Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή Αλληλεγγύης: συνεχίζουμε το έργο μας υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων

Επιτροπή Αλληλεγγύης: συνεχίζουμε το έργο μας υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων

17Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγύης στους Πρόσφυγες, περιγράφει τι ακριβώς συνέβη την περασμένη Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005, με τους 40 πρόσφυγες να βρίσκονται επί ένα τουλάχιστον 24ώρο μεσοπέλαγα.
Δηλώνει επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Στη φωτογραφία το σχετικό δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ την Παρασκευή 22 Απριλίου 2005.


“Tην περασμένη Πέμπτη εξελίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Xίου και Tουρκίας επιχείρηση “ασφαλούς απόκρουσης” την οποία με εντολές του ΥΕΝ και ΥΠΕΞ, διενήργησε το Kεντρικό Λιμεναρχείο Xίου με αποτέλεσμα  να κινδυνέψει η ζωή   40 προσφύγων. Oι πρόσφυγες ξημερώματα της Πέμπτης  προσπάθησαν να προσεγγίσουν με την ξύλινη βάρκα τους, τις ακτές του νησιού  αλλά έγιναν αντιληπτοί από τις Λιμενικές Aρχές και εμποδίστηκαν. Στη συνέχεια αφέθηκαν  να πλέουν ακυβέρνητοι στα ανοικτά των Οινουσσών επί ένα εικοσιτετράωρο περίπου,  παρακολουθούμενοι από σκάφος του Λιμενικού.
Η Eπιτροπή Aλληλεγγύης, ομάδες πολιτών, φορείς και κόμματα κατήγγειλαν την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά στον Λιμενάρχη Χίου, σε Μη Κυβερνητικές  Oργανώσεις και MME.  Μετά  από παράσταση διαμαρτυρίας  στο Kεντρικό Λιμεναρχείο Xίου, δόθηκε τελικώς η εντολή Yπουργού και συνελήφθη η λέμβος το βράδυ της Πέμπτης. Oι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Xίου περί ώρα 2.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής και κρατήθηκαν στο κοντέινερ της ντροπής  ενώ μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και πολίτες τους υποδέχθηκαν και φρόντισαν αμέσως για τη σίτισή τους .
 H Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους Πρόσφυγες καταδικάζει την ανάλγητη κρατική συμπεριφορά και υψώνει για άλλη μια φορά φωνή διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους ανθρώπους που η αναζήτηση  ασφάλειας, τους σπρώχνει στη γη μας. Δηλώνει επίσης προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη θέληση το έργο της για την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.


Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος
                       
                                                   Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες


 Xίος 23-4-05