Αρχική Πολιτισμός Συναυλία για το Πάσχα, Μ. Τετάρτη στο ΟΜΗΡΕΙΟ

Συναυλία για το Πάσχα, Μ. Τετάρτη στο ΟΜΗΡΕΙΟ

18

Την Μεγάλη Τετάρτη στις 15 Απριλίου 2009 στις 20.30 το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου πραγματοποιεί  συναυλία για το Πάσχα με το γνωστό κουαρτέτο εγχόρδων ΒΙΟΣ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Α.Χαλάψη και δύο φωνές – σοπράνο και άλτο. Στο πρόγραμμα της συναυλίας – πνευματικά έργα της εποχής μπαρόκ Passacaglia του Handel και ένας από τους  γνωστότερους ύμνους της Μεγάλης Βδομάδας – Stabat Mater του Pergolesi.


Ο Ύμνος Stabat Mater γράφτηκε τον 13 αιώνα από τον Ιταλό ποιητή Da Todi  και πήρε το όνομά του από τους πρώτους στοίχους Stabat Mater dolorosa που σημαίνει «Έστεκε η Μητέρα με οδύνη». Το πρώτο  μέρος του έργου αναφέρει για το δράμα της Θεομήτορος που βλέπει το παιδί της να αργοπεθαίνει στον Σταυρό ενώ το δεύτερο στην ουσία είναι η προσευχή της Ψυχής για την συγχώρεση των αμαρτιών και η έκκλησή της για την Παράδεισο.


Ο Ύμνος έμπνευσε πολλούς συνθέτες για να γράψουν την μουσική και υπάρχουν  πάνω από 200 ερμηνείες του. Όμως η μουσική του  Ιταλού συνθέτη Giovanni Batista Pergolesi για το έργο Stabat Mater έγινε το πιο γνωστό έργο με την συχνότερη επανέκδοση τον 18ο αιώνα. Την έγραψε στην ηλικία μόλις 26 ετών και λίγο μετά πέθανε σφραγίζοντας  την αθανασία της ψυχής του  σ΄ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά έργα το οποίο ερμηνεύουν πάντα την Μεγάλη Βδομάδα προς τιμή του Χριστού και της Παναγίας. Το έργο αποτελείται από 12 μέρη και ενδιάμεσα στα μέρη υπάρχει η αφήγηση στην ελληνική γλώσσα που βοηθά τον ακροατή στην καλύτερη κατανόηση της μουσικής και του θέματος.


Στην συναυλία θα πάρουν μέρος οι σολίστες του γνωστού κουαρτέτου εγχόρδων ΒΙΟΣ οι οποίοι κατέχουν τα βραβεία των διεθνών διαγωνισμών – Αλέξανδρο Χαλάψη (μαέστρος και πρώτο βιολί),  Εφηγιάννα Δημητρακοπούλου (δεύτερο βιολί), Χαράλαμπο Καρασαββίδη (βιόλα) και Αλέξανδρο Χαραλάμπους (τσέλο). Θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα αναδυόμενα ελληνικά μουσικά σύνολα  του είδους του, δίνοντας τελευταία χρόνια πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του γνωστού στην Ελλάδα και Ρωσία μαέστρου και σολίστ βιολιού Αλέξανδρου Χαλάψη και αμέσως έλαβε θερμή  εκτίμηση του κοινού και άριστες κριτικές  μουσικών. Χαρακτηρίζεται από έντονη καλλιτεχνική παρουσία, δυναμική και πλούσια εκτέλεση σε επίπεδο βιρτουόζων ακόμα και  των πιο δύσκολων κλασικών έργων, πολύπλευρη αναζήτηση στυλ σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό στην ερμηνεία του ρεπερτόριου της μουσικής δωματίου.        

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝηρέας: τι μέλλει γενέσθαι- συνέντευξη Αρ. Μπελλέ
Επόμενο άρθροΚαταδίκη για τους ρουκετατζήδες