Αρχική Νέα Τοπικά Τιμή στους ναυτεργάτες της ΟΕΝΟ από την ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, 30/7/16

Τιμή στους ναυτεργάτες της ΟΕΝΟ από την ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, 30/7/16

36

Τους 18 Χιώτες ναυτεργάτες που έπεσαν μαχόμενοι μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και τους δεκάδες ναυτεργάτες από τη Χίο που έδρασαν μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ, τίμησε η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Καρδάμυλα, στις 30 Ιουλίου 2016.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γιώργης Ποδιάς, επιζών αντάρτης ναυτεργάτης, ο οποίος μίλησε στους παρευρισκόμενους και τιμήθηκε για την ανιδιοτελή και αταλάντευτη προσφορά του κάθε στιγμή της ταξικής πάλης: είτε στα καράβια, στην οργάνωση των ναυτεργατικών αγώνων, είτε με το όπλο του ΔΣΕ στο χέρι στα βουνά της Ελλάδας, είτε αργότερα επί 30 χρόνια στις Λαϊκές Δημοκρατίες ως πολιτικός πρόσφυγας.
Στο πρόσωπό του τιμήθηκαν οι εκατοντάδες ναυτεργάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν Χιώτες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΔΣΕ βγήκαν στο βουνό συμμετέχοντας στον ένοπλο αγώνα, στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν η απόδοση από τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τιμητικού αναμνηστικού στον βετεράνο κομμουνιστή αγωνιστή. Ένα ξύλινο καραβάκι, φτιαγμένο στο χέρι, το οποίο κοσμείται με το έμβλημα του ΔΣΕ και το λογότυπο για τα 100χρονα του ΚΚΕ.
Στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Καρδαμύλων, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, παρουσιάστηκε έκθεση αρχειακού υλικού που εδώ και πολύ καιρό κατόπιν έρευνας συνέλεξε η τοπική κομματική οργάνωση.
Τα πορτρέτα των τιμώμενων αγωνιστών, συμπληρώνονταν από ντοκουμέντα, όπως αποσπάσματα από τον «Ριζοσπάστη», μαρτυρίες ναυτεργατών από τον ένοπλο αγώνα, αλλά και… εκθέσεις χαφιέδων για τη δράση κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών στα καράβια και στα λιμάνια.
Ανάμεσα στα ντοκουμέντα ξεχώρισε η έκκληση των ναυτεργατών-μαχητών του ΔΣΕ στους συναδέλφους τους για να συμμετάσχουν στην ένοπλη πάλη.

Κάλεσμα από το Γ. Τούσσα
«Τιμή και δόξα στους ναυτεργάτες! Σε όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας υψηλό αίσθημα ευθύνης και βαδίζουμε προς το 2018, που το Κόμμα μας συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής και ηρωικής δράσης, ότι θα τα καταφέρουμε!».
Με τα λόγια αυτά ολοκλήρωσε ο Γιώργος Τούσσας την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση.
Αναφερόμενος στην ηρωική πάλη των μαχητών του ΔΣΕ, που ανάμεσά τους ήταν οι 18 Χιώτες ναυτεργάτες που έπεσαν στα βουνά, κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αναλογιστούν πόση δύναμη έχει ο άνθρωπος που πιστεύει σε ανώτερα ιδανικά, που αγωνίζεται μαζί με το ΚΚΕ για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον Σοσιαλισμό.
Ειδικά για τις μάχες των ναυτεργατών, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ  σημείωσε: «Οι ναυτεργάτες συμμετείχαν σε έναν διαρκή αγώνα. Αρχικά μέσα από τις γραμμές της Ναυτεργατικής Ενωσης, τις δεκαετίες του 20 και του 30. Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ που δημιουργήθηκε το 1943. Οι Χιώτες ναυτεργάτες μαζί με τους άλλους συντρόφους τους πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση του καθοριστικού συνθήματος της ΟΕΝΟ «Κρατήσετε τα πλοία εν κινήσει». Προσφέρθηκαν ως εθελοντές για την απόβαση στην Νορμανδία. Μαζί με τους συντρόφους και τους συναδέλφους τους στις επιτροπές αγώνα των καραβιών διεκδίκησαν και κατέκτησαν τη συλλογική σύμβαση εργασίας το 1943, η οποία προέβλεπε σημαντικές βελτιώσεις στις συνθήκες ζωής, δουλειάς και αμοιβής στα καράβια.
Η προσφορά της ΟΕΝΟ στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και στον αγώνα για τα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι ανεκτίμητης αξίας, γι’αυτό αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τους εφοπλιστές, το αστικό κράτος, την εξουσία του κεφαλαίου. Μέσα στη φωτιά του πολέμου, σε αναμέτρηση με τις φασιστικές νάρκες και τα υποβρύχια, τα άγρια κύματα του Ατλαντικού και των άλλων θαλασσών, οι σύντροφοί μας προετοιμάζονταν για μεγαλύτερες θυσίες. Προετοιμάζονταν να πουν το μεγάλο «Ναι» στο κάλεσμα του ΚΚΕ να βρεθούν στο βουνό και να συνεχίσουν τον αγώνα.»
Στη συνέχεια με πλήθος παραδειγμάτων ηρωισμού των ανταρτών, το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε τον χαρακτήρα του ΔΣΕ ως λαϊκό στρατό, που εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των καταπιεστών.
Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων και των χωριών.

Ο Δημήτρης Ψωμαδάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρετίζοντας στην εκδήλωση μίλησε για «ένα χρέος που εξοφλείται μετά από 68 χρόνια», αφού «αποτίεται φόρος τιμής στους αδούλωτους που άφησαν τα καράβια, τα σπίτια και τις οικογένειες τους για να αναμετρηθούν με την άρχουσα τάξη…»

Το ποίημα του Χιώτη κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ «Ο Δρόμος μας» αφιερώθηκε στους ήρωες μαχητές του ΔΣΕ, ως υπόσχεση για συνέχιση της πάλης στα δικά τους χνάρια:
«Ας μην ήρθατε πίσω
κι ας μην φτάσατε πουθενά.
Ο δρόμος μας αρχινά
από ΄κει που ο δικός σας τελειώνει.
Μέσα στο κάτασπρο χιόνι
μια ματωμένη γραμμή το δρόμο μας δείχνει,
ας ρίχνει σκοτάδι τριγύρω η νύχτα, ας ρίχνει…
Ακολουθούμε πιστά τα ματωμένα σας ίχνη».
Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικο και εργατικό τραγούδι και ανάγνωση του χρονικού των πιο σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν τη λαϊκή πάλη τη δεκαετία του 1940.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαραίτηση Ελενας Τσατσαρώνη από θέση Ειδικού Συμβούλου Δήμου Χίου
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη για καλλιέργεια ινδικής κάνναβης