«Παράθυρο» ανοικτό για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Ελλάδα άφησαν χθες οι Βρυξέλλες, γεμίζοντας με ελπίδες αρκετές χιλιάδες εργαζομένους με σύμβαση έργου στη χώρα μας.
Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ομόφωνη, αποδέχτηκε τα αιτήματα των συμβασιούχων και άφησε ανοικτό και προς εξέταση το τεράστιο ζήτημα της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας στην Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα περισσότερες πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές. Αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν μάλιστα από την απουσία των εκπροσώπων των ελληνικών Αρχών, οι οποίες επέλεξαν να μην παραβρεθούν στη συνεδρίαση, παρ’ ότι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, γεγονός που υπογράμμισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Πολωνός ευρωβουλευτής κ. Λίμπικι.
Το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών έφεραν ελληνικοί φορείς και οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ, η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, οι συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ, οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ, οι Δήμοι Βέροιας και Ιάλυσου. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Δημητρίου, παρουσιάζοντας το θέμα στην επιτροπή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η άρνηση εκτέλεσης αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων εγείρει ένα ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ και ότι επίσης υπάρχει ένα γενικότερο θέμα σχετικά με την ειδική νομοθεσία που αφορά την αναγκαστική εκτέλεση προσωρινών μέτρων κατά της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Παρέμβαση στη συνεδρίαση πραγματοποίησε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και εκκρεμότητες που οφείλονται στην πλημμελή και καθυστερημένη εφαρμογή της Οδηγίας, αλλά και καταχρηστικές κυβερνητικές ενέργειες σε βάρος χιλιάδων συμβασιούχων. Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ακόμα ότι με τους Νόμους 3201 του 2004 και 3388 του 2005 δόθηκε η δυνατότητα στην ελληνική διοίκηση να μην εφαρμόζει αποφάσεις δικαστηρίων για εκτέλεση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, να μένουν εκκρεμείς και να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε τα δεδουλευμένα τους χιλιάδες συμβασιούχοι και πρότεινε η Επιτροπή Αναφορών να κρατήσει το θέμα ανοικτό, με στόχο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί με όλες τις πλευρές του ζητήματος και να δώσει σύντομα ολοκληρωμένες απαντήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Σπίντλα, σχετικά με την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου που ενταφιάζει κάθε ελπίδα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, έχει δηλώσει ότι η επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις καταγγελίες λαμβάνοντας υπόψη και τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «νίκη» την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών για τους συμβασιούχους, οι οποίοι, όπως είπε, νιώθουν να εμπαίζονται για χρόνια από τα «είπα-ξείπα» και τις καταχρηστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/07/2007







