Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου: αντιδρούν για ορισμό πειραματικού σχολείου

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου: αντιδρούν για ορισμό πειραματικού σχολείου

60

Παράσταση διαμαρτυρίας κάτω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή, 9/4 στις 12.00 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου διαμαρτυρόμενος για το ότι με απόφαση της Διεύθυνσης το 8ο δημοτικό σχολείο Χίου προτείνεται να μετατραπεί σε Πειραματικό.
Ο Σύλλογος υπενθυμίζει την απόφαση της ΔΟΕ που καλούσε τους δασκάλους αλλά και τους Διευθυντές των σχολείων “να μην εμπλακούν στη διαδικασία αποδοχής της μετατροπής του σχολείου τους σε Πειραματικό”.
“Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Χίου, αφού δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τα σχολεία, αποφάσισε με το «έτσι θέλω» να προτείνει στην Π.Δ.Ε. Βορείου Αιγαίου (άρα και στο Υπουργείο Παιδείας) τη μετατροπή του 8ου Δ.Σ. Χίου σε πειραματικό παρά την ομόφωνη αντίθεση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου.
Εξηγώντας τους λόγους αντίδρασης σημειώνεται ότι:
“Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας με την επέκταση των Πειραματικών θέλει να πολλαπλασιάσει τα σχολεία που θα υλοποιούν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, την εφαρμογή της αξιολόγησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αφού οι εκπαιδευτικοί χάνουν τις οργανικές θέσεις τους και εργάζονται με θητεία ενώ αξιολογούνται και με βάση τις επιδόσεις τους μένουν ή «αποχωρούν» από το σχολείο!
Η επιλογή των μαθητών που θα φοιτούν στα σχολεία αυτά δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά με κλήρωση κάτι που συμβαίνει σήμερα σε όλα τα πειραματικά σχολεία. Καταργούνται, επομένως, τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων, χάνεται η χωροθέτησή τους ως προς το μαθητικό δυναμικό και γίνεται ανακατανομή των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες. Ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί που έχουν προσφέρει χρόνια στο 8ο Δ.Σ. Χίου, χάνουν τις οργανικές τους και ίσως αναγκαστούν να αποσπαστούν σε άλλο σχολείο!”.
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου καλεί τον Διευθυντή Π.Ε. Χίου να αποσύρει την πρόταση του 8ου ΔΣ Χίου για τη μετατροπή το σε πειραματικό και να μην
προτείνει κανένα άλλο σχολείο της Π.Ε. Χίου.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χίου

“Χαιρετίζουμε την περήφανη και αγωνιστική στάση των εκπαιδευτικών του 8ου ΔΣ Χίου ενάντια στη μετατροπή του σε Πειραματικό. Σε ένα σχολείο δηλαδή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου όπου θα φοιτά μια «ελίτ αρίστων», με κληρώσεις μαθητών και διώξιμό τους στην ουσία προς όμορα σχολεία, διαμορφώνοντας μια εκπαίδευση διαφοροποιημένη και ταξική”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χίου.

Παράλληλα καταγγέλλει πως “σε διαδικτυακή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον Προϊστάμενο (5/4/2021), με τρόπο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό δεν δέχτηκε τη συμμετοχή των εκλεγμένων μελών του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου. Με φωνές και απαράδεκτες εκφράσεις καταφέρθηκε σε μέλος του ΔΣ, αναπληρωτή, εκλεγμένο με την ΑΣΕ λέγοντας με απαξιωτικό τρόπο «εσύ ακόμη δεν βγήκες από το αυγό για να μου υψώνεις την φωνή» γιατί αντέδρασε στην απόπειρα αποκλεισμού από την συνάντηση.

Τέτοιες εκφράσεις αποτελούν ντροπή και προσβάλλουν κάθε συνάδελφο εκλεγμένο ή μη, αναπληρωτή ή μόνιμο. Φανερώνουν πανικό και δείχνουν ποιος τους ενοχλεί. Το γεγονός αυτό, μέσω του προϊσταμένου, δείχνει ότι αναπαράγεται η αυταρχικότητα της κυβέρνησης και η αντιεκπαιδευτική πολιτική που προσπαθεί να επιβάλλει σε αντίθεση με τις αποφάσεις συλλόγων και σωματείων. Φαίνεται αυτή είναι η λογική των «αρίστων»,”, σημειώνει η Αγωνιστική Συσπείρωση που καλεί σε “αγωνιστική ετοιμότητα” τον κλάδο.