Αρχική Απόψεις Face-tweet Τοπικά προϊόντα, πιάτα και ο… βακαλάος Νορβηγίας, γράφει η Ρούλα Μπανάκου

Τοπικά προϊόντα, πιάτα και ο… βακαλάος Νορβηγίας, γράφει η Ρούλα Μπανάκου

200
Στον απόηχο των μακαρονιών νούμερο 6 και με αφορμή διαφημίσεις παραμονή 28ης Οκτωβρίου που έμμεσα μας προτρέπουν να αγοράσουμε βακαλάο Νορβηγίας!

Δεν συνηθίζω να ανεβάζω πιάτα με φαγητά στον τοίχο μου αλλά το συγκεκριμένο πιάτο ίσως δείχνει και λύσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων, την περίφημη αποκέντρωση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την ανάγκη συζήτησης για κάθε πρόβλημα με συγκεκριμένες προτάσεις σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας.

Το περασμένο καλοκαίρι καθίσαμε με την παρέα μου σε μια ήσυχη ταβέρνα στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Σε κοντινό τραπέζι ένας τουρίστας από το Λονδίνο. Καθώς στην παρέα μου ήταν και ένας Έλληνας που εδώ και δεκαετίες έχει μεταναστεύσει στο Λονδίνο, τυχαία έπιασαν τη κουβέντα όσο οι άλλοι ερευνούσαμε τον κατάλογο για να παραγγείλουμε.

Καρμπονάρα με σύγκλινο Μάνης, προέτρεπε πιεστικά ο τουρίστας που όπως έμαθα είχε καταγωγή από τη Χιλή. Στην αρχή ήμουν άκρως επιφυλακτική για το πιάτο που μου πρότεινε. Το σύγκλινο είχα μάθει να το τρώω από την ώρα που γεννήθηκα με πολλούς, αλλά συγκεκριμένους τρόπους. Με δισταγμό και έχοντας ήδη βρει εναλλακτική επιλογή αν δεν μου άρεσε, το επέλεξα. Και αυτή η επιλογή από τη μια με άφησε έκπληκτη και δικαίωσε απόλυτα τον φίλο τουρίστα από την άλλη όμως άνοιξε μια ολόκληρη κουβέντα μεταξύ μας, για τον τόπο μας, τα προιόντα μας και αυτό που ήδη μας είχε συμβεί.

Αντί εμείς να διαφημίζουμε τα προϊόντα μας, το έκανε με περίσσια θέρμη ένας τουρίστας. Επομένως, ένας εστιάτορας στη Μονεμβασιά επέλεξε ένα τοπικό προϊόν, το έδεσε πετυχημένα στη κουζίνα του και το προώθησε μέσα από τον τουρισμό. Οι τουρίστες ήδη έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές.

Εμείς οι ίδιοι όμως, τι κάνουμε, καταρχήν σε τοπικό επίπεδο ώστε το συγκεκριμένο προϊόν να γίνει το εθνικό μας αλλαντικό και σε εθνικό επίπεδο ώστε όλα τα προϊόντα της χώρας μας να αξιοποιηθούν ανάλογα σε κάθε περιοχή, να γίνουν γνωστά και να προωθηθούν, τόσο στο εσωτερικό και στις τουριστικές περιοχές αλλά, γιατί όχι, και στο εξωτερικό;

Καθόμαστε και βλέπουμε διαφημίσεις για βακαλάο Νορβηγίας παραμονές 28ης Οκτωβρίου λες κι έχουμε τη νηστεία της Σαρακοστής που έχουμε την 25η Μαρτίου;
Άλλοι ξέρουν να εκμεταλλεύονται τη θρησκεία και τα έθιμα άλλων χωρών για την προώθηση των δικών τους προϊόντων κι εμείς αναλωνόμαστε γύρω από ατυχείς δηλώσεις για Φ.Π.Α. στα μακαρόνια και μένουμε άπραγοι απέναντι σε όλα όσα θα μας δώσουν λύσεις αποτελεσματικές για τα προϊόντα μας και τα εισοδήματα παραγωγών, κράτους και άμεσα ή έμμεσα όλων εμάς;

Κάπου κοντά είναι οι λύσεις για όλα και παραμονή της εθνικής μας εορτής έστω οι σκέψεις μας ας είναι πιο ανατρεπτικές και με όραμα. Χρόνια πολλά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΠΠΟΧΙ: Ανοιχτή πρόσκληση προς καλλιτέχνες και ομάδες για τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης
Επόμενο άρθροΚαι βιβλιοπωλείο “αλφα πι”, του Γ. Παληού