Αρχική Green Life Διαδρομές Το ντοκιμαντέρ- σταθμός: Ο Νανούκ του Βορρά – στο Κανάλι της Boυλής,...

Το ντοκιμαντέρ- σταθμός: Ο Νανούκ του Βορρά – στο Κανάλι της Boυλής, 00.00

433

Ένας χρόνος στη ζωή του Νανούκ, ενός Ινουίτ Εσκιμώου, και της οικογένειάς του, που ζουν στον Αρκτικό Κύκλο, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ “Ο Νανούκ του Βορρά” που μεταδίδεται σήμερα Τετάρτη, τα μεσάνυχτα, στο Κανάλι της Βουλής.

Με το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, του Ρόμπερτ Φλάερτυ (1922) θεωρείται πως ξεκινά και η ιστορία του ντοκιμαντέρ.
Τέθηκαν οι βάσεις για τη διαμόρφωση του ντοκιμαντέρ και του εθνογραφικού κινηματογράφου.

Ο Ρόμπερτ Φλάερτυ δούλευε σε εταιρεία εξόρυξης ατσαλιού και είχε επισκεφθεί πολλές φορές το Hudson Bay στον Βορειο-Ανατολικό Καναδά. Εχοντας μαζί του κινηματογραφική κάμερα και έχοντας περάσει αρκετό χρόνο με τους Ινουίτ τράβηξε ένα αρκετά εκτενές υλικό περίπου 12 ώρες με τη ζωή τους, το οποίο άρχισε να μοντάρει το 1916 στο Τορόντο.
Το υλικό αυτό ωστόσο κάηκε και λέγεται δεν έμεινε παρά μόνο μία κόπια, η οποία όμως και αυτή σήμερα είναι χαμένη.

Κατάφερε και βρήκε χρηματοδότηση από τους αδελφούς Ρεβιγιόν, είχαν εταιρεία γούνας, και επέστρεψε τις χρονιές 1920-1922 για να ξαναζήσει με τους Ινουίτ και να γυρίσει νέο υλικό.
Το αποτέλεσμα ήταν οπτικά δυνατό, απέκτησε με το μοντάζ στρωτή αφήγηση και θεωρείται το πρώτο ολοκληρωμένο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ.

Με τον “Νανούκ του Βορρά” εδραιώνονται οι θεματικές του Φλάερτυ που αφορούν την αντιπαράθεση του ανθρώπου με τη φύση, τη σημασία των οικογενειακών δεσμών και τη νοσταλγία για τρόπους ζωής που εκλείπουν.

Αυτό που κινηματογράφησε ο Φλάερτυ ήταν μια ανασύσταση των πράξεων της καθημερινής τους ζωής.
Μην το χάσετε!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαγχιακή Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ: Διαμαρτύρεται για τροπολογία που αλλάζει εργασιακές σχέσεις στα ποντοπόρα πλοία
Επόμενο άρθροΑνάδειξη του Κάμπου και προστασία των περιβολιών, ζητά ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Κάμπου