Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Απεργία σε ΑΕΙ από 17-19 Μαίου

Απεργία σε ΑΕΙ από 17-19 Μαίου

10


Εβδομάδα υπεράσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου έχει οριστεί η τρέχουσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) με τριήμερη απεργία που ξεκινά από σήμερα.
Ο Σύλλογος Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου, συμμετέχει στην απεργία 17, 18 και 19 Μαΐου, ενώ σημειώνει ότι η εβδομάδα αυτή συμπίπτει με την εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο.
Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αφορμή το γεγονός ότι στις 19 και 20 Μαίου η υπουργός Παιδείας θα δηλώσει στη Σύνοδο του Μπέργκεν την ένταξη του Πανεπιστημιακού μας συστήματος στη “διαδικασία Μπολόνια” που, κατά την ΠΟΣΔΕΠ, σημαίνει:
* Υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών σε σύντομες σπουδές κατάρτισης
* Διάσπαση της επιστημονικής ενότητας των προγραμμάτων σπουδών
* Εξατομίκευση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων
* ομογενοποίηση- ισοπέδωσε των πανεπιστημιακών σπουδών με “τυποποίηση”, “πιστοποίηση” και “σήμα ποιότητας”
* Αναγνώριση ως ισοτίμων των Κέντρων ελευθέρων Σπουδών και των παραρτημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού
* Ένταξη του πανεπιστημιακού μας συστήματος σε μια απελευθερωμένη αγορά υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
* Μετατροπή των πανεπιστημιακών σπουδών σε παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας σε παροχή υπηρεσιών έρευνας.
Πριν τις κινητοποιήσεις είχαν προηγηθεί σχετικές ημερίδες ενημέρωσης. Έτσι ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ανοικτού διαλόγου για την ανώτατη εκπαίδευση, διοργάνωσε εκδηλώσεις-συζητήσεις στη Χίο και τη Μυτιλήνη, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και των τοπικών κοινωνικών και πολιτικών φορέων.
Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τα οποία εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και βέβαια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν περικοπές στις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ 407/80, ακύρωση εκλογών μελών ΔΕΠ των ΕΠΕΑΕΚ, καθυστερήσεις στο διορισμό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που φτάνουν στον ένα περίπου χρόνο, ομηρία των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων και πολλά άλλα προβλήματα.
Όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτελέσματα μιας πολιτικής που στοχεύει στην σταδιακή αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου και εν τέλει στην πλήρη απαξίωσή του. Παράλληλα, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι επιχειρούμενες θεσμικές αλλαγές που αλλοιώνουν τον δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στα άλλα νησιά που λειτουργούν σχολές του Πανεπιστημίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τα μέλη του που θα βρίσκονται στην Αθήνα να συμμετέχουν:
* Στο διήμερο της ΠΟΣΔΕΠ (17 και 18 Μαίου, Αμφιθέατρο Γκίνη 18, ΕΜΠ) με θέμα “Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου”, όπου θα κατατεθούν και απόψεις του Συλλόγου
* Στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 19 Μαΐου.
Ο Σύλλογος Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του Δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, για την ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, την βελτίωση της ποιότητας σπουδών και των συνθηκών λειτουργίας και την ανάπτυξη της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.