Αρχική Πολιτισμός Ολοκλήρωση Εργασιών Διημερίδας με θέμα «Ναυτική Παράδοση Χίου – Λεμεσού, κοινά στοιχεία...

Ολοκλήρωση Εργασιών Διημερίδας με θέμα «Ναυτική Παράδοση Χίου – Λεμεσού, κοινά στοιχεία στην ιστορία δύο Ναυτοτόπων»

29

 Με αξιοσημείωτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008, οι εργασίες της Διημερίδας με θέμα «Ναυτική Παράδοση Χίου – Λεμεσού, κοινά στοιχεία στην ιστορία δύο Ναυτοτόπων».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και την ΕΝΑ Χίου Α.Ε., στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Interreg IIIA Ελλάδα – Κύπρος «Ανάδειξη της Ναυτικής Παράδοσης της Χίου και της Κύπρου και διασύνδεσή της με τον τουρισμό».
Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, με βάση τις επιστημονικά τεκμηριωμένες και σε βάθος εισηγήσεις, αλλά και το διάλογο που αναπτύχθηκε, υπήρξε γόνιμος προβληματισμός σχετικά με τη διάσωση και την ανάδειξη στοιχείων της ναυτικής παράδοσης, την επισήμανση των παράλληλων πορειών Χίου και Λεμεσού στο χρόνο καθώς και τη δημιουργική σχέση με το ιστορικό παρελθόν και την πολύμορφη αξιοποίησή του στις σημερινές συνθήκες.
Ιδιαίτερα, ως προς τη ναυτική παράδοση της Χίου, αναδείχθηκαν από ομιλητές και κοινό δυο πεδία δράσης που απαιτούν περαιτέρω δραστηριοποίηση πολιτών και φορέων:

 


* Η διάσωση από την καταστροφή, και η ανάδειξη των ξύλινων αλιευτικών σκαφών, ως στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ήδη η Ν.Α. Χίου, από ίδιους πόρους έχει προχωρήσει στη διάσωση και την ανάδειξη (φωτισμός, ενημερωτικό φυλλάδιο και πινακίδα, κ.ά) των δυο παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών «Άγιος Δημήτριος» και «Ευτυχία» στο λιμάνι της Χίου. Ζητούμενη είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για την συντήρηση και ανάδειξη του αλιευτικού σκάφους «Άγιος Ιωάννης» το οποίο είναι στην ιδιοκτησία της Ν.Α. Χίου.
* Η πολύπλευρη υποστήριξη του εθίμου των «Αγιοβασιλιάτικων Καραβακιών» ως τμήματος της ζώσας πολιτιστικής παράδοσης της Χίου και στοιχείου ευρύτερης προβολής της Χίου. Ένας στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η εξεύρεση χώρου για τη μόνιμη έκθεση των καραβακιών και τη διάσωσή τους από τη φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης.
Το σύνολο των εισηγήσεων και των παρουσιάσεων της Διημερίδας θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου www.chios.gr.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 5 Οκτωβρίου η Έκθεση Φωτογραφικού Υλικού και Ναυτικών Αντικειμένων «Ναυτική Παράδοση Χίου και Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια» στον πολυχώρο «Citrus Άρωμα Μνήμης» στον Ξενώνα Περιβόλι στον Κάμπο. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10.00-14.00 & 18.00-22.00.
Το Πρόγραμμα Interreg IIIA Ελλάδα – Κύπρος «Ανάδειξη της Ναυτικής Παράδοσης της Χίου και της Κύπρου και διασύνδεσή της με τον τουρισμό», συνεχίζει και ολοκληρώνει τις δράσεις του επικεντρώνοντας στα ακόλουθα πεδία:
1. Καταγραφή και ιστορική τεκμηρίωση των στοιχείων της ναυτικής μας κληρονομιάς.
2. Ανάδειξη και αξιοποίηση των δυο παραδοσιακών σκαφών που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Ν.Α. Χίου (σήμανση, φωτισμός των σκαφών, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου) και ανάπτυξη πιλοτικών ξεναγήσεων στα δυο σκάφη.
3. Υποστήριξη του εθίμου των «Αγιοβασιλιάτικων καραβιών»
4. Η δημιουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης όπου θα φιλοξενείται με τρόπο ελκυστικό το υλικό που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος με σκοπό η εν λόγω πύλη να αποτελέσει ένα βήμα προβολής και ανάδειξης των δυο τόπων.
5. Η έκδοση ειδικού λευκώματος το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία της καταγραφής της τοπικής ναυτικής παράδοσης.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Διημερίδας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου ευχαριστεί θερμά τους εταίρους στο Πρόγραμμα, Δήμο Λεμεσού και Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το σύνολο των επιστημόνων και ερευνητών που συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρουσιάσεις, τους συλλογικούς φορείς και τους ιδιώτες συλλέκτες που πρόσφεραν υλικό για την έκθεση.


 
Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου