Αρχική Απόψεις Aρθρα ΕΠΠΟΧΙ: Ανοιχτή πρόσκληση προς καλλιτέχνες και ομάδες για τα 100 χρόνια από...

ΕΠΠΟΧΙ: Ανοιχτή πρόσκληση προς καλλιτέχνες και ομάδες για τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης

89

Το ερχόμενο έτος, συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τελευταία, την πιο σκληρή κ φορτισμένη συναισθηματικά πράξη του μικρασιατικού προσφυγικού δράματος, που δεν ήταν άλλη από την υπογραφή στη Λωζάνη, έξι μήνες πριν την γνωστή Συνθήκη, της Σύμβασης περί Ανταλλαγής του ελληνικού κ του τουρκικού πληθυσμού.

Ο ορισμός των προσφύγων ως Ανταλλάξιμων, σαν να ήταν αντικείμενα ή οικόπεδα οι άνθρωποι, έβαλε ταφόπλακα στην ελπίδα τους για παλιννόστηση στις προγονικές τους εστίες κ ταυτόχρονα έθεσε βίαια τον θεμέλιο λίθο της νέας ζωής τους στη νέα πατρίδα που βρέθηκαν.

Το νησί της Χίου κ κυρίως η πόλη της άλλαξε όψη από τότε και μετά. Στα επόμενα χρόνια κ μέχρι το 1933 χτίστηκαν οι προσφυγικοί συνοικισμοί Βαρβασίου, Τρουλωτής, Νεαπόλεως, Αγίου Ισιδώρου, Νοσοκομείου, Αγίας Παρασκευής Καστέλου δημιουργώντας έτσι νέα προάστια στον αστικό ιστό της πόλης κ επεκτείνοντάς την.
Προσφυγικοί συνοικισμοί κατασκευάστηκαν κ εκτός πόλης, όπως στα Καρδάμυλα και στη Βολισσό.

Εκτός από πολεοδομική κ οικιστική αλλαγή, η μόνιμη πλέον εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί έφερε φυσικά κ τεράστια κοινωνική αλλαγή.

Το ΕΠΠΟΧΙ (Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) με την ευκαιρία της πολύ φορτισμένης αυτής επετείου της ανταλλαγής ανθρώπων καλεί τους καλλιτέχνες του νησιού, τις καλλιτεχνικές συμπράξεις κ ομάδες (εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία, ποίηση, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, χορωδία, κινηματογράφος, αρχιτεκτονική, χορός κ.α.) να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από  αυτή την Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών κ το αποτύπωμά της πάνω στο νησί μας, κ να οργανώσουν εκθέσεις, εκδηλώσεις, εκδόσεις, προβολές, παραστάσεις, πιθανότατα αν είναι εφικτό και συνεργασίες με καλλιτέχνες κ αντίστοιχες ομάδες από την απέναντι ακτή, ώστε να συναντηθούμε όλοι μαζί το επόμενο καλοκαίρι σε μια μεγάλη ανταλλαγή συναισθημάτων μέσω των τεχνών κ της ιστορικής μνήμης.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0poZNatss88DcuARUJJvhCcBfC3Lvei6uDtBRpNCqLDxkrMpZX28PhwSYrdXDYrUBl&id=100086425867612

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜια οφειλόμενη απάντηση για τις παιδογαμίες του “αγίου” Λωτ, του Μ. Χαραλαμπάκη
Επόμενο άρθροΤοπικά προϊόντα, πιάτα και ο… βακαλάος Νορβηγίας, γράφει η Ρούλα Μπανάκου