Αρχική Νέα Τοπικά Πρόεδρος Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Αδειασε Σανιδά – κυβέρνηση για τις κάμερες

Πρόεδρος Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Αδειασε Σανιδά – κυβέρνηση για τις κάμερες

19

  Την ανάγκη να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία που να ρυθμίζει συνολικά το καυτό θέμα της λειτουργίας των καμερών σε δημόσιους χώρους επισήμανε ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Χρ. Γεραρής, χαρακτηρίζοντας ατυχή την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση που άναψε το πράσινο φως για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαδηλώσεων στο όνομα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
      Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα καθ’ ημάς, με δεδομένη την πρόσφατη συζήτηση για τις κάμερες παρακολούθησης που τοποθέτηση αυθαίρετα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, εξωτερικά του κτιρίου.
      Κατά την πρώτη επίσημη εμφάνισή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Γεραρής δήλωσε ότι είναι εσφαλμένη η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά που επέτρεψε στην ΕΛ.ΑΣ. να βιντεοσκοπεί τις δημόσιες συναθροίσεις υπό το πρόσχημα της τέλεσης ενδεχόμενων κακουργηματικών πράξεων, δικαιολογώντας έτσι και τις ομαδικές παραιτήσεις του προηγούμενου προέδρου της Αρχής και των μελών της σε ένδειξη διαμαρτυρίας (επιτρέπεται τη χρήση των καμερών μόνον για τη διαχείριση της κυκλοφορίας).
      Το ίδιο επικριτικός εμφανίσθηκε και για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που υιοθέτησε την εισαγγελική γνωμοδότηση. «Αν μη τι άλλο, είναι ατυχής και ατελής», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι σήμερα δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση δημόσιων χώρων με συνέπεια «να καλείται κάθε φορά η Αρχή να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
     
      Η δημοσίευση δεν είναι διαπόμπευση
      Ο κ. Γεραρής αμφισβήτησε και τη νομοθετική διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που απαιτεί εισαγγελική άδεια για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων δραστών σοβαρών αδικημάτων. Επικαλέστηκε τη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου σύμφωνα με την οποία η ανακοίνωση από τον Τύπο των ονομάτων τους δεν συνιστά προσβολή της ΕΣΔΑ, αρκεί να μη διαπομπεύονται τα πρόσωπα.
     
      ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/09/2008