Αρχική Νέα Τοπικά Καυστικό το Εργατικό Κέντρο στους πυροσβέστες

Καυστικό το Εργατικό Κέντρο στους πυροσβέστες

13

 Με ιδιαίτερα οξύ τρόπο θέτει το Εργατικό Κέντρο Χίου το ζήτημα με τους δημοσίους υπαλλήλους και ιδιαίτερα από το χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που παράνομα (και ανασφάλιστα) εκτελούν 2η και 3η εργασία…
   Όπως τονίζει σε σχετικό δελτίο τύπου «Το Ε.Κ.Χ. και τα σωματεία των Οικοδόμων Χίου και των Επαγγελματιών Οδηγών μετά από πολλές επώνυμες καταγγελίες και μεγάλες πιέσεις από εργαζόμενους και ανέργους, επισκέφτηκε το Σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού με σκοπό τη συζήτηση και λήψη μέτρων κατά της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας ορισμένων υπαλλήλων που εργάζονται στην Πυροσβεστική».
   Το θέμα είχε απασχολήσει και παλαιότερα Εργατικό κέντρο και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ που είχε συνάντηση με τους πυροσβέστες.
   Μάλιστα η πρόεδρος του ν.τ. της ΑΔΕΔΥ Λίτσα Λύκου μας επισήμανε ότι συμπλέουν με το Εργατικό Κέντρο στο θέμα αυτό και ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας απαγορεύει ρητά μια άλλη εργασία, πόσο μάλιστα όταν αυτή είναι ανασφάλιστη και δρα ανταγωνιστικά..
  
   Αθέμιτος ανταγωνισμός
    «Με την ανεργία στα ύψη και την ανεξέλεγκτη εισφοροδιαφυγή οι εργαζόμενοι στην οικοδομή, στα επαγγελματικά οχήματα, τα ξενοδοχεία, στους χώρους αναψυχής και διασκέδασης και γενικότερα όπου δραστηριοποιούνται και εργάζονται συνάδελφοι όλων των σωματείων μελών του Ε.Κ.Χ, δέχονται καθημερινά ανηλεή επίθεση στις θέσεις εργασίας των από παρανομούντες και εισφοροδιαφεύγοντες εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα ανεργίας και δυστυχίας μαζί.
    Στην επίσκεψή μας και κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θέσεών μας με τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία παρουσία του Διοικητή, αντιμετωπίσαμε από κάποιους εξ’ αυτών συμπεριφορές αδιαλλαξίας και φανερής απροθυμίας στο να προσπαθήσουν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που εκείνοι μας προκαλούν», σημειώνει στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο.
   Με δεδομένη και τη σημερινή οικονομική συγκυρία σημειώνεται ότι «…οξύνουν ακόμη περαιτέρω το πρόβλημα της ανεργίας, καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανέργων εισφοροδιαφεύγοντας συστηματικά.
   Επίσης τους δηλώσαμε ότι είναι άδικο και απαράδεκτο, όταν εκείνοι απολαμβάνουν το μισθό ως μόνιμοι υπάλληλοι σε Δημόσια Υπηρεσία, παράλληλα ασκούν δεύτερη και τρίτη εργασία, εν γνώσει τους παρανομώντας και να στερούν το μεροκάματο που αν βρεθεί είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος, κάποιων άλλων».
  
   Απροθυμία
   Από ότι φαίνεται όμως η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου δεν βρήκε και τους καλύτερους ακροατές, ούτε καν από το Διοικητή της Υπηρεσίας!
   «…Με το πέρας των συζητήσεων δε βρήκαμε τη δέουσα κατανόηση, ούτε από τα παρευρισκόμενα μέλη και των εκπροσώπων των Σωματείων τους, ούτε από το Διευθυντή, ο οποίος όφειλε να μας δηλώσει το αυτονόητο. Ότι θα εφαρμόσει τον κανονισμό λειτουργίας της υπηρεσίας του και δεν θα επιτρέψει μια δεύτερη παράνομη εργασία από τους υπαλλήλους του, κάνοντας χρήση του δικαιώματος και της υποχρέωσης που εντέλουν οι Νόμοι.
    Ως εκ τούτου είμαστε αποφασισμένοι να πάρομε κάθε μέτρο που είναι απαραίτητο, μέσα στα πλαίσια των νόμων, προσπαθώντας να καταστείλομε τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την εισφοροδιαφυγή, εξασφαλίζοντας το μεροκάματο στους ανέργους συναδέλφους μας.
    Θα ζητήσουμε εντονότερους ελέγχους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες από την επιτροπή ελέγχου παράνομης εργασίας του ΙΚΑ, της επιθεώρησης Εργασίας Χίου και Βορείου Αιγαίου και της συμμετοχής του Ε.Κ.Χ.
   Επίσης θα επιδιώξουμε στην παραπάνω επιτροπή να συμμετάσχει εξουσιοδοτημένο αστυνομικό όργανο από τον κ. Εισαγγελέα.
    Ευελπιστούμε ότι οι προσπάθειές μας και σε συνεργασία με την εκπρόσωπο Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που έπειτα από τις μακροχρόνιες επισκέψεις, συζητήσεις και συστάσεις χωρίς αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι και άνεργοι μας απευθύνουν κραυγή αγωνίας. Δεν πάει άλλο πια», καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χίου.