Αρχική Νέα Οικονομία Νησιωτικά επιμελητήρια, επόμενη συνάντηση στη Χίο

Νησιωτικά επιμελητήρια, επόμενη συνάντηση στη Χίο

105


{fnc titlos} Στη Χίο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποίησαν το 3ο Φόρουμ του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ομόφωνα αποδεκτή η σχετική πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου Αντώνη Ζαννίκου. Άλλωστε η Χίος μέχρι αυτή τη συνάντηση κρατούσε την Προεδρεία του Δικτύου δια του πρώην Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλία Μιχαλάκη ο οποίος και αποχώρησε από τη διοίκηση. Την κενή θέση στο Συμβούλιο έλαβε όμως ο εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Χίου, επίσης πρώην Πρόεδρος, Κυριάκος Δηράκης. Η δε Προεδρεία κατέληξε σε ιταλικά χέρια και συγκεκριμένα στον εκπρόσωπο της Σαρδηνίας Romano Mambrini.
Η συνάντηση της Χίου θα αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον
διότι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα προεδρεύει στην Ε.Ε. και ήδη το Επιμελητήριο κινείται για να εξασφαλίσει υψηλόβαθμη κυβερνητική παρουσία σε αυτήν.
Στο φόρουμ της Σαρδηνίας συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας. Στην παρέμβαση της η Μαρία Σκέμπερη, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας, αναφέρθηκε:
Στις ειδικές πολιτικές για τη νησιωτικότητα και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέρ των Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων των νησιών.
Στόχος των Επιμελητηρίων είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να συμβάλλουν στην προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τις νησιωτικές ΜΜΕ και κυρίως ό,τι σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητά τους σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ηπειρωτικές περιοχές.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Μαρία Σκέμπερη,
αναφέρθηκε τόσο στην αναπτυξιακή πολιτική του Περιφερειακού Επιχειρησιακού μας Προγράμματος για τις ΜΜΕ, όσο και στην πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Περιφέρειας και Επιμελητηρίων, με επιστέγασμα τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων σε ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτόμου χαρακτήρα, τα οποία συντονίζει – υλοποιεί η Περιφέρεια (Ορφέας, NAIAS, DIASnet).
Το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων από νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης (Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και το σύνολο των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ελλάδας) εκδηλώθηκε με πλήθος σχετικών ερωτήσεων προς τη Γενική Γραμματέα, αλλά και θετικότατων σχολίων, αφού απ’ ό,τι διαπιστώθηκε δεν παρατηρείται παρόμοιου επιπέδου συνεργασία σ’ άλλες περιοχές. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάθημα στους δρόμους για το 1ο ΤΕΕ
Επόμενο άρθροτρίτη μέρα κατάληψης και πορεία