι 7 υποψηφίους.

Ζητάμε όσο γίνεται μεγαλύτερη προσέλευση στις φετινές εκλογές του Σωματείου μας, θέλουμε όλους τους συναδέλφους και χήρες συναδέλφων κοντά μας, όσο πιο μεγάλη είναι η προσέλευση τόσο δυναμώνει η φωνή μας.

ΕΡ.: Είσαστε καπετάνιε πτυχιούχος του Ναυτικού Λυκείου Βροντάδου. Δεδομένου ότι κι ο γιός σας Μιχάλης ακολουθεί το επάγγελμα του ναυτικού με την ειδικότητα πλοιάρχου θεωρείται το επάγγελμα του ναυτικού ορθή και συμφέρουσα για τους νέους επιλογή;

ΑΠ.: Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να βρίσκομαι κοντά και να αφουγκράζομαι τους νέους και τις νέες που θέλουν να ακολουθήσουν το Ναυτικό επάγγελμα.
Ναι, θεωρώ ότι είναι σωστή και συμφέρουσα η επιλογή του Ναυτικού επαγγέλματος, αρκεί να το αγαπήσουν και να μην το κάνουν μόνο από οικονομικής απόψεως.
Το Ναυτικό επάγγελμα μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο και απαιτητικό με καθόλου προσωπική ζωή στο διάστημα που θα βρίσκονται στο πλοίο, πιστεύω ότι τα παιδιά που ακολουθούν ή πρόκειται να ακολουθήσουν το Ναυτικό επάγγελμα, πρέπει να έχουν τσαγανό, τόλμη και αποφασιστικότητα, να μην φοβούνται αλλά να σέβονται την θάλασσα.

Εύχομαι από καρδιάς τόσο στον γιό μου όσο και σε όλα τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ακολουθήσουν το Ναυτικό επάγγελμα, καλή σταδιοδρομία και πάντα καλότυχοι, καλά ταξίδια με καλές ειδήσεις και πάντα με ασφαλή επάνοδο, και να ξέρουν ότι η θάλασσα δίνει πολλές εναλλακτικές στην καριέρα τους.

ΕΡ.: Καλή επιτυχία στις εκλογές της ΠΕΣΝΑΤ καπετάν Στέλιο.

ΑΠ.: Ευχαριστώ πολύ!

Φωτογραφίες: Αρχείο Στέλιου Κουμπιά.

Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών Χίου: Αιμοδοσία… πριν την κάλπη!
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση: “μετά το ωμέγα” του Βαγγέλη Ευαγγελίου, 25/5/23