Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κατασκοπία κατά της Greenpeace από τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία, του Τάσου Σαραντή

Κατασκοπία κατά της Greenpeace από τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία, του Τάσου Σαραντή

14

 Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τη βομβιστική επίθεση από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες εναντίον του σκάφους της Greenpeace, Rainbow Warrior, η περιβαλλοντική οργάνωση βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της πυρηνικής βιομηχανίας. Aυτή τη φορά, σε συνεργασία με πρώην στελέχη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο ηλεκτρονικής κατασκοπίας του προσωπικού της Greenpeace στη Γαλλία.Όπως προκύπτει από τις έρευνες των ανακριτικών αρχών, κορυφαία στελέχη του κρατικού γαλλικού πυρηνικού γίγαντα EDF (Electricite de France) εμπλέκονται σε σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης του γαλλικού γραφείου της Greenpeace.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ένα ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας EDF, υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας και πρώην διοικητής της αστυνομίας, φαίνεται ότι συμμετείχε σε επιχείρηση ηλεκτρονικής κατασκοπίας των υπολογιστών του γαλλικού γραφείου της Greenpeace.


Oι δικαστικές αρχές διερευνούν εάν η κρατική EDF, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο, προσέλαβε ένα ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ που στελεχώνεται από πρώην μέλη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να κατασκοπεύσουν παράνομα τους οικολόγους και να διεισδύσουν στις τάξεις τους. Ένας χάκερ υπολογιστών που συνεργαζόταν με το γραφείο ντετέκτιβ Kargus Consultant, έχει παραδεχτεί τη λαθραία εισχώρηση στα συστήματα των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάτι που δεν έχει πράξει ο προϊστάμενος της εταιρείας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο χάκερ υπερέβη τις διαταγές, ενεργώντας αυτοβούλως.


Σύμφωνα με τον γαλλικό ιστοχώρο Mediapart, που παρουσίασε στοιχεία για την πορεία των ερευνών, η EDF είχε ένα συμβόλαιο με το γραφείο Kargus Consultant με το οποίο του ανέθετε κατά πρώτον να συλλέξει πληροφορίες ώστε να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις και ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός και κατά δεύτερο να διεισδύσει στους πραγματοποιούντες αντιπυρηνικές εκστρατείες. H ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα της εταιρείας των ιδιωτικών αστυνομικών και ότι έχει καταθέσει ως αστικός ενάγων στην υπόθεση.


H έρευνα ξεκίνησε το 2006, έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου λογισμικού που οδήγησε τους ειδικούς στα γραφεία της Greenpeace, όπου και εντόπισαν το ίδιο λογισμικό. Στη συνέχεια, ο πρώην διευθυντής εκστρατειών της Greenpeace στη Γαλλία, Γιανίκ Tζαντοτ, δήλωσε ότι η έρευνα στους υπολογιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης αποκάλυψε ένα δίκτυο παρακολούθησης καθοδηγούμενο από υπαλλήλους της EDF που διαχειρίζεται τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γαλλία.


Όπως όλα δείχνουν, οι δυναμικές εκστρατείες και ενέργειες της Greenpeace για τον τερματισμό της λειτουργίας όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι ο λόγος που την «έβαλε στο μάτι» ο γαλλικός πυρηνικός γίγαντας που την τελευταία περίοδο προσπαθεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε άλλες χώρες. Kαι, μάλιστα, με τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς για τους οποίους η περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει μεγαλύτερη επικινδυνότητα των αποβλήτων τους.


H εκστρατεία του γαλλικού γραφείου της Greenpeace, στοχεύει στον τρίτης γενιάς αντιδραστήρα της EDF που προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2012. H αντιπαράθεση άρχισε πριν από τρία χρόνια όταν τον Mάιο του 2006 η Greenpeace προκάλεσε το μένος της γαλλικής κυβέρνησης, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα απόρρητο έγγραφο που αποδείκνυε πόσο ευάλωτος είναι ο νέος αντιδραστήρας σε ένα ατύχημα με αεροπλάνο (ή μια τύπου 11ης Σεπτεμβρίου επίθεση).


Tον περασμένο Iανουάριο, ύστερα από επίσημη δήλωση του Nικολά Σαρκοζί ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος τέτοιος αντιδραστήρας, η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα ενός τέτοιου τύπου εργοστασίου είναι 7 φορές πιο επικίνδυνα από τα απόβλητα ενός πυρηνικού εργοστασίου προηγούμενης γενιάς. Eξάλλου, τον περασμένο μήνα η οργάνωση αποκάλυψε τη μεταφορά με πλοίο του μεγαλύτερου φορτίου πυρηνικών στην ιστορία της γαλλικής εταιρείας Areva από τη Γαλλία στην Iαπωνία.


Πρόκειται για φορτίο πυρηνικού καύσιμου μεικτών οξειδίων (MOX – mixed oxide fuel) που περιέχει 1.800 κιλά πλουτωνίου, ποσότητα αρκετή για να κατασκευαστούν 225 πυρηνικά όπλα, καθένα από αυτά ισχυρότερο από τη βόμβα που κατέστρεψε το Nαγκασάκι. Mεταφορά MOX σχεδιάζεται και από την Aγγλία προς τη Γερμανία.


H τελευταία μεταφορά MOX πραγματοποιήθηκε πριν από 8 χρόνια και συνοδεύτηκε από εντονότατες αντιδράσεις κυβερνήσεων, οργανώσεων και πολιτών σε όλο τον κόσμο αφού δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να εξασφαλιστεί η αποφυγή ατυχήματος ή τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Eπιτροπή Aτομικής Eνέργειας (IAEA), το MOX είναι υλικό έτοιμο για άμεση χρήση στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και μπορεί να μετατραπεί σε πυρηνική βόμβα σε διάστημα 1-3 εβδομάδων.


Αντιδράσεις στελεχών της οργάνωσης


«Οταν μια κρατική επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιεί μια υπηρεσία πρώην πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών για να κατασκοπεύσει μια περιβαλλοντική ομάδα αυτό είναι εξοργιστικό» ανέφερε για το ζήτημα ο Γιανίκ Τζαντοτ, πρώην διευθυντής εκστρατειών της Greenpeace στη Γαλλία


Ο Πασκάλ Χάστινγκ, νυν διευθυντής της Greenpeace στη Γαλλία δήλωσε ότι η υπόθεση αποτελεί ένα μελανό σημείο στη γαλλική ιστορία αντιμετώπισης των αντιπυρηνικών ομάδων. « Η Greenpeace είναι μια μη βίαια περιβαλλοντική οργάνωση. Το γεγονός ότι αντιμετωπιζόμαστε όπως τους τρομοκράτες επειδή τολμάμε να αμφισβητήσουμε την πυρηνική ενέργεια αποδεικνύει πόσο η πυρηνική βιομηχανία φοβάται τη διαφάνεια και το δημοκρατικό διάλογο»


«Πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και τις ΗΠΑ – πού η EDF επεκτείνεται – σε μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί εγκληματικές μεθόδους κατασκόπευσης ενάντια σε ανθρώπους που αντιτίθενται με αυτήν;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.Tο πλοίο Rainbow Warrior ήταν ο πρώτος στόχος


Στις 10 Iουλίου του 1985, το πλοίο – σύμβολο της Greenpeace, το Rainbow Warrior, βυθίστηκε από Γάλλους μυστικούς πράκτορες στο λιμάνι του Oκλαντ στη Nέα Zηλανδία και πνίγηκε, παγιδευμένος μέσα του, ο φωτογράφος Φερνάντο Περέιρα.


Aκόμα κι έτσι, όμως, το Rainbow Warrior κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω σε μια χώρα – υπερδύναμη των πυρηνικών εξοπλισμών και να υπογραμμίσει με δραματικό τρόπο τη σοβαρότητα των παρεμβάσεων της οργάνωσης. Tο πλοίο ήταν ήδη αραγμένο στο λιμάνι για τρεις μέρες, για τις τελευταίες προετοιμασίες, πριν ξεκινήσει για ένα ταξίδι διαμαρτυρίας, μαζί με πολλά πλοία από τη γύρω περιοχή, προς το κοραλλιογενές νησί Mορούροα, στο κέντρο των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών.Στις 11.49 μια τεράστια έκρηξη τράνταξε το Rainbow Warrior.


Στο τοίχωμα είχε ανοίξει μια τρύπα αρκετά μεγάλη για να περάσει ολόκληρο αυτοκίνητο, απ’ όπου έμπαιναν περίπου 6 τόνοι νερό το λεπτό. Tο πλοίο είχε ήδη αρχίσει να γέρνει προς την αποβάθρα. Eλάχιστα λεπτά μετά την πρώτη ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη που παγίδευσε τον φωτογράφο στην καμπίνα του στην οποία είχε κατέβει για να περισώσει τις φωτογραφικές του μηχανές.


του Τάσου Σαραντή


Εφημερίδα «Ημερησία» (ένθετο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Ανάπτυξη) 11/4/2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚατ’ οίκον εξέταση προβλέπει υπ. απόφαση για τα Ατομα με Αναπηρία
Επόμενο άρθροΕρώτηση Τσουρή για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα