Εννέα προτάσεις για βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της χώρας έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε σε ομιλία της σε εκδήλωση στη Χίο η βουλευτής και πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ελπίδα Τσουρή.
Η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή.
Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ακτοπλοΐα: προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες – προοπτικές – προτάσεις», η κα Τσουρή άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι, με την πολιτική της, διέλυσε το ακτοπλοϊκό δίκτυο. Η κυβέρνηση -υπογράμμισε- έχει επιλέξει ρόλο παρατηρητή ή, ακόμα χειρότερα, συνηγόρου ασυνεπών εταιρειών.
Οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την κα Τσουρή, επικεντρώνονται στα εξής σημεία:
– Το πρόβλημα των μεταφορών στα νησιά δεν είναι ζήτημα μόνο πλοίων. Η πολιτική που, μέχρι σήμερα, είχε επίκεντρο μόνο το πλοίο, θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολιτική ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου συστήματος μεταφορών, με το συντονισμό διαφορετικών μέσων μεταφοράς (πλοίο – πλοίο, πλοίο – υδροπλάνο, πλοίο – αεροπλάνο κ.λπ.).
– Επαναπροσδιορισμός και επανασχεδιασμός του δικτύου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων, ύστερα από δημόσιο διάλογο και διαβούλευση, με ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Οπου η ελεύθερη αγορά αδυνατεί να καλύψει τις απαιτήσεις είτε σε συχνότητα είτε σε μεταφορική ικανότητα είτε στα επίπεδα τιμών, τότε το κράτος, βάσει του κανονισμού, μπορεί και πρέπει να παρέμβει, είτε επιβάλλοντας υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας στους παρόχους είτε με την παροχή επιδότησης, η οποία μπορεί να πάρει πολλές μορφές.
– Για να παρέμβει ουσιαστικά η πολιτεία στις κερδοφόρες επιχειρηματικά γραμμές, θα πρέπει να λειτουργήσει η Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών.
– Η πολιτεία μπορεί και πρέπει να επιβάλει ρυθμίσεις στους ναύλους των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, μέσα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος επιδότησης του εισιτηρίου, με ειδική μέριμνα για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.
– Για το δίκτυο των άγονων γραμμών και την ενδονησιωτική επικοινωνία, πρέπει να αναζητηθεί μόνιμη και ριζική λύση.
– Ουσιαστική προστασία των Δικαιωμάτων Επιβατών της Ακτοπλοΐας και επαναφορά των εκπτώσεων, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
– Διαμόρφωση κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος, που θα ευνοήσει νέες επενδύσεις, για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου, και που θα παρέχει ειδικά μέτρα και πολιτικές στήριξης σε μικρά εταιρικά σχήματα, που εδρεύουν στα νησιά και αποτελούν θύλακες απασχόλησης.
– Προώθηση των λιμενικών έργων σε όλη την περιφέρεια, για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών και τη δημιουργία σύγχρονων επιβατικών σταθμών.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009







