Πώς προστέθηκε το … «Αιγαίου» στο νέο υπερυπουργείο
Νέα στροφή αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε όλο το Αιγαίο η ανακοίνωση κατάργησης του Υπουργείου Αιγαίου. Στην προχθεσινή τελετή παραλαβής παράδοσης, στη Μυτιλήνη, τόσο ο νέος Υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, όσο και ο Υφυπουργός Πάνος Καμμένος, υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ότι η έδρα της Μυτιλήνης θα παραμείνει με πολιτικό προϊστάμενο τον Υφυπουργό. Πέρα απ’ αυτό όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, κυριολεκτικά εν μια νυκτί, προστέθηκε ο όρος «Αιγαίου» στον τίτλο του νέου Υπουργείου.
Στο Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του νέου Υπουργείου αναφερόταν για πρώτη φορά ο τίτλος «Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής». Η λέξη αυτή προστέθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχει γίνει διόρθωση λίγο πριν την εκτύπωση του ΦΕΚ, αφού στην πρώτη ανακοίνωση, δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, η ονομασία του νέου υπουργείου ήταν «Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής». Με αυτόν τον τίτλο μάλιστα μέχρι προχθές το βράδυ μετονομάστηκε η ιστοσελίδα του ΥΕΝ. Ξαφνικά όμως, από χθες το πρωί, είχε και εκεί προστεθεί το «Αιγαίου».
«Η συνένωση είναι πράξη ενίσχυσης και όχι αποδυνάμωσης», τόνισε στην αρχή της προχθεσινής τελετής στον αύλειο χώρο του Υπουργείου στη Μυτιλήνη ο απερχόμενος Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, δίνοντας και το στίγμα για το τι θα ακολουθούσε στις ομιλίες του Υπουργού και του Υφυπουργού, οι οποίοι επίσης έδωσαν έμφαση στο θέμα αυτό, σε μια εμφανή προσπάθεια να «στρογγυλέψουν» τις αντιδράσεις.
Απολογισμός, αλλά…
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης, στην τελευταία ομιλία του από το βήμα του Υπουργείου στη Μυτιλήνη, έκανε έναν εκτενή απολογισμό του έργου του, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της μηχανοργάνωσης του Υπουργείου, στο ακτοπλοϊκό, αλλά και στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος έλλειψης νερού στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Όσον αφορά στις θαλάσσιες μεταφορές τόνισε ότι «πληρώνουμε όποιους έχουν τα καλύτερα προσόντα για να πάρουν μια γραμμή και όχι όσους δίνουν καλύτερες τιμές», ενώ συμπλήρωσε ότι τα δυο νέα πλοία «Νήσος Μύκονος» και «Νήσος Χίος» είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Τέλος στάθηκε και στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έφερε και την ίδρυση νέου πανεπιστημιακού τμήματος στη Λήμνο, ενώ κάλεσε τη νέα ηγεσία να συνεχίσει και να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παυλίδης, με το γνωστό χιούμορ του που περιείχε και άφθονα συγκινησιακά στοιχεία, προκάλεσε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων σε μια εξομολόγηση καρδιάς όταν είπε «συνάδελφοί μου στη Βουλή, είπαν ότι ο Καραμανλής με εξόρισε στη Μυτιλήνη. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει Μυτιλήνη. Από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες στα τόσα χρόνια μου στην πολιτική ήταν η θητεία μου στη Μυτιλήνη». Απευθυνόμενος δε στον Δήμαρχο Μυτιλήνης του είπε ότι δεν λέει αντίο αλλά «arrivederci», δηλαδή «εις το επανιδείν»!
«Δεν μιλάμε για κατάργηση»
Ξεκινώντας την ομιλία του ο νέος Υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης τόνισε ότι το Υπουργείο παραμένει στη Μυτιλήνη και αναβαθμίζεται. «Δεν πρόκειται για απορρόφηση ή συγχώνευση. Αλλά για μια νέα ορθή διοίκηση, που στόχο έχει να άρει τις στρεβλώσεις που δημιουργούσαν οι συγκρουόμενες αρμοδιότητες», είπε μεταξύ άλλων. Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο «ο σημαντικός λόγος δημιουργίας αυτού του Υπουργείου είναι για να μπορέσει να υπερβεί τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, που αποτελούσαν χρόνια τώρα τροχοπέδη στην ανάπτυξή του». Ο νέος Υπουργός απέφυγε να κάνει προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες όπως τόνισε θα γίνουν στη βουλή. Τόνισε όμως ότι η Μυτιλήνη θα είναι η έδρα του Υφυπουργού Πάνου Καμμένου, καθώς και ότι και ο ίδιος θα φροντίζει όσο μπορεί να επισκέπτεται τη Μυτιλήνη. «Τόσο εγώ, όσο και ο Υφυπουργός, πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και όποιος πιστεύει σε ό,τι κάνει, είναι σίγουρο ότι θα έχει και καλά αποτελέσματα», ήταν η δέσμευση του Γ. Βουλγαράκη.
Κλείνοντας, απευθυνόμενος προς τους υπαλλήλους, έστειλε σαφές μήνυμα λέγοντας ότι τον ενδιαφέρει η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. «Όσοι δουλεύουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, είναι φίλοι μου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του, αμέσως μετά, και ο Υφυπουργός Εμπορικής Νναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι διάβασε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων με τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες των νησιωτών, αλλά και των υπαλλήλων του υπουργείου για τη νέα μορφή του Υπουργείου. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι αύριο θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, θα κάνουμε όμως ότι καλύτερο μπορούμε», είπε. Τόνισε επίσης ότι θα βρίσκεται στην έδρα της Μυτιλήνης και ότι θα ταξιδεύει συνεχώς και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ προανήγγειλε περιοδεία από αυτό το Σαββατοκύριακο (σ.σ. χθες ανακοινώθηκε ότι θα επισκεφτεί τον Άι Στράτη και τα Ψαρά), προκειμένου να καταγράψει από την αρχή τα προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών. «Η υπόσχεση που μπορώ να δώσω από πλευράς μου είναι… σκληρή δουλειά. Το αποτέλεσμα θα το δούμε στην τελετή παράδοσης αυτού του υπουργείου, από εμάς στους επόμενους».
Στο τέλος της τελετής ο απερχόμενος Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πρόσφερε στον νέο Υπουργό και Υφυπουργό από μια έκδοση του Υπουργείου για τα μικρά νησιά. Δώρα στον απερχόμενο Υπουργό και τους νέους Υπουργούς έκαναν ο Νομάρχης Π. Βογιατζής και ο Περιφερειάρχης Γ. Λέκκας.
Γράφει η ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου, 22/9/2007







