Αρχική Νέα Τοπικά Μαύρες σημαίες για το πεδίο βολής στα Μαστιχοχώρια

Μαύρες σημαίες για το πεδίο βολής στα Μαστιχοχώρια

10


 

 Με μαύρες σημαίες και πανό διαδηλώνουν και σήμερα οι κάτοικοι στο Δήμο Μαστιχοχωρίων της Χίου, με αίτημα την απομάκρυνση του πεδίου βολής εκτός των ορίων του Δήμου.
   Χθες περισσότεροι από 150 κάτοικοι με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηλία Κλεισσά πραγματοποίησαν πορεία από τον κοντινότερο μεσαιωνικό χωριό των Ολύμπων μέχρι και το πεδίο βολής.
   Κύρια επιχειρήματα για την απομάκρυνση του πεδίου που λειτουργεί από το 1975 είναι οι καλλιέργειες μαστίχας που υπάρχουν εντός των ορίων του, αλλά και η λειτουργία Σπηλαίου που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.
   Ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων Ηλίας Κλεισσάς σε συνάντηση που είχε  με εκπρόσωπο της Ταξιαρχίας, μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργεί το πεδίο βολής, τους λόγους που θέλουν να απομακρυνθεί, αλλά και τον οραματισμό τους για το Δήμο: «Θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική ώθηση, μια τουριστική ώθηση στον Δήμο», ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ένα μνημείο της φύσης, όπως το Σπήλαιο των Ολύμπων να καταστρέφεται τα τελευταία 33 χρόνια που εγκαταστάθηκε το πεδίο βολής στο Δήμο, ενώ η φύση έκανε 1.000.000 χρόνια για την δημιουργία του».
   Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σπηλαιοβάραθρο Σπηλιάς Ολύμπων παραμένει κλειστό κατά τις περιόδους στρατιωτικών ασκήσεων!
   «Θεωρώ ότι η φωνή μας σήμερα ακούστηκε λίγο πιο μακριά. Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα της επίλυσης του προβλήματος, για να καταλάβουν και οι αρμόδιοι ότι δεν μπορεί τα Μαστιχοχώρια να είναι η χωματερή της Χίου», τόνισε εξάλλου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Καρνής.
   Να σημειώσουμε πάντως ότι το θέμα απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια το νησί. Μάλιστα από πλευράς της Στρατιωτικής Διοίκησης έχει ζητηθεί από την τοπική κοινωνία να υποδείξει άλλους χώρους όπου μπορεί να μεταφερθεί το πεδίο βολής. Φαίνονται όμως να απορρίπτονται περιοχές στη βόρεια Χίο λόγω των  μεγάλων αποστάσεων, με αποτέλεσμα το πεδίο βολής εντός του Δήμου Μαστιχοχωρίων να συνεχίζει να χρησιμοποιείται.