Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Θεατρική παράσταση με την “Πρώτη φλέβα” στα “κόκκινα φανάρια” της Χίου

Θεατρική παράσταση με την “Πρώτη φλέβα” στα “κόκκινα φανάρια” της Χίου

154

Την νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη ”Η πρώτη φλέβα” διασκευάζει και σκηνοθετεί η Αρκαδία Ψάλτη στην ομώνυμη παράσταση που θα παρουσιαστεί στην Οδό Δρομοκαϊτη έξω από το Μπαρ ”Νυχτοπούλι” από τις 8 -10 Αυγούστου, υπό την αιγίδα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.
Μια παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο, στο Cafe-Bar, Cabaret του ιστορικού Hotel Loux στην Τρούμπα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ATLAS.
Αν στο έργο του Γιάννη Μακριδάκη οι «πραγματικές» προφορικές αφηγήσεις μεταπλάθονται για να ενσωματωθούν στον μυθοπλαστικό κόσμο της νουβέλας, στην προτεινόμενη θεατρική παράσταση η μυθοπλασία επιστρέφει στην «πραγματική» ζωή με την τοποθέτηση του έργου σε χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και ακουστεί πρωτογενώς οι ιστορίες αυτές από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές τους.
«Με υλικό την νουβέλα η εργασία μας εστιάζεται στο σχήμα και την ουσία της αγάπης» τονίζει η Αρκαδία Ψάλτη, υπεύθυνη για τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της παράστασης. «Αναζητούμε υλικό για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε πολιτισμικά και κοινωνικά την έκφραση και την ουσία της αγάπης. Σε συνεργασία με το συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου και Δραπετσώνας διερευνούμε τους λόγους και τους τρόπους που η απουσία της αγάπης ή η στρεβλή αντίληψη γι αυτήν λειτουργεί κακοποιητικά στην ανθρώπινη ύπαρξη» καταλήγει η ίδια.

Η ”πρώτη φλέβα» (εκδόθηκε την άνοιξη του 2016 από τον εκδοτικό οίκο Εστία) αποτελεί τη λογοτεχνική καταγραφή προφορικής συνέντευξης-συνομιλίας του συγγραφέα με τα δύο πρόσωπα ήρωες του βιβλίου. Ένας ναυτικός και μια πόρνη αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές τους.
Η Λόλα βρέθηκε να δουλεύει στην Ντάπια των Χανίων από τη δεκαετία του ’60 έως και τη δεκαετία του ’80.
Ο Γιώργης ταξίδευε το ίδιο διάστημα από την Ιαπωνία μέχρι τη Βραζιλία και είχε περιστασιακές σχέσεις με πόρνες.
Πρόκειται για δύο ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη έχοντας τόσο κοινές ζωές και τελικά μια σύνδεση μεταξύ τους μεταφυσική.
Τι μας κάνει να μένουμε τόσο βαθιά μόνοι μας; Τι ενώνει τις ζωές μας και εμείς το αγνοούμε; Πως παραδινόμαστε στην λειψή και ανάπηρη ζωή μας νιώθοντας νικητές και δικαιωμένοι; Γιατί ο έρωτας δεν ευτυχεί να υπάρχει ολοκληρωτικός, μεταμορφωτικός, παρά τον τεμαχίζουμε τον ακρωτηριάζουμε και τελικά διαστρέφουμε την λειτουργία του; Γιατί το σεξ γίνεται πανοπλία και όπλο ενάντια στην αγάπη; Τι μας κάνει να θάβουμε τις πιο βαθιές επιθυμίες μας τόσο βαθιά που να είναι σαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ;

Συντελεστές Συγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκης
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Αρκαδία Ψάλτη Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γιαννούλη
Ενδυματολογική-σκηνογραφική επιμέλεια: Μάρθα Φωκά Ερμηνεύουν : Γιώργος Σταυριανός, Αρκαδία Ψάλτη
Αφίσα: Κάκια Κωνσταντινάκη
Φωτογραφίες: Θάνος Τσάκαλος
Οργάνωση παραγωγής : ΑΜΚΕ αγγελοπετριά
Τίτλος: Η πρώτη φλέβα Χώρος : Οδός Δρομοκαϊτη (πρώτη πάροδος Απλωταριάς) Μέρες και ώρες παραστάσεων : Τετάρτη 8, Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Αυγούστου στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων : 10 ευρώ.
Προπώληση Βιβλιοπωλείο Πυξίδα Διάρκεια : 60′

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜε άρωμα γιασεμία και Μάριο Τόκα στο Νεοχώρι
Επόμενο άρθροΗ «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΡΤ3 στις Οινούσσες, Κυριακή 12/8