Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Χωρίς σχολικούς τροχονόμους από αύριο (10/9/2003)

Χωρίς σχολικούς τροχονόμους από αύριο (10/9/2003)

37

Ήταν οι γνώριμες φιγούρες μπροστά από τις εισόδους των σχολείων κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Χαμογελαστές οι σχολικές τροχονόμοι, παρούσες με βροχή, κρύο ή ζέστη φρόντιζαν για την ασφαλή κίνηση των μαθητών προς και από το σχολείο. Μια μέρα όμως πριν χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι εθελοντές σχολικοί τροχονόμοι δεν γνωρίζουν τι τύχη θα έχουν. Το ραντεβού που είχαν χθες το μεσημέρι με το Δήμαρχο Χίου αναβλήθηκε για τις 17 του μήνα…

Η Ειρήνη Μαλαχιά ξεκίνησε εδώ και 4 χρόνια όταν ο θεσμός πρωτοεφαρμόστηκε στη Χίο. “Νομίζω ότι 4 χρόνια τώρα και τα παιδιά μας αγάπησαν αλλά και οι γονείς έχουν αναγνωριστεί το ρόλο που παίζουμε, έξω από το σχολείο. Στην αρχή όταν οι οδηγοί έβλεπαν μια γυναίκα να ελέγχει τ’ αυτοκίνητα δυσανασχετούσαν και δεν ήταν συνεργάσιμοι. Υπάρχουν φορές που μπήκαμε ακόμα και μπροστά στο αυτοκίνητο για να σταματήσουν!”, σημειώνει.
Ο θεσμός όμως κινδυνεύει πολύ σοβαρά να μην εφαρμοστεί. “Τα νέα δεν είναι ευχάριστα” τους είπε ο Δήμαρχος Χίου σε μια προγενέστερη συνάντηση. Ενώ η Κυβέρνηση συμφωνεί να συνεχιστεί να είμαστε έξω από τα σχολεία, κονδύλια δεν δίνονται στις δημαρχίες.
Ο θεσμός από το δεύτερο χρόνο έδειξε ότι δεν προχωρά καλά. Την τρίτη χρονιά έλαβαν τα χρήματα στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ πέρυσι χρειάστηκε να κάνουν πολλές επισκέψεις στη νέα Δημοτική Αρχή για να πληρωθούν, “παράτυπα” όπως τους είπαν.
Η Θεοδώρα Μπρουζάκη, είναι τρία χρόνια σχολική τροχονόμος στο 5ο Δημοτικό, επισημαίνει ότι η προσφορά τους είναι καθοριστική.
“Οι συμβάσεις που μας έδιναν να υπογράψουμε ήταν απλές, χειρόγραφες. Δεν ήταν από κάποιο υπουργείο. Ούτε καν με τα σήματα δεν είχαμε εφοδιαστεί ή τις κανονικές στολές που είχαν στην Αθήνα. Όλα έγιναν πολύ πρόχειρα. Με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, όμως δεν του είχαν αφήσει καν φάκελο! Ο κ. Λυπαρής δεν ήξερε καν με τι τρόπους πληρωνόμασταν, δεν φαινόμασταν πουθενά”, σημειώνει η κα Μπρουζάκη.
“Μας είχαν υποσχεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι όταν συσταθεί δημοτική αστυνομία θα ήμασταν από τις πρώτες που θα τη στελεχώσουν, αυτό όμως ούτε καν εξετάστηκε από τη νέα Δημοτική Αρχή”, σημειώνει η κα Μαλαχιά.
Χαρακτηρίζει άδικη την προοπτική να σταματήσουν. “Είμαστε 4 χρόνια, έχουμε καταθέσει εκτός από το χρόνο και την ψυχή μας. Η συναναστροφή με τα παιδιά μάς έκανε να αγαπήσουμε τη δουλειά. Ο θεσμός πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να βελτιωθεί”. Στο Δήμο Μυτιλήνης τους υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίζουν και φέτος, σε ευρωπαϊκές πόλεις ο θεσμός υπάρχει εδώ και 20 χρόνια, από το 1980, ενώ οι εθελοντές τροχονόμοι εκπαιδεύονται κατάλληλα.
Οι σχολικοί φύλακες ζητούν την ενεργοποίηση των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών και φαίνεται ότι μια πρώτη συμπαράσταση βρίσκουν τόσο από την Ένωση Γονέων όσο και από το Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου.
Ας έχουν πάντως το νου τους οι οδηγοί γιατί από αύριο οι δρόμοι θα γεμίσουν μαθητές.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕντάχθηκε στο ΠΕΠ το Κάστρο
Επόμενο άρθροΜητροπολιτικές ευχές σε επιτυχόντες Εκκλησιαστικού Λυκείου