Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τι έταξε ο κ. Κοντός, δελτίο τύπου υφυπουργού Γεωργίας

Τι έταξε ο κ. Κοντός, δελτίο τύπου υφυπουργού Γεωργίας

8Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νομό Χίου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις τοπικές εκδηλώσεις για τη Μνήμη Θυμάτων Ολοκαυτώματος Μελανιούς στο Μελανιός.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χίο ο Υφυπουργός κ. Α. Κοντός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Χίου κ. Γιάννη Πίττα, συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και άλλους παράγοντες της περιοχής, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Χίου και τους τρόπους επίλυσής των. 
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το Σάββατο 14 Μαϊου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αναφορά στην πορεία των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο νομό και εξήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού της Χίου.
Ειδικότερα, δήλωσε τα εξής:


ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Στο Νομό Χίου έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΑ-ΑΥ η κατασκευή φράγματος ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ συνολικού προϋπολογισμού 21.665.000 €.
Το έργο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής συμφωνητικού, δηλαδή υπογράφηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο από όπου θα έχει πάρει υπογραφή το αργότερο σε ένα μήνα και κατόπιν θα προωθηθεί υπογραφή συμφωνητικού με τον ανάδοχο.
Προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες (τέλος του 2008). Αφορά την κατασκευή φράγματος χωρητικότητας 2,8 εκ. κυβικά μέτρα νερού σε απόσταση 2,5 χιλιόμετρα Δυτικά της πόλης της Χίου και επί του ποταμού Παρθένη.
Όσον αφορά το φράγμα Κατράρη το Υπουργείο έχει συντάξει συμπληρωματική τεχνική μελέτη και επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Το έργο υλοποιείται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.
Το Υπουργείο μελετά το φαινόμενο της κατολίσθησης σε τμήμα του δυτικού πρανούς του ταμιευτήρα  στο φράγμα Ζυφιάς Δήμου Καμποχώρων και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα προτείνουμε μέτρα σταθεροποίησης των φυσικών πρανών.


ΑΛΙΕΙΑ
Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας στο Νομό Χίου έχουν ενταχθεί συνολικά 87 Επενδυτικά Σχέδια και έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.027.850 € και Δημοσίας Δαπάνης 4.901.806 €. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πληρωμές Δημοσίας Δαπάνης 1.913.091 €.
Στο μέτρο 6.1 εκτελείται το έργο “Λιμενικά Έργα Ιχθυόσκαλας Χίου”, μελέτης 2,6 εκατομ. €. Η σύμβαση με τον ανάδοχο κατασκευής του έργου υπεγράφη στις 18/5/2004, δαπάνης 1,8 εκατομ. € και το έργο εκτελείται κανονικά.
Έχει ήδη εκτελεσθεί περίπου το 50% του συμβατικού αντικειμένου και αναμένεται να αποπερατωθεί ενωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία που είναι η 18/5/2006.


ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ
Με νέα κοινή Υπουργική Απόφαση αξιοποιούμε πλήρως την επιδότηση μεταφορικών που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μεταφορές ζωοτροφών από την Ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα δρομολογούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις διαδικασίες αύξησης του ορίου επιδότησης των μεταφορικών και επέκτασής τους στον τομέα των λιπασμάτων καθώς επίσης και της επιδότησης των μεταφορικών των ετοίμων προϊόντων των νησιών προς τη Ηπειρωτική Ελλάδα.
Δόθηκαν συνολικά στο Νομό για επιδότηση μεταφορικών για το έτος 2004 679.608 € και για το 2005 μέχρι τώρα 211.650 €.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Εγκρίναμε Επενδυτικό Σχέδιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ύψους 1.439.027 €, για τη μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμό της μονάδας, την επεξεργασία – τυποποίηση και συσκευασία της φυσικής μαστίχας.
Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την προσπάθεια δημιουργίας Μουσείου Μαστίχας στη Χίο.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ο ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ αρμόδιος οργανισμός για την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πραγματοποιήσει κατά την περίοδο 2005-2006 11 προγράμματα κατάρτισης για νέους αγρότες -αγρότισσες, γυναίκες αυτοαπασχολούμενες  και για μελισσοκομία.
Παρότι στον Ν. Χίου ο ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν διαθέτει καμία εκπαιδευτική δομή κατόρθωσε να εκπαιδεύσει όλους τους νέους αγρότες του Νομού, για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις ενισχύσεις τους.
Επίσης έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κέντρου “ΔΗΜΗΤΡΑ” στον Νομό.


ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΕΛΓΑ-ΠΣΕA
Κατά το έτος 2004 είχαν υποβληθεί στον ΕΛΓΑ 1100 δηλώσεις ζημίας και καταβλήθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στον Ν. Χίου για τις ζημιές του 2004, ύψους 544.500 Ευρώ για την φυτική παραγωγή και 14.500 Ευρώ για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.


Επίσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005 σημειωθήκαν ελάχιστες ζημιές (40 δηλώσεις) τοπικού χαρακτήρα και έχουν κοινοποιηθεί όλα τα πορίσματα εκτίμησης στα δημοτικά διαμερίσματα και μέχρι τέλος Μαΐου 2005 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή  τους.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ΠΣΕΑ-FROST για σοβαρές ζημιές κυρίως από απώλεια παραγωγής εσπεριδοειδών από παγετό τον Φεβρουάριο του 2004 αναμένεται η έγκριση του προγράμματος που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανωτέρω ζημιές.


ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε για την περίοδο 2004-2005 τις ακόλουθες επιδοτήσεις εγκαίρως και νωρίτερα από πέρσι.
Φυτική παραγωγή, για το έτος 2004, 712.350 € για επιδοτήσεις ελαιολάδου.
Για ζωική παραγωγή, για το έτος 2004, 948.877 €.
Για εκτάσεις ΟΣΔΕ, για το έτος 2004, 47.592 €.
Για στρεμματική ενίσχυση, για το έτος 2004, 714.937 €.
Για πρόωρη συνταξιοδότηση, για το έτος 2004 και 2005 μέχρι σήμερα, 4.065.247 €.
Για αγροπεριβάλλον, για το έτος 2004 και 2005 μέχρι σήμερα, 252.520 €.
Για δάσωση, για το έτος 2004 και 2005 μέχρι σήμερα, 7.683 €.
Για εξισωτική Αποζημίωση, για το έτος 2004 και 2005 μέχρι σήμερα, 648.098 €.
Στη στρεμματική ενίσχυση ελαιώνων στο “ειδικό καθεστώς Αιγαίου” υπάρχει πρόβλημα με την ταυτοποίηση με το ΚΕΠΥΟ.


ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Στο Νομό δραστηριοποιούνται μελισσοκόμοι που εκμεταλλεύονται 7.485 κυψέλες.
Για το έτος 2004 οι μελισσοκόμοι του νομού ενισχύθηκαν με 28.089 € για φάρμακα και αγορά νέων κυψελών και για μέλι ειδικής ποιότητας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους ενισχύθηκαν με 82.934,28. Πραγματοποιήσαμε  μία (1) ταχύρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, συνολικής διάρκειας τριών (3) ημερών.
Ενισχύθηκε ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός με 84.240 € από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Όλα τα ανωτέρω προγράμματα συνεχίζονται και κατά το  τρέχον έτος.  


ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Για το πρόβλημα μετεγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων από το συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης 734.000 €, έχει ολοκληρωθεί η κατανομή του υπολοίπου ποσού που ανέρχεται σε 350.000 €.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Στα πλαίσια προώθησης παραγωγής ποιοτικών προϊόντων έχουν αναγνωριστεί ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) οι ακόλουθες ονομασίες:
-Θρούμπα Χίου (ΠΟΠ)
-Τσίκλα Χίου (ΠΟΠ)
-Μαστίχα Χίου (ΠΟΠ)
-Μαστιχέλαιο Χίου (ΠΟΠ)
Υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης και άλλων προϊόντων.
Δεσμευόμαστε να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ το μανταρίνι και η μανταρινάδα Χίου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Εντάχθηκαν 10 νέοι βιοκαλλιεργητές, ενώ ήδη υπάρχουν 43 παλαιοί.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Εντάχθηκαν 16 νέοι με 908 μονάδες ζωικού κεφαλαίου, ενώ ήδη υπήρχαν και 18 παλαιοί.


ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
Ενισχύεται η κτηνιατρική υπηρεσία με 2 νέους κτηνιάτρους εντός του 2005 που θα προσληφθούν με τάχιστες διαδικασίες, σημειώνουμε ότι ήδη υπηρετούν 4 κτηνίατροι.


ΜΗΤΡΩΑ
Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός για την ενημέρωση των Μητρώων βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης τεχνικών προσφορών και αν δεν προκύψουν ενστάσεις στη συνέχεια πολύ σύντομα θα αναλάβουν οι ανάδοχοι έργο στις Νομαρχίες.


ΔΑΣΗ
Για την ανάπτυξη των δασικών πόρων για το 2004 έγιναν πληρωμές ύψους 116.990 € .Για το 2005 αναμένεται να εκδοθούν οι νέες κατανομές.


ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Στο Νομό λειτουργούν δύο γυναικείοι Συνεταιρισμοί:
1. ο Αγροτοτουριστικός  Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός “Η ΚΥΨΕΛΗ” στο Δήμο Ομηρούπολης, που παράγει παραδοσιακά τρόφιμα και χειροτεχνήματα και
2. ο Συνεταιρισμός Χειροτεχνίας και ειδών Λαϊκής Τέχνης Καλημασιάς, ο οποίος φτιάχνει Παραδοσιακές Στολές.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από κοινού θα αναζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης αλλά και επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.