Αρχική Νέα Τοπικά Επιμένουν οι Καρυές για Τρυπατέ, τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης

Επιμένουν οι Καρυές για Τρυπατέ, τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης

8


Τη ρητή διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την παράδοση της περιοχής του Τρυπατέ στη συντεχνία των ξυλουργών, εξέφρασε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαληός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο του σώματος προ ημερησίας έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση, αφού όπως εξήγησε ο Δήμαρχος περιμένουν να συνεδριάσει πρώτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο και να δουν τι θέση που θα λάβει. Παράλληλα περιμένουν την αναίρεση της παραχώρησης της έκτασης του Τρυπατέ, όπως έχουν πληροφορηθεί προφορικά.
Χθες αναμενόταν η Επιτροπή από τις Καρυές και με το Δήμαρχο να συναντηθεί με το Σεβασμιότατο για να δουν τι ακριβώς θέση παίρνει και η Εκκλησία αφού κατά την παράδοση της έκτασης στο στρατό το 1984 υπέγραφε και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Παναγιάς των Καρυών.
Ο Δημήτρης Παπαληός, που επανέλαβε τις κατηγορίες για κρυφές διαδικασίες κατά την παραχώρηση της έκτασης στη συντεχνία καθώς και για διασυρμό των θεσμών, ευχαρίστησε τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για τη συμπαράσταση, ενώ τόνισε ότι όλα όσα έγιναν στο Τρυπατέ ήταν εφαρμογή αποφάσεων των Λαϊκών Συνελεύσεων των Καρυών. Επίσης τόνισε ότι παρά τις προσκλήσεις η συντεχνία των ξυλουργών δεν έρχεται να συζητήσει μαζί τους.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καρυών Δημήτρης Κρητικός ήταν κατηγορηματικός ότι οι Καρούσοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την κατάσταση και παλεύουν για να έρθει σε δημόσια χρήση η έκταση του πρώην στρατοπέδου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αγαπητός Βασιλάκης ζήτησε να μην είναι φειδωλοί στο θέμα της νομικής υποστήριξης που πρέπει να έχουν, ενώ επισήμανε ότι τουλάχιστον με τα όσα παρουσιάζει η συντεχνία στον τύπο φαίνεται πως νομικά έχουν το πάνω χέρι.
Ο Γιώργος Παντελίδης, από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία, επαίνεσε τους κατοίκους των Καρυών για την αγωνιστική τους διάθεση, λέγοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί το Οθωμανικό δίκαιο να καθορίζει και το Ελληνικό Σύνταγμα (με νόμο προβλέπεται τα στρατόπεδα να περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση).  Σημείωσε εξάλλου ότι θα καταλάβαιναν τη συντεχνία αν ζητούσε μόνο να λειτουργεί το εκκλησάκι και να συμμετέχει στην προσπάθεια αναδάσωσης της περιοχής.
Ο Βασίλης Λεοντάρας τόνισε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να περιμένει τη Νομαρχία, ενώ πέρασε και σε άλλο μέτωπο λέγοντας ότι αν δικαιωθούν στον Τρυπατέ τότε πρέπει να θέσουν και θέμα… Θόλους, αφού επί τουρκοκρατίας πέρασε στα σχολεία, στη συνέχεια στη Σχολική Επιτροπή και μετά στο Δήμο Χίου!


Εντάσεις του… ντιβανιού
Όμως η σύμπνοια λίγο αργότερα φάνηκε ότι ξεχάστηκε με βαριές κατηγορίες από πλευράς Δημάρχου στο δ.σ. Κώστα Μούνδρο. Μάλιστα ο κ. Παπαληός έμπλεξε και την εργασία του κ. Μούνδρου λέγοντας ότι μπορεί σαν… divani να έχει συμφέροντα με τη συντεχνία των ξυλουργών!
Ο κ. Μούνδρος ζήτησε να ανακαλέσει ο Δήμαρχος, ενώ αυτό που προκάλεσε την έκρηξη ήταν ότι έκανε λόγο για ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής αφού έπρεπε να λυθεί το θέμα πριν πάρει διαστάσεις.
Άλλη άποψη εξέφρασε και ο δ.σ. Δημήτρης Αθανασόπουλος που τόνισε ότι μαζί με τον συνάδελφο του Αντώνη Παντελόγλου δεν είχαν προσκληθεί στις λαϊκές συνελεύσεις. “Κάρφωσε” εξάλλου τη Δημοτική Αρχή λέγοντας ότι λίγο καιρό πριν έδιναν  δημοτική έκταση για κυνηγετική ρεζέρβα. Τόνισε ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει δασικός και τα υπάρχοντα κτήρια να πάνε για κοινωφελείς σκοπούς και ζήτησε νομική κατοχύρωση για να μπορέσουν να προχωρήσουν σημειώνοντας ότι είναι καλύτερο να τα βρουν με τη συντεχνία.
Τη στήριξη της Λαγκάδας στον αγώνα των Καρυών εξέφρασε ο δ.σ. Νίκος Κυριάκος, λέγοντας ότι θα κατέβουν μαζί τους στο δρόμο αν χρειαστεί.
Πάντως να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος των Καρυών έθεσε τον εξής προβληματισμό:
– Καταρχήν το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε το 1929 προς χρήση και μόνο την περιοχή στους ξυλουργούς- καραβομαραγκούς, πως λοιπόν πέρασε δασική έκταση στην ιδιοκτησία τους;
– Το 1984 παρέδωσαν την περιοχή στο στρατό η Συντεχνία των ξυλουργών και ο Ιερός Κοιμήσεων Θεοτόκου Καρυών, πως είναι δυνατόν τώρα να αποδίδεται η έκταση μόνο σε έναν;

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικολογική ιστορία του Μάρκου Κάβουρα – “Οι περιπέτειες μιας άμυαλης Ηλιαχτίδας”
Επόμενο άρθροΔ. Ομηρούπολης: συνεχίζεται μέχρι τέλος χρόνου το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ