Αρχική Νέα Τοπικά Έτοιμοι για το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο εκτός αν…

Έτοιμοι για το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο εκτός αν…

10


 

 «Το έθιμο δε θα πραγματοποιηθεί μόνο αν φύγει η θάλασσα από το νησί! Όπως ξέρετε είναι δεμένο με τη θάλασσα, με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, με τα κανονάκια που είχαν τα καράβια μας τότε. Είναι η μετεξέλιξη των κανονακιών αυτές οι αυτοσχέδιες ρουκέτες με τις οποίες έχουν ζυμωθεί τα παιδιά αφού το έθιμο περνά από παππού σε γιο και εγγονό. Όπως καταλαβαίνετε είναι η ιστορία του τόπου μας, και δεν βλέπω να ξεριζώνεται».
     Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο ο Δήμαρχος Ομηρούπολης σημείωσε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ότι το έθιμο του ρουκετοπόλεμου θα συνεχιστεί και φέτος.
     Μοναδική περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα είναι να υπάρξει καταδικαστική απόφαση για τα 3 άτομα που κατηγορούνται ότι έφτιαχναν ρουκέτες και συνελήφθηκαν το βράδυ της Πρωταπριλιάς.
     «Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η απλή λογική για το συνολικό καλό της τοπικής οικονομίας», σημείωσε ο Γιάννης Μαλαφής και επισημαίνοντας ότι τα 3 άτομα δεν είναι ακριβώς ρουκετατζήδες, αφού βρέθηκαν στο χώρο θέλοντας να δουν πως πηγαίνουν οι εργασίες.
     Πολλά περιμένουν βέβεια και από την πραγματογνωμοσύνη του πυροτεχνουργού σχετικά με την επικινδυνότητα του μίγματος που έχει ως βασικά συστατικά θειάφι, κάρβουνο και νίτρο.
     Το γεγονός ότι η οικονομία του νησιού στηρίζεται την περίοδο του Πάσχα στο ρουκετόπολεμο επισήμανε και η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Λίτσα Λύκου. Σημείωσε ότι χιλιάδες επισκεπτών επιλέγουν τη Χίο για να παρακολουθήσουν το ρουκετοπόλεμο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαγορευθεί το έθιμο.
     
     Προστασία περιουσιών
     Εν τω μεταξύ εδώ και 2 εβδομάδες τοποθετούνται συρματοπλέγματα και ειδικές κατασκευές για την προστασία των σπιτιών, εκκλησιών και λοιπών αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στη «ζώνη πυρός» των ρουκετών.
     «Προσπαθούμε σε συνεργασία με τα συνεργεία των ρουκετατζήδων όσο το δυνατόν να βρούμε τις τοποθεσίες που θα ρίξουν τις ρουκέτες και να καλύψουμε τα σπίτια που πιθανόν να θιγούν», σημείωσε ο υπεύθυνος από πλευράς Δήμου- δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γεωργούλης.
     Στην ερώτησή μας για τα παράπονα των ιδιοκτητών σχετικά με τις ζημιές και το «μαύρο Πάσχα» που περνούν επισήμανε πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται σοβαρές ζημιές στα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να τις μηδενίσουμε και σε ένα μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Τα 2 τελευταία χρόνια είχαμε πολύ λίγες ζημιές».
     Πρόσθεσε επίσης ότι μετά τις δηλώσεις των θιγομένων ιδιοκτητών γίνεται έλεγχος και αποκατάσταση των ζημιών. Παρόλα αυτά είναι αρκετοί αυτοί που τονίζουν ότι ο Δήμος τους ξεχνά και ότι ακόμα σε λούκια, παράθυρα, τοίχους κλπ φαίνονται τα σημάδια από τις ρουκέτες.
     Ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής σημείωσε ότι τα βασικά μέτρα που λαμβάνονται εκτός από την προστασία των σπιτιών (που θα ολοκληρωθούν μέχρι και τη μεγάλη Παρασκευή) είναι:
     – η δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες όπου θα απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και η προσέγγιση πολιτών θα γίνεται με μεγάλη προσοχή.
     -να υπακούσουν τα συνεργεία και να μην αλλάξουν τις θέσεις ρίψεις.
     – να μην έχουν το αίσθημα του κυνηγητού και του φόβου «που είναι κακός σύμβουλος σε όποιες ενέργειες»
     Kαι στα μέτρα που δεν λέγονται αλλά πρέπει τα μέλη των συνεργείων να τηρήσουν είναι η μην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών το βράδυ της Ανάστασης,
    

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαγχιακός Eκπολιτιστικός Σύλλογος Aξιωματικών E.N.: Tις διαφορές με εργοδοσία τις λύνουν οι ναυτικοί
Επόμενο άρθροΑκολουθία Ιερού Νιπτήρος