Αρχική Πολιτισμός Στο Θέατρο Τέχνης ανεβαίνει “Η ΑΓΓΕΛΑ”

Στο Θέατρο Τέχνης ανεβαίνει “Η ΑΓΓΕΛΑ”

15


Με ψαλιδισμένα οικονομικά φτερά πετά την τελευταία εβδομάδα του Μάη το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου στην Αθήνα όπου προσκεκλημένο του “Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν” θα παρουσιάσει την εαρινή του παραγωγή “Η Αγγέλα“.
Το έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 1963 από το Θέατρο Τέχνης και τώρα, ύστερα από 42 χρόνια, θα παρουσιαστεί και πάλι στο ιστορικό υπόγειο σε σκηνοθεσία μάλιστα ενός μαθητή του Κουν, του Κωστή Καπελώνη.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί από τις 26 Μαίου (Πέμπτη) έως και 31 Μαίου (Τρίτη) και ήδη μέσω των χιακών σωματείων και ομοσπονδιών της Αττικής γίνεται προσπάθεια να υπάρξει διακίνηση εισιτηρίων.

Αφερέγγυο το ΥΠΠΟ
Αυτό όμως που χρειάζεται άμεσα να πάρει θέση είναι το υπουργείο Πολιτισμού που ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση του 2002 οφείλει να καταβάλει 176.000 ΕΥΡΩ ετησίως, μέχρι σήμερα για τη θεατρική περίοδο Σεπτέμβριος 2004- Αύγουστος 2005 έχει καταβάλει μόνο 56.000 ΕΥΡΩ.
Το σημαντικό όμως δεν είναι ότι χρωστά 120.000 ΕΥΡΩ (ο Δήμος Χίου αντίθετα  με μηνιαίες δόσεις καταβάλει το αντίστοιχο δικό του ποσό) αλλά ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερώσει τι ακριβώς θα πράξει για το καλοκαίρι. Η περίοδος αυτή είναι η πιο δημιουργική για τα θεατρικά σχήματα όπως και για τα ΔΗΠΕΘΕ.
“Είναι ένα είδος αγένειας. Δεν λένε τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε ανάλογα να κινηθούν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές. Υπάρχει αντίθετα ένα σκοτεινό κλίμα, ζητώντας συνεχώς έγγραφα για τις κινήσεις του ΔΗΠΕΘΕ δημιουργώντας μια καχυποψία και κάθε άλλο παρά θετικό κλίμα για να εργαστεί και να παράγει κανείς πολιτισμό”, μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου Δήμος Αβδελιώδης.
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες και εφόσον δεν υπάρξει απάντηση από το ΥΠΠΟ αναμένεται με πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου να γίνει συνάντηση όλων των καλλιτεχνικών διευθυντών και των Προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ για να αποφασίσουν ποια θα είναι η κοινή γραμμή αντίστασης.

Απολογισμός περιοδειών
Στη συνεδρίαση της Τρίτης στο Δ.Σ. έγινε ο απολογισμός από τις παραστάσεις της “Αγγέλας” και τις περιοδείες σε Λέσβο και Λήμνο.
Στη Χίο είχαμε λίγες παραστάσεις ενώ η προσέλευση του κόσμου επέφερε 10.212 ΕΥΡΩ στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ. Στα 20.637 ΕΥΡΩ ήταν οι εισπράξεις στη Λέσβο και 9.108 στη Λήμνο (“Αγγέλα” και “Οδυσσεβάχ”) δείχνοντας ότι είναι ένας καλός τρόπος για να αυξηθεί το κοινό στο οποίο απευθύνεται το ΔΗΠΕΘΕ.
Βέβαια αυτή η προσπάθεια της αύξησης του θεατρόφιλου κοινού γίνεται με μια άλλη πολύ σοβαρή δουλειά. “Μέσα από το θεατρικό εργαστήρι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοδοξούμε να δώσουμε θεατρική παιδεία στις νεώτερες γενιές, στους αυριανούς θεατές του θεάτρου”, μας είπε ο Δήμος Αβδελιώδης αισιόδοξος ότι τελικά το ΔΗΠΕΘΕ  και αυτό το καλοκαίρι θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα.