Αρχική Νέα Τοπικά Βολισσός: Συμφωνία να προχωρήσει η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό

Βολισσός: Συμφωνία να προχωρήσει η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό

66

Την άμεση ολοκλήρωση της μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό της Βολισσού ζητά το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας, για την τοποθεσία Χαλικιά – Λαγκαδιά – Αγ. Ιωάννης (Β1)..

Μετά την παραλαβή της συμπληρωματικής αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων της προκαταρκτικής μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό, όπως είχε ζητήσει η Λαϊκή Συνέλευση του χωριού, το Τοπικό Συμβούλιο αποδέχεται ομόφωνα την πρώτη θέση που προτείνεται από τη μελέτη.
Να σημειώσουμε ότι η Λαϊκή Συνέλευση είχε απορρίψει την καταρχήν πρόταση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης νομού Χίου (ΔΕΥΑΝΧ) και για αυτό εξετάστηκαν οι εναλλακτικές θέσεις.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου, με αναφορά και στις θέσεις που προτείνονται:

“Το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού, παρέλαβε την περασμένη Τρίτη τη συμπληρωματική αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων της προκαταρκτικής μελέτης  για το βιολογικό καθαρισμό.

Τη συμπληρωματική μελέτη συνέταξε η ίδια μελετητική ομάδα μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης της ΔΕΥΑΧ από τη Λαϊκή Συνέλευση το Σεπτέμβριο του 2020.

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διεξαγωγή της Λαϊκής συνέλευσης, προέκυψε από το σώμα μια θέση την  οποία δεν είχε εξετάσει η προκαταρκτική μελέτη. Στη συνέχεια το συμβούλιο ζήτησε να αποτυπωθεί εκ νέου η υφιστάμενη κατάσταση αφού κατέθεσε στοιχεία τα οποία δεν είχαν καταγραφεί και η ΔΕΥΑΧ ενέκρινε την διενέργεια συμπληρωματικής προκαταρκτικής μελέτης για το έργο.

Από τη νέα προκαταρκτική μελέτη, πρώτη σε βαθμολογία αξιολόγησης προκύπτει η θέση (Β1)Χαλικιά – Λαγκαδιά – Αγ. Ιωάννης , ενώ η θέση (Β2)Χαλικιά- Αγ. Γεώργιος, η οποία προτάθηκε από την Λαϊκή συνέλευση, βρίσκεται τέταρτη σε βαθμολογία αξιολόγησης.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τη σχετικά μικρή απόσταση που απέχει η μια περιοχή από την άλλη, ότι η περιοχή Β1 προβλέπει την υποδοχή των λυμάτων όλων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής, –  που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους διαφωνίας με την προηγούμενη θέση που είχε επιλέξει η ΔΕΥΑΧ, (Αμμουδάρες) , ότι η περιοχή Β1 δεν έχει οπτική επαφή με τον παραδοσιακό οικισμό , το κάστρο , το σχολείο και ότι η απόσταση του αποδέκτη από την θάλασσα είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη θέση που είχε επιλεγεί  καθώς και ότι προβλέπεται η προμήθεια βυτιοφόρου για την μεταφορά των λυμάτων των οικισμών -που δεν θα συνδεθούν σε αυτή την φάση του έργου- θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϋποθέσεων που είχαμε θέσει καλύπτονται από τη νέα πρόταση.

Με αυτά τα δεδομένα και με τη βούληση μας για την υλοποίηση ενός έργου, το οποίο έχει καθυστερήσει για μια τουλάχιστον 25ετία,στο κεφαλοχώρι της Αμανής,  προχωρήσαμε σε μονοθεματικό Συμβούλιο Κοινότητας την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 και με ομόφωνη απόφαση μας, ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση της μελέτης.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου

Κοινότητας Βολισσού

Ευγενία Λαγού

Διαφήμιση